Generalistialojen ihmeellinen maailma

Monien alojen opiskelijoille on selvää mikä heistä tulee isona. Suunnitelmana voi olla valmistua lääkäriksi tai vaikkapa opettajaksi. Nämä ovat esimerkkejä professioaloista. Kaikille asia ei kuitenkaan ole niin selvä. Onkin olemassa myös valtavan pitkä lista aloja, jotka ei valmista suoraan tiettyyn ammattiin – näitä aloja kutsutaan hienosti sanottuna generalistialoiksi.

Generalistialojen opiskelijoiden inhokkikysymys saattaa usein olla, että mikä sinusta tulee isona. Siihen ei oikeastaan ole monella muuta vastausta, kuin että noh, asiantuntija. Asiantuntijuus ei kuitenkaan todellakaan ole huono asia, vaan se vain kertoo ihmisen korkeatasoisesta tiedosta tai taidosta johonkin alaan liittyen.

Myös itse ympäristöpolitiikan opiskelijana edustan generalistialaa. Itseänikin aina välillä oma tulevaisuuden työelämä mietityttää, mutta ainakin tällä hetkellä olen päätynyt pisteeseen, etten ota siitä stressiä. Asiantuntija-aloilla on paljon myös hyviä puolia, kuten se, että työllistymismahdollisuudet on niin laajat. Meidän alalta voikin työllistyä esimerkiksi tutkimus-, valmistelu-, kehitys- koordinointi- ja johtotehtäviin esimerkiksi mediaan, EU:lle, kansalaisjärjestöihin, kansainvälisiin järjestöihin, julkishallintoon, tutkimuslaitoksiin ja erilaisiin yrityksiin. Itselläni epävarmuuden kanssa auttaa lisäksi se, että ympäristöpolitiikka on sellainen tulevaisuuden ala, joka kehittyy jatkuvasti. Voikin siis olla, että vielä nyt ei ole olemassakaan kaikkia niitä töitä, joita tulen tulevaisuudessa tekemään.

Generalistialoilla voi sivuaineiden avulla suunnata omaa osaamistaan työelämää varten. Itse olen valinnut sivuaineikseni johtamisen ja projektiosaamisen kokonaisuuden, joista jälkimmäinen pitää sisällään esimerkiksi mediakirjoittamista, työelämän viestintää, markkinointia ja sähköisen julkaisemisen perusteita. Johtaminen on sivuaineena ehkä vähän yksiselitteisempi, mutta siihen kuuluu kursseja hyvin eri tasojen johtamisesta, pitäen sisällään esimerkiksi henkilöstöjohtamista, tiimien johtamista ja muutoksen johtamista. Valitsin sivuaineeni sen mukaan, että toivoisin pääseväni tulevaisuuden työelämässäni toimimaan jossain johtotehtävässä ja mahdollisesti projektiluonteisessa työssä, minkä luulisin sopivan itselleni hyvin. Olenkin pohtinut, että esimerkiksi projektikoordinaattorin työ jossain ympäristöjärjestössä voisi sopia minulle hyvin.

Haluaisinkin kannustaa kaikkia näkemään generelistialojen positiiviset puolet, ja ymmärtämään sen, että kyllä yliopisto niihin työelämän tarpeisiin osaajia valmistaa, myös generalistialoilla!


Terkuin UEF-lähettiläs Iiris <3