Yhteistyötä ja -kehittämistä eye tracking start up-yrityksen kanssa

Verkostoituminen on avain laadukkaaseen yhteiskehittämiseen. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa laajan kirjon optiikan alaan liittyvää erityisosaamista, ja yksi mielenkiintoinen teknologia on eye tracking.

Mitä on eye tracking? 

Eye tracking on huipputeknologiaa, joka mahdollistaa silmän liikkeiden tarkan seurannan. Teknologian avulla voidaan analysoida, mihin käyttäjän katse kiinnittyy ja miten hän havainnoi ympäristöään. Tämä tieto tarjoaa arvokkaita näkemyksiä siitä, miten ihmiset oppivat ja käsittelevät visuaalista tietoa. 

Yhteistyö SeeTrue Technologiesin kanssa 

Olen saanut mahdollisuuden tutustua Piotr Bartczakiin, joka on yksi SeeTrue Technologies -yrityksen perustajista. Piotr on kehittänyt menetelmiä, joilla valoa voidaan muokata täydellisesti erilaisiin tarpeisiin. Tämä on merkittävä edistysaskel esimerkiksi lääketieteellisessä kuvantamisessa. SeeTrue Technologies puolestaan on erikoistunut kehittyneiden silmänseurantajärjestelmien suunnitteluun ja valmistukseen. 

Kuvassa Piotr ja Thomas perehtyvät eye tracking -lasien käyttöön.

Eye tracking oppimisessa ja opettamisessa – mitä mahdollisuuksia? 

FCLab-hankkeessa olemme innostuneita hyödyntämään eye tracking -teknologiaa koulutuksessa. Tällä hetkellä on käynnissä kaksi mielenkiintoista tutkimusta: Johanna Puukilainen tutkii teknologian soveltamista kemian oppimiseen lukiossa, ja Thomas Viik puolestaan keskittyy erityisopetuksen mahdollisuuksiin. Molemmissa tutkimuksissa pyritään selvittämään, miten eye tracking voi tukea oppimista ja tarjota uusia näkökulmia opetuksen kehittämiseen. 

Yhteenveto 

Yhteistyö FCLab-toimijoiden ja SeeTrue Technologiesin välillä on osoitus siitä, miten tutkimus ja käytännön sovellukset voivat käydä käsi kädessä. Eye tracking -teknologia avaa uusia mahdollisuuksia ymmärtää oppimista syvällisemmin.

Sampo Forsström, FCLab-hankejohtaja