Tuutoroinnista boostia opintojen alkuun + tuutoreiden terveiset

Mitä tuutorointi on?

Tuutoroinnilla tarkoitetaan toimintaa, jonka avulla autetaan uusia opiskelijoita pääsemään opinnoissa hyvin alkuun ja tutustutaan uusiin opiskelukavereihin. Tuutoreina toimivat usein toisen vuoden opiskelijat, jotka opiskelevat samaa alaa tuutoroitavien, eli uusien opiskelijoiden, kanssa. Tuutorit voivat jatkaa tuutoriuraansa myös seniorituutoreiksi. Seniorituutorit jakavat tärkeitä kokemuksia ja vinkkejä uusille tuutoreille. Seniorituutorit ovat mukana myös tuutorikoulutusten suunnittelussa, joten toiminta on todella opiskelijalähtöistä! Uudet tuutorit valitaan vuosittain ja heille järjestetään koulutus, jotta taataan uusien opiskelijoiden laadukas perehdyttäminen yliopistoelämään.

Tuutoroinnin teemoja ovat muun muassa
  • Uusiin opiskelukavereihin tutustuminen, ryhmäytyminen
  • Yliopiston käytäntöihin perehdyttäminen
  • Opiskelijoiden eri palveluiden esittely (esim. kirjasto, YTHS)
  • Yliopistoympäristöön ja tiloihin tutustuminen
  • Opiskelupaikkakuntaan tutustuminen
  • Käytännön vinkkien jakaminen opiskelemisesta ja opiskelijaelämästä

Tuutoritoiminta toteutetaan opiskelijalähtöisesti ja hyvällä fiiliksellä. Paitsi että tuutorointi perehdyttää yliopiston tapoihin, se on hauskaa! Koska tuutorit ovat itse myös opiskelijoita, saavat uudet opiskelijat arvokasta ja ainutlaatuista tietoa ja tukea opintojen aloittamiseen. Tuutoritoimintaan kuuluu hurjasti erilaisia tapahtumia, illanviettoja ja kokoontuimisia ja monen opiskelijat ensimmäiset askeleet opiskelijaelämään ja -tapahtumiin ovatkin tapahtuneet juuri tuutoroinnin kautta. Itsellä tuutoritapahtumat ovat yksiä parhaita muistoja opiskeluajalta.

Räpsy omista opiskeluhaalareista. Haalareista tunnistaa helposti, millä alalla tyypit opiskelee. Haalareita pidetään lähes kaikissa opiskelijatapahtumissa. Uudet opiskelijat saavat haalarit usein ensimmäisen lukukauden aikana!

Kyselin muutamalta tuutorilta heidän näkemyksiään tuutoroinnista, tässä heidän vastauksia!

Ravitsemustieteen tuutori ja opiskelija Maria Kangaspeska vastaa:
  1. Mikä on parasta uusien opiskelijoiden tuutoroinnissa?

Tuutoroinnin monipuolisuus ja mahdollisuus auttaa uudet opiskelijat sujuvaan opintojen alkuun. Itse pidin erityisesti erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Oli myös mukava päästä tutustumaan uusiin opiskelijoihin paremmin. Meillä ravitsemustieteellä aloittaa vuosittain vain 30 uutta opiskelijaa, joten kaikkien nimet ja naamat tulevat jo nopeasti tutuksi ja uusiin opiskelijoihin pääsee tutustumaan myös oman fuksiryhmän ulkopuolelta. Tietysti oli myös kiva päästä elämään fuksivuoden tapahtumia uudestaan!

2. Mikä on paras tuutorointiin liittyvä muistosi, kun aloitit opinnot Itä-Suomen yliopistossa?

Mieleeni ei tule mitään yksittäistä muistoa vaan yleisesti tuutoreiden järjestämä ohjelma koko syksyn ajalle! Tuutorit olivat nähneet paljon vaivaa järjestääkseen meille monipuolisesti erilaista ohjelmaa, joissa samalla myös tutustui muihin opiskelijoihin paremmin. Sen lisäksi minulla oli jo alusta asti fiilis, että voin kysyä tuutoreilta kaikesta mieltä askarruttavista asioista.

