Kuntoutus ja fysioterapia osana hoitotieteen monialaista tutkimusta

Sini Puustisen kuva

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan maailmassa on noin 2,4 miljardia ihmistä, jotka hyötyisivät kuntoutuksesta terveydentilansa parantamiseksi. Kuntoutuksen tarve kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä ja pitkäaikaisten sairauksien yleistyessä. Kuntoutuksen tavoitteena on tukea kuntoutumista kokonaisvaltaisesti ja täten edistää yksilön itsenäistä selviytymistä, osallistumismahdollisuuksia sekä toiminta-, työ- ja opiskelukykyä monialaisen lähestymistavan ja palvelujärjestelmän tarjoamien mahdollisuuksien avulla. (WHO 2024.) Kuntoutuksen ja kuntoutumisen lisääntyvään tarpeeseen vastaamiseen tarvitaan uutta, alakohtaista sekä monialaista ja -tieteistä tutkimustietoa. Me kuntoutusalojen asiantuntijat olemme tärkeässä roolissa kuntoutuksen kehittäjinä ja tutkijoina.

Monitieteinen lähestymistapa

Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen tutkimusteemat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia kuntoutuksen teemojen tutkimiseen. Erityisesti teema terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä pitkäaikaisten sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito sisältää kuntoutusaloille ja hoitotieteelle yhteisiä käsitteitä ja sisältöjä. Lisäksi hoitotieteen tutkimuksen läpileikkaavat aiheet elämänkaari, vaikuttavuus, monikulttuurisuus, eettisyys ja digitalisaatio tarjoavat monipuolisia tutkimusnäkökulmia kuntoutusalan asiantuntijoille. Hoitotieteen laitoksella tutkimusta toteutetaan monitieteisissä, kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimusryhmissä ja verkostoissa. Tämä laaja-alainen lähestymistapa mahdollistaa kuntoutuksen ja kuntoutumisen näkökulmien tarkastelun tulevaisuusorientoituneesti.

Fysioterapian näkökulma

Itse fysioterapeuttina lähestyn kuntoutusta ja kuntoutumista toimintakykykuntoutuksen (lääkinnällinen kuntoutus) näkökulmasta, joka on yksi laaja-alaisen kuntoutuskokonaisuuden osa-alueista. Sen keskiössä on toimintakyvyn tukeminen esimerkiksi erilaisten toimintakykyä tukevien terapioiden, kuntoutusohjauksen ja -neuvonnan sekä apuvälinepalveluiden keinoin. Hakeuduin Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tohtorikoulutukseen hoitotieteen laitokselle omalla tutkimusaiheella, merkitykselliset tekijät terapiasuhteessa pitkittynyttä tuki- ja liikuntaelimistön kipua kokevien aikuisten fysioterapiassa. Tutkimustyön tekeminen oman aiheen parissa on ollut erittäin antoisaa.Olen saanut edistää tutkimustani ja kehittää osaamistani ohjaajieni sekä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tämä yhteistyö on rikastuttanut omia näkemyksiäni ja auttanut minua ymmärtämään fysioterapian ja kuntoutuksen laajempaa kuvaa osana hoitotiedettä ja terveystieteitä.

Kuntoutuksen ja fysioterapian tutkimuksen tulevaisuus

Näyttöön perustuvan tiedon vahvistaminen ja sen tehokas hyödyntäminen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen merkityksen lisääntyminen, kokonaisvaltaisen lähestymistavan vahvistuminen sekä digitalisaation ja teknologian kehittyminen luovat tarpeita kuntoutuksen ja fysioterapian tutkimukseen ja kehittämiseen tulevaisuudessa. Lisää tutkimusta tarvitaan kuntoutuksen ja kuntoutumisen eri osa-alueilta, erilaisista toimintaympäristöistä, eri alojen, eri-ikäisten sekä yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan näkökulmista. Finnish Universities Network for Rehabilitation (FiRe) -verkosto  on perustettu vahvistamaan kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä, jossa myös Itä-Suomen yliopisto on mukana. Yhteistyö eri alojen välillä tutkimuksen tekemisessä sekä innovatiivisten ratkaisujen etsimisessä ovat avainasemassa kuntoutuksen tulevaisuuden kehittämisessä.

Kirjoittaja

Sini Puustinen, fysioterapeutti, fysioterapian lehtori, väitöskirjatutkija

Itä-Suomen yliopisto, Hoitotieteen laitos