Alumnikahvivieraana venäjän kielen aineenopettaja Timo Jalovenko
Kevään toiseksi viimeiset alumnikahvit järjestettiin 20.3.2025, jolloin vieraaksi saapui venäjän kielen aineenopettaja Timo Jalovenko. Jalovenko työskentelee tällä hetkellä Itä-Suomen koulussa TUVA-luokan luokanvalvojana. Lisäksi hän opettaa venäjän kieltä yhdysryhmille sekä historiaa, käsityötä ja ympäristöoppia eri luokka-asteille.

Jalovenko opiskeli Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2015–2020. Hän päätyi opiskelemaan venäjän kieltä, koska maan poliittisten kysymysten lisäksi häntä kiinnosti ennen kaikkea Venäjän historia. Venäjän kielen pääaineopintojen lisäksi Jalovenko opiskeli kandivaiheessa sivuaineenaan tieto- ja viestintätekniikan pedagogiikkaa sekä aineenopettajan pedagogiset opinnot. Maisterivaiheessa Jalovenko sen sijaan kävi luokanopettajaopinnot ja S2-perusopinnot.
Opettajaharjoittelunsa Jalovenko suoritti Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa, jossa hän oppi muun muassa ryhmänhallintataitoja. Jalovenko kertoo, että ensimmäiset tunnit jännittivät häntä, mutta mitä enemmän työtä teki, sitä enemmän se ikään kuin automatisoitui. Valmistumisensa jälkeen Jalovenko on osallistunut erillisiin lisäkoulutuksiin, jotka ovat käsitelleet muun muassa tekoälyä ja STEAM-pedagogiikkaa. Hän kannustaakin opiskelijoita ottamaan sivuaineeksi tieto- ja viestintätekniikan opintoja, sillä niistä on hyötyä lähes kaikessa.
Harjoittele, sijaista, työllisty
Jalovenko ei aluksi tiennyt, että hänestä tulisi tulevaisuudessa opettaja. Tilanteen tarjoutuessa hän päätti kuitenkin kokeilla työtä, ja se vei mennessään. Jalovenko kannustaa tulevia opettajia tarttumaan sijaistamismahdollisuuksiin aina kun mahdollista. Hän teki itse näin ensimmäisen harjoittelun jälkeen, ja se kannatti – mitä enemmän verkostoituu, sitä enemmän on mahdollisuuksia saada töitä tulevaisuudessa. Jalovenkon valmistuessa joulukuussa 2020 hän ehti tehdä pari kuukautta töitä kiertävänä opettajana Etelä-Savon alueella. Hän sai tämän työn lähettämällä sähköpostia Etelä-Savon sivistysalueen johtajalle, joka välitti hänen tietonsa kuntien rehtoreille. Parin päivän päästä soittoja alkoi tulla, minkä jälkeen Jalovenko ehti sopia muutaman määräaikaisen työsopimuksen.
Tammikuussa 2021 tarjolle tuli vakituinen paikka Itä-Suomen koulussa luokanopettajana. Jalovenkon suorittamat opinnot sopivat työpaikkakuvaukseen täydellisesti, ja hänet valittiinkin lopulta tehtävään. Pari ensimmäistä vuotta Jalovenko opetti alakoulussa, jossa hän toimi ensimmäisen vuoden kolmannen luokan luokanvalvojana. Seuraavana vuonna Jalovenko opetti saman ryhmän, joka siirtyi tuolloin neljännelle luokalle. Kolmannen vuoden aikana Itä-Suomen koulu sai järjestämisluvan uudelle koulutukselle, ja Jalovenkon vastuulle tuli ohjata niin sanottua ”kymppiluokkaa” eli TUVA-luokkaa (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus) yhteistyössä toisen opettajan kanssa. Neljännen vuoden aikana Jalovenko sai uuden TUVA-luokan, jota hän ohjaa yksin tämän lukuvuoden ajan. TUVA-luokalla on paljon maahanmuuttajia, ja päätehtävänä on opettaa suomen kieltä ja sopeuttaa maahanmuuttajia suomalaiseen yhteiskuntaan mm. Arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus -oppiaineen kautta.
Jalovenko kertoo, miten opettajan työssä pääsee soveltamaan pedagogisia menetelmiä ja opittuja asioita käytännössä. Todellisuudessa opettajan täytyy myös sopeutua paljon tilanteeseensa ja koulumaailmaan, sillä resursseja ei ole aina saatavilla. Työllistymismahdollisuuksia voi Jalovenkon mukaan parantaa hankkimalla lisää pätevyyksiä.
Parasta on huomata oppilaan kehitys
Jalovenkon perustyöpäivä koostuu sitovasta ja sitomattomasta työajasta. Käytännössä tämä tarkoittaa oppitunneilla olemista ja oppituntien suunnittelemista kotona. Usein opettajilla käy ajan myötä niin, että tuntien suunnittelu alkaa sujua nopeammin, jolloin niihin valmistautuminen helpottuu. Lisäksi opettajan työhön kuuluu yhteistyö huoltajien kanssa ja moniammatillinen yhteistyö mm. koulukuraattorin ja koulupsykologin kanssa. Opettajat tekevät myös muita vastuutöitä, kuten välituntivalvontaa ja ruokailujen valvomista.
Jalovenkosta parasta hänen työssään on huomata, miten oppilas oivaltaa jotakin. Tällöin näkee konkreettisesti oppilaan kehityksen ja opettamisen tuloksen. Opetustyössä on mukavaa myös sen itsenäisyys, jolloin voi itse päättää, mitä käsittelee oppitunnilla oppilaiden kanssa. Oppituntien sisällöissä otetaan kuitenkin aina huomioon opetussuunnitelma.
Tulevia opettajia Jalovenko kannustaa olemaan rohkeita ja ilmoittamaan jo nyt Tulliportin normaalikoululle sekä muille kouluille, että on valmis sijaistamaan. Muun muassa Normaalikoululla on myös oma sijaisryhmä, johon opiskelijoiden kannattaa liittyä. Vaikka sijaistaminen jännittäisikin, kannattaa ajatella, että silloin on mahdollisuus oppia jotakin uutta.
Henna Ehrukainen
Kirjoittaja on kirjallisuuden opiskelija Itä-Suomen yliopistossa.