3. Mitä haluaisit sanoa uusille opiskelijoille ennen opintojen alkua?

Vaikka monelle opintojen alku tarkoittaa myös muita muutoksia elämässä kuten muuttoa vieraalle paikkakunnalle, ei silti kannata jännittää liikaa opintojen alkamista. Moni muu on samassa tilanteessa ja lisäksi on hyvä muistaa, että tuutorit ovat teitä varten. Tuutoreilta voi aina kysyä mitä vain mieleen tuleekin, jo ennen opintojen alkamista.

Kuvassa Maria ja Nelli Haapakoski Retikan kastajaisissa pitämässä rastia, jonka keskiössä Retikalle tyypillisesti ruoka!

Biologian opiskelija, tuutori ja seniorituutori Jiri vastaa:
  1. Mikä on parasta uusien opiskelijoiden tuutoroinnissa?

Ylivoimaisesti parasta tuutoroinnissa on se, että pääsee konkreettisesti auttamaan uusia fukseja asioissa jotka ovat itselleen jo tuttuja juttuja ja tätä kautta pääsee myös ystävystymään uusiin ihmisiin.

2. Mikä on paras muistosi tuutorina ollessasi?

Yksi parhaimmista muistoistani oli kuulla omalta fuksiltani miten paljon musta oli oikeasti apua uudessä ympäristössä ja tästä alkoi positiivisten palautteiden vyöry. Nämä palautteet ovat erityisen tärkeitä silloin, kun tuutorin voimavarat alkavat olla vähissä ja ne auttavat jaksamaan enemmän kuin yksikään noppa (=opintopiste) tai haalarimerkki.

3. Mitä haluaisit sanoa uusille opiskelijoille ennen opintojen alkua?

Uusille opiskelijoille suosittelen vahvasti tutustumaan uuteen kotikaupunkiin ja kampukseen jo valmiiksi (vaikka se voi tuntua pelottavalta)!

Jiri ystävineen juhlimassa uuden opiskeluvuoden alkua. Opiskelijatapahtumissa on yleensä jokin teema. Onkohan tässä kuvassa teemana yksisarvinen diskossa?

Tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja tuutori Tomi vastaa:
1. Mikä on parasta uusien opiskelijoiden tuutoroinnissa?

Mun mielestä parasta tuutoroinnissa oli ehdottomasti se, että sai niin paljon uusia ystäviä. Tuutorina olin myös aiempaa aktiivisemmin mukana kaikessa yliopistotoiminnassa ja opiskelijatapahtumissa. Tuutoroinnin kautta päädyin myös mukaan ainejärjestötoimintaan.

2. Mikä on paras tuutorointiin liittyvä muistosi, kun aloitit opinnot Itä-Suomen yliopistossa?

Itselläni ei ollut ennen opintojen aloittamista minkäänlaista käsitystä siitä, millaista yliopistossa on opiskella ja edellisistä opinnoistani oli ehtinyt kulua jo useampi vuosi. Tämän vuoksi kanssaopiskelijan tuki opintojen aloituksessa oli korvaamatonta. Oli hauska huomata, että vuosikurssista huolimatta kaikki painivat lähes samojen haasteiden kanssa.

3. Mitä haluaisit sanoa uusille opiskelijoille ennen opintojen alkua?

Ole työtön (aka keskity opintoihin!), omista koira ja sano aina kyllä uusille seikkailuille!

Tomi valmistautumassa perinteiseen fuksitapahtumaan Kaupunkisuunnistukseen, missä uudet opiskelijat kiertävät ympäri kauunkia sijoitettuja rasteja ja suorittavat hauskoja tehtäviä.

Lisätietoja tuutoroinnista löydät UEFin kanavista. Tsekkaa ainakin Kamun materiaali uudelle opiskelijalle, mistä löytyy kattava tietopaketti opintojen alkuun! Täältä voit myös lukea lisää tuutoroinnista. Jos olet itse kiinnostunut tuutoroinnista, lisätietoa löytyy täältä.

Maija // ravitsemustiede