Alumnikahveilla Jutta Ekmanin kanssa
Vuoden viimeisille alumnikahveille 4.12.2024 vieraaksemme saapui Jutta Ekman, joka työskentelee opiskelijatoiminnan koordinaattorina taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry:ssä. Lisäksi hän toimii tiedottajana kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö ry:ssä.
Ekman valmistui tänä vuonna Itä-Suomen yliopistosta pääaineenaan kirjallisuus. Sivuaineina hän opiskeli suomen kieltä, opettajan pedagogisia opintoja ja taiteensosiologiaa.
Harjoittelunsa Ekman suoritti TAKU ry:ssä, josta hän sai harjoittelun jälkeen nykyisen työpaikkansa. Ekmanin työnkuvaan kuului muun muassa ASK – Asiantuntijana kulttuurialalla -tapahtuman tuotannolliset tehtävät sekä TAKUn korkeakoulutoiminnan suunnittelu ja toteutus yhdessä TAKUn yhteisösuunnittelijan kanssa. Omien toivomustensa mukaisesti hän pääsi tutustumaan myös viestinnän tehtäviin.
Nykyisessä työssään Ekman vastaa TAKUn korkeakoulutoiminnasta ja tekee yhteistyötä eri aine- ja opiskelijajärjestöjen sekä korkeakoulujen henkilökunnan kanssa. Hän pitääkin nimenomaan opiskelijoiden kohtaamista parhaana asiana työssään – kannustavan työyhteisön ja lämpimän työilmapiirin lisäksi. Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särön toimessa Ekman tekee järjestölle tiedotteita palkkiota vastaan.
Vinkkejä harjoittelupaikan etsimiseen
Ekman tuli alun perin yliopistoon kiinnostuksenaan nimenomaan opettajan työ. Ekmanin urahaaveet kuitenkin muuttuivat, ja pitkän pohdinnan jälkeen hän jättikin pedagogiset opinnot kesken ja lähti etsimään harjoittelupaikkaa tutkintoonsa muualta. Ekman kertoi, että häntä pelotti erityisesti se, että harjoittelupaikkaa ei löytyisi. Ekman kannustaa hakemaan harjoittelupaikkaa ahkerasti, sillä hän haki omien sanojensa mukaan ”ainakin 80 paikkaan” ennen kuin sai myöntävän vastauksen.
Vinkkinä harjoittelupaikan hakijoille Ekman antaa sen, että vaikka harjoittelupaikka ei harjoittelun jälkeen osoittautuisikaan omaksi jutuksi, kokemuksesta oppii silti varmasti paljon. Lisäksi hän kannustaa seuraamaan kiinnostavia järjestöjä ja yrityksiä esimerkiksi Instagramissa, ja reagoimaan kiinnostavien paikkojen tai ihmisten toimintaan, tai tekemään itsensä jotenkin muuten näkyväksi yritykselle. Tämä on yksi keino näyttää olevansa todella kiinnostunut harjoittelusta kyseisessä paikassa.
Lisäksi Ekman huomauttaa, että Suomessa on paljon järjestöjä, joissa on tarvetta harjoittelijoille, mutta joilla ei ole varaa toteuttaa rekrytointeja. Tämän takia Ekman kannustaa hakemaan yliopiston harjoittelutukea, ja laittamaan rohkeasti viestiä itseä kiinnostaviin paikkoihin.
Opinnoista monipuolista hyötyä
Kaikista opinnoista on ollut hyötyä työelämässä. Suomen kielen opinnot ovat auttaneet Ekmania selkeän ja luettavan tekstin tuottamisessa, sekä erilaisten tekstilajien tunnistamisessa. Työssään hän lisäksi esiintyy ja puhuu paljon, ja erityisesti opintojen aikaisesta Huhuja humanisteista -podcastin tuottamisesta oli tässä hyötyä. Podcastissa pääsi harjoittelemaan teknisen puolen lisäksi näitä taitoja. Pedagogisista opinnoista Ekman on käynyt perusopinnot. Hän kokee myös pedagogisten kurssien olleen hyödyllisiä, sillä niiden kautta hän on oppinut paljon ryhmän ohjaamisesta, jota hän on myös nykyisessä työssään tarvinnut.
Kahvien aikana myös yleisö pääsi esittämään kysymyksiä: Mitä aineita Ekman toivoisi opiskelleensa tai jotka hyödyttäisivät häntä nykyisessä työssään? Ekman kokee, että esimerkiksi kauppatieteet ja markkinoinnin opinnot voisivat olla työelämässä hyödyllisiä. Entä miten tarpeellisia toimisto-ohjelmat, kuten Excel oikeasti työelämässä ovat? Taulukkolaskentaohjelma on tärkeä työväline järjestöissä. Ekman käyttää sitä työssään todella paljon, ja muistuttaa tietotekniikan hallitsemisen harjoittelun tärkeydestä.
Kiitos Jutta Ekmanille, kun tulit alumnikahveille! Alumnikahvit palaavat jälleen joululoman jälkeen, kun Marianne Markkanen VisitKarelialta tulee vieraaksemme 21.1. Mukavaa joululomaa ja nähdään silloin!
Anni Aikio
Kirjoittaja on venäjän kielen ja kulttuurin opiskelija Itä-Suomen yliopistosta