Tieni kauppikseen

Hei! Olen Ville ja opiskelen viidettä vuotta kauppatieteitä ja toista vuotta tietojenkäsittelytiedettä. Kerron teille miten päädyin kauppikseen. 

Minusta tulee isona lääkäri 

Minulle oli ollut ainakin yläasteen loppupuolelta aika selvää, että halusin mennä yliopistoon, tai ainakin opo oli sitä mieltä, että minun pitäisi mennä yliopistoon. Opo järjestelikin minulle viikon tet paikat Kuopion yliopiston fysiikan laitokselle ja sen jälkeen viikoksi Kuopion yliopistolliseen sairaalaan röntgen osastolle. Viihdyin hyvin fysiikan laitoksella ja taisinpa päätyä osaksi erään venäläisen fyysikon tutkimusaineistoa. Vaikka minusta ei koskaan fyysikkoa tullutkaan olin hieman varmempi, että halusin yliopistoon.  

Aloitin lukiossa vuonna 2012 ja siitä alkoikin 3 vuotta kestänyt pohdinta, jonka päätteeksi halusin ryhtyä kauppatieteilijäksi. Lukion ensimmäisenä vuotena halusin olla ehdottomasti lääkäri. Ai miksi? No siksi, että lääkäreillä on varma työllisyys ja kovat palkat, ei minua se potlasastyö niin kiinnostanut. Päästäkseni tähän tavoitteeseen rupesin lukemaan kovasti biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa. 1. lukiovuoden lopussa tai 2. alussa itselleni alkoi käymään selväksi, että biologia ei kiinnostanut minua ja fysiikankin jätin kesken 3. kurssin jälkeen. Siinä vaiheessa alkoi olla selvää, etten tulisi ikinä pääsemään lääkiksen pääsykokeista läpi. Olin jälleen hukassa, enkä tiennyt mitä haluaisin tehdä isona.   

Pitäisiköhän minun hakea kauppikseen? 

Toisena lukiovuotenani kävin yh 2 kurssin, joka liittyi talouteen. Kurssista sainkin kympin hyvin vähällä työmäärällä ja aloin pohdiskelemaani voisiko tässä olla tulevaisuuteni ura.  

Jotkut ovat varmaankin kuulleet surullisen kuuluisasta Talvivaaran kaivoksesta. Vuonna 2014 yhden Tavlivaaran osakkeen hinta oli noin 3 senttiä. Eräs kaverini huomasi, että nyt voisi olla hyvä tilaisuus moninkertaistaa rahat, sillä valtio harkitsi konkurssikypsän yrityksen pelastamista. Kuitenkaan onni ei ollut puolellamme ja menetimme kaiken sijoitetun rahan (40€ minun osuuteni). Epäonnistuneen sijoituksen jälkeen totesin, että ehkä kauppis ja talous ei ollutkaan minun juttuni.  

Kolmantena lukiovuotena samainen kaverini, joka oli johtanut minut ostamaan Talvivaaran osakkeita, oli ryhtynyt sijoittamaan. Tällä kertaa hän tuntui ymmärtävän enemmän sijoittamisesta ja hän alkoi tehdä mukavasti rahaa. Lähdin itsekin mukaan sijoittamaan ja lopulta päätin hakea keväällä 2015 kauppikseen, tärkeimpänä syynä halu ymmärtää talouden toimintaa paremmin, jotta voisin tehdä parempia sijoituspäätöksiä. 

Hakuprosessi kauppatieteisiin 

En voi sanoa, että olisin lukenut kovinkaan ahkerasti pääsykokeisiin, ideana oli lähinnä käydä katsomassa pääsykoetta ja hyvällä tuurilla ehkä päästä sisään. Kesällä alkavan armeijan takia tiesin, että minulla olisi hyvä tilaisuus hakea seuraavankin vuotena. Tästä syystä minulla ei ollut minkäänlaisia paineita sisäänpääsyn kanssa.  

Yo kokeiden jälkeen aloitin lukemaan pääsykokeisiin, luultavasti reilusti alle neljä tuntia päivässä. Huonoilla opiskelutekniikoillani ja vähäisellä opiskeluajalla ei pitäisi olla mitään asiaa kauppikseen. Kuitenkin tarkastellessani vanhoja pääsykokeita tein oivalluksen, jonka ansiosta lopulta pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään. Aloin merkitsemään pääsykoekirjojen sisällysluetteloihin, mistä kappaleesta jokainen vanhan pääsykokeen kysymys oli. Otin laskuihin mukaan kolme aiempaa pääsykoetta. Havaitsin, että iso osa kysymyksistä tuli aina samoista kappaleista. Esimerkiksi 300 sivua pitkässä johtamisen kirjassa kysymykset keskittyivät lähes poikkeuksetta 30 sivun mittaiselle alueelle. No luin nuo 30 sivua erittäin hyvin läpi ja lopun kirjan luin kerran. Pääsykokeissa johtamisen osuudesta sainkin lähes täydet pisteet.  

Yhteishaussa ensimmäinen hakutoiveeni oli Aalto-yliopisto ja toisena Kuopio, kauppista molemmissa. Tämä hakukohteiden järjestys ei ollut mikään itsestäänselvyys, pääsyy laittaa Aalto ensimmäiseksi johtui luultavasti siitä, että monet kaverin halusivat kovasti Helsinkiin opiskelemaan. Lopulta valitsemani pääsykoestrategia epäonnistui pahasti rahoituksen pääsykoekirjan kanssa. Pääsykoekirja oli vaihtunut viime vuonna ja jätin hyvin vähälle lukemiselle puolet kappaleista, joista tuli kysymyksiä. Pääsykoetta tehdessä alkoikin tulla sellainen olo, että ainakaan Aaltoon minulla ei olisi mitään asiaa.  

 

Jännittelin sitten pääsykokeiden jälkeen sitä, että tarvitsisiko minun lukea enää koskaan pääsykoekirjoja. Lopulta sain pääsykokeiden tulokset ja pisteeni riittivät sisäänpääsyyn Kuopion kauppatieteelliseen. Matkaa Aallon kauppikseen jäi pari pistettä ja olin kyllä vakuuttunut, että uudelleen hakemalla ja kunnolla lukemalla olisin päässyt sisälle. Pohdiskelin pari viikkoa, haluisinko yrittää uudelleen, mutta lopulta tuntui siltä, että Helsinkiin muuttaminen oli enemmän kavereideni haave kuin minun. Otin paikan vastaan ja aloitin opintoni syksyllä 2016 Kuopiossa. Tähän mennessä olen ollut tyytyväinen valintaani jäädä Kuopioon ja olen viihtynyt hyvin opintojeni parissa.