VETOA-hanke: Kulttuurisensitiivisyyden ja kohtaamisen teemat podcastissa-näin toteutimme VETOA podcastin ensimmäisen jakson
Voit kuunnella tai lukea VETOA podcastin ensimmäisen jakson tästä linkistä.
Podcastin pdf tekstivastineen löydät tästä linkistä.
Maaliskuussa 2024 käynnistyi Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksen, humanistisen osaston ja Jatkuvan oppimisen keskuksen yhteinen Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) -rahoitteinen VETOA-hanke (Veto- ja pitovoimaa monikulttuurisesta työyhteisöstä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle, uef.fi/vetoa). Hanketta johtaa hoitotieteen laitoksen johtaja, professori Tarja Kvist, ja projektipäällikkönä toimii yliopistonlehtori Krista Jokiniemi. Humanistiselta osastolta hanketyöryhmään kuuluvat humanistisen osaston professori Tuulikki Kurki, yliopistonlehtori Heli Paulasto ja projektityöntekijä Sara Backman. Jatkuvan oppimisen keskukselta mukana ovat jatkuvan oppimisen asiantuntijat Sanni Koivumäki ja Virpi Moilanen sekä opintohallinnollisissa asioissa koulutuskoordinaattori Katja Koukkari. Hoitotieteen laitokselta hanketyöryhmään kuuluvat projektikoordinaattorit Hanna Rouvinen (1.6.2024-31.3.2025) ja Mea Wright sekä järjestelmäasiantuntija Heidi Nieminen. Lisäksi hankkeessa suorittaa maisteriopintoihinsa liittyvää harjoittelua hoitotieteen opiskelija Kati Hietava. Hanke päättyy kesäkuussa 2026.
VETOA-hanke on koulutushanke, jonka opintojaksoille ja työpajoihin osallistuu Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja yksityisen palveluntuottaja Attendon henkilöstöä. Hankkeen ensimmäinen opintojakso, “Monikulttuurinen yhteistyö terveysalalla, 3 op MOOC”, käynnistyi lokakuussa 2024. Osana opintojakson materiaaleja laadittiin VETOA Podcast, jonka ensimmäinen jakso käsitteli kohtaamisen ja kulttuurisensitiivisyyden teemaa. Tämä teema valikoitui podcastin ensimmäiseksi aiheeksi, koska se on keskeinen osa VETOA-hanketta. Kulttuurisensitiivisyyttä lähestytään hankkeessa osana kulttuurista kompetenssia, kykynä ymmärtää, kunnioittaa ja huomioida eri kulttuurien arvoja, uskomuksia ja tapoja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Podcastissa tarkastellaan erityisesti sitä, miten kulttuurisensitiivisyys voi vaikuttaa arkipäivän kohtaamisiin eri taustoista tulevien ihmisten välillä ja miksi sen huomioiminen on tärkeää nykypäivän monikulttuurisessa maailmassa.
Podcastin ensimmäisen jakson suunnitteluun ja toteuttamiseen kutsuttiin mukaan Suomen Punaisen Ristin (SPR) kotoutumisen tuen vapaaehtoistyöntekijä ja vapaaehtoistoiminnan kehittäjä. Jakson sisältö rakennettiin yhteistyössä niin, että siinä käsiteltävää käytännönläheistä kokemustietoa voi hyödyntää hoitotyön kontekstissa, mutta myös kaikissa arkisissa kohtaamisissa silloin, kun yhteistä kieltä ei ole. Tässä blogikirjoituksessa kuvataan päiväkirjamaisesti tämän VETOA-podcastin ensimmäisen jakson tekoprosessia. Päivämäärien ja tapahtumien avulla voidaan seurata, miten jakson teko eteni ideasta valmiiksi tuotokseksi. Blogikirjoituksen lopusta löytyy linkki VETOA podcastin ensimmäiseen jaksoon (kesto 29 minuuttia).
Kuinka VETOA-podcastin ensimmäisen jakson teko eteni (1.8.2024 – 27.9.2024)
Hyvä päiväkirja,
- 1.8.2024: Idea VETOA-podcastin tekemiseen sai alkunsa VETOA-hanketiimin yhteisessä keskustelussa. Yhteinen ideointi podcastin sisällöistä alkoi, ja hanke otti yhteyttä Suomen Punaiseen Ristiin (SPR) yhteisen podcastin suunnittelun osalta. Yhteydenotto SPR:ään perustui heidän asiantuntemukseensa ja kokemukseensa monikulttuurisessa työympäristössä toimimisesta. SPR osoitti kiinnostusta yhteistyöhön.
- 14.8.2024: VETOA-podcastin ensimmäisen jakson suunnittelutapaaminen hanketiimin toimesta. Tutustuimme podcastin äänitysstudioon Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennuksessa. Itä-Suomen yliopiston mediatuotantojen asiantuntija Kimmo Salven antoi vinkkejä podcastin tekoon sekä teknisistä että käytännön näkökulmista. Lisäksi pohdimme yhdessä podcastin rakennetta ja teemoja. Keskustelimme työnjaosta ja sovimme yhteistuumin, että Hanna toimii podcastin “hostina” ja Heidi huolehtii tekniikasta äänityksen aikana.
- 20.8.2024: Ensimmäinen yhteinen tapaaminen SPR:n edustajien kanssa hoitotieteen laitoksella. Sovimme yhteistyön aloittamisesta ja VETOA-podcastin ensimmäisen jakson sisältöjen laatimisesta. Podcastin teemoja ja sisältöä hahmoteltiin yhdessä, ja keskustelu olikin aktiivista. Keskustelun perusteella saatoimme innostuneena todeta, että runsaasti mielenkiintoista sisältöä on tulossa! Yhteistyön aloittaminen oli ilo, ja yhdessä toivoimme, että valmis jakso herättää kiinnostusta ja keskustelua.
- 30.8.2024: Toinen tapaaminen SPR:n henkilöiden kanssa hoitotieteen laitoksella ja Teams etäyhteyksien välityksellä. Kävimme läpi podcast-jakson sisältöä ja pohdimme kulttuurisensitiivisyyttä käsitteenä sekä podcastin tavoitteita. Esikuuntelimme podcast-jakson alku- ja loppumusiikkivaihtoehdot ja valitsimme yhdessä sopivan. Musiikin valinnassa tuli huomioida tekijänoikeusasiat ja myös se, että musiikki on käytettävissä podcastia varten. Lisäksi käsittelimme yhteistyösopimusta ja podcast-jakson jatkolevitykseen liittyviä asioita.
- 6.9.2024: Kolmas tapaaminen SPR:n henkilöiden kanssa Teamsin välityksellä, jossa podcast jakson sisältöä käytiin läpi sillä ajatuksella, että seuraavaksi siirrytään podcastin äänitykseen. Tehtiin pientä harjoittelua äänitystilannetta varten ja tarkennettiin yhteistyösopimukseen liittyviä asioita. Samalla esittelimme videovälitteisesti podcastin äänitysstudion vieraillemme ja kävimme läpi äänitykseen liittyviä teknisiä asioita.
- 9.9.2024: Hanna ja Heidi kenraaliharjoittelivat podcastin äänitystä Itä-Suomen yliopiston äänitysstudiolla. Kimmon ystävällisellä opastuksella tehtiin viimeisiä viilauksia tekniikkaan: mikrofonien äänen tasot niin studiossa kuin etäyhteyksien kautta äänitykseen osallistuvan osalta tarkistettiin. Kenraaliharjoituksissa kerrattiin vielä äänitysstudion mikseripöydän käyttöä ja saatiin varmuutta tulevaan äänitykseen.
- 11.9.2024: Podcast-jakson äänityspäivä. Äänitykseen osallistui kolme henkilöä äänitysstudiolla ja yksi henkilö Teams -etäyhteyksien kautta. Äänityksen alussa ilmeni pieniä teknisiä ongelmia, jotka ratkaistiin nopeasti. Kun mikrofonien paikat, mikseripöytä ja kuulokkeet oli säädetty ja Teams-yhteys varmistettu sekä podcastin jakson teemat kerrattu, oltiin valmiina äänitykseen. Aikaa äänitykseen oli varattu 2 tuntia: ensimmäinen tunti valmisteluun ja toinen tunti nauhoitukseen. Äänityksen aikana tehtiin muutamia uusintaottoja, ja kaikki sujui mukavasti. Tärkeää oli roolien jakaminen podcastissa, erityisesti se, että yksi henkilö keskittyi äänityksessä vain tekniikkaan. Äänitys venyikin 3 tunnin mittaiseksi pienellä kahvitauolla. Lopuksi napattiin kuvia muistoksi mukavasta yhteistyöstä.
- 12.9.2024: Podcast -jakson editointiin valittiin äänitallenteiden editointiohjelma Audacity. Hanketiimillä oli varsin vähän aiempaa kokemusta Audacityn käytöstä, joten ensin opeteltiin ohjelman käyttöä ja konsultoitiin Itä-Suomen yliopiston Oppitupaa. Oppituvasta saatiin nopeasti selkeät ohjeet ohjelman käyttöön. Tämän jälkeen päästiin editoimaan ja hahmottelemaan lopullista jaksoa. Kuunneltuamme pitkässä äänityssessiossa nauhoitetun sisällön yhdessä, teimme alustavaa editointia alkuperäisen suunnitelmamme mukaisesti. Onneksi ensimmäisessä editointivaiheessa oli mukana kaksi kuuntelijaa, kahdet korvaparit auttoivat nostamaan esiin tarkennusta kaipaavia kohtia. Hyvä oli myös yhdessä pohtia editointiprosessin etenemistä.
- 13.9.2024 – 16.9.2024: Podcast-jakson editointi jatkui Heidin työpöydällä, edeten pikkuhiljaa tarkemmaksi kohti lopullista versiota. Jaksoon saatiin editoitua alku- ja loppumusiikki tarvittavien musiikin häivytysten kanssa. Editointi osoittautui todella kiinnostavaksi työvaiheeksi, jossa ääniraitojen pikkutarkka hiominen tempasi mukaansa. Aloittelevana editoijana oli jopa hieman yllättävää huomata, kuinka tarkasti ja paljon äänitystä voi muokata Audacityn avulla. Muutaman päivän sekunninsadasosatarkan editoinnin jälkeen, 16.9., podcastin jakso oli valmis esikuuntelua varten.
- 16.9.2024 – 20.9.2024: Podcast -jakson esikuuntelu. Tärkeää palautetta jaksosta saatiin esikuuntelijaryhmältä, johon kuului VETOA-hankkeen tiimiläisiä, SPR:n podcastiin osallistuneita henkilöitä ja muutama muu vapaaehtoinen testikuuntelija. Jakso viimeisteltiin saatujen esