Venäjän kielen opettajien etätapaaminen 9.2

Itä-Suomen yliopiston venäjän kielen oppiaine järjestää etätapaamisen venäjän kielen opettajille 9.2 klo 14–17.30. Tämän etänä järjestettävän tilaisuuden tarkoitus on kertoa Cultura-Säätiön toiminnasta opettajien kannalta, yliopiston venäjän kielen tilanteesta sekä keskustella tulevaisuuden näkymistä.

Esitämme yhteenvedon alkukyselymme tuloksista ja haluamme kuulla teiltä lisää: Miten Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut venäjän opetukseenne? Millaisiksi näette kouluvenäjän mahdollisuudet ja näkymät? Mitä uutta haluaisitte nähdä opetusohjelmassa, oppimateriaaleissa, kokeissa ja kirjoituksissa? Mitä yhteistyötä toivotte yliopiston venäjän oppiaineen kanssa?  

Matinea on rento ja ajatuksia sinkoileva yhteinen tapahtuma, joka myös antaa teille mahdollisuuden verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia ja mielipiteitä. 

Tilaisuus järjestetään Teamsin välityksellä. Osallistuaksesi etätapahtumaan lähetä nimesi ja sähköpostiosoitteesi Maiju Okkoselle maiju.okkonen@uef.fi 7.2. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Larisa Leisiö, venäjän kielen professori, Itä-Suomen yliopisto 

Maiju Okkonen, venäjän kielen ja kulttuurin FM, projektiavustaja 

Matinean järjestämisen mahdollisti Cultura-säätiön / Juhlarahaston rahoitus. 

Ohjelma: 

 Klo 14 Tervehdyssanat: Itä-Suomen yliopiston venäjän kielen professori Larisa Leisiö

Klo 14.15 Cultura-säätiön esittely*: Johtaja Sani Kontula-Webb, viestintäjohtaja Laura Rantanen 

Klo 15 Tauko 

Klo 15.10 Kouluvenäjä nyt ja tulevaisuudessa. Keskustelun alustaa Larisa Leisiö 

Klo 15.45 Luento: Обучение русскоязычных иммигрантов в контексте педагогической культуры финской школы: Itä-Suomen yliopiston venäjän kielen yliopisto-opettaja Tatjana Rynkänen*  

Klo 16.05 Lyhyt tauko 

Klo 16.10 Luento: Русские билингвы знают больше, чем вы думаете (и не то, что вы думаете). Marylandin yliopiston kielitieteiden professori Maria Polinsky

Klo 17 Mahdolliset kysymykset ja loppukeskustelu. Tilaisuus päättyy viimeistään klo 17:30.

*Cultura-säätiö edistää venäjänkielisten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan muun muassa kulttuurin ja dialogin avulla ja tuottamalla asiantuntijatietoa. Cultura-säätiön hallinnoima Valtiopäivätoiminnan 150. merkkivuoden juhlarahasto myöntää apurahaa venäjän kielen ja siihen liittyvän kulttuurin tutkimiseen, opiskeluun ja opetukseen. Cultura-säätiön johtaja Sani Kontula-Webb on Juhlarahaston asiamies. Kontula-Webbin tausta on kulttuuriviennissä ja julkisuusdiplomatiassa. Laura Rantanen on Cultura-säätiön viestintäpäällikkö. Hän vastaa myös Juhlarahaston viestinnästä.

*Larisa Leisiö tutkii suomalaisvenäläisiä ja laajemmin uralilaisvenäläisiä kielikontakteja ja samojedikieliä. Hänen tutkimusalueikseen on viime vuosina tullut myös venäjänkielinen media sekä ukrainan ja venäjän kielten vertaileva kuvaus. Hän on toimittanut muutaman kirjan, kirjoittanut lukuisia tieteelisiä artikkeleita venäjäksi, suomeksi ja englanniksi ja venäjäntänyt suomalaista kirjallisuutta. 

*Tatjana Rynkänen tarkastelee väitöskirjassaan (Русскоязычные молодые иммигранты в Финляндии: интеграция в контексте обучения и овладения языком, JYU 2011) Suomessa asuvien venäjänkielisten maahanmuuttajanuorten opiskelua, suomen ja äidinkielen hallintaa sekä kielellistä ja kulttuurista identifioitumista. Väitöskirjan lisäksi hän on kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita. 

*Professori Maria Polinsky on myös Kansallisten kotikielten Keskuksen (National Heritage Research Center, University of California, Los Angeles) tutkimusjohtaja. Polinsky on edelläkävijä perintökielten (kotikielten) tutkimuksen alalla ja on tutkinut Yhdysvalloissa asuvia venäjää kotikielenä oppineita nuoria. Hän on toiminut useiden aikakauslehtien toimituskunnissa ja useiden kansainvälisten keskusten neuvottelukunnissa. Hän on kirjoittanut lukuisia tieteellisiä artikkeleita ja useita kirjoja sekä toimittanut useita käsikirjoja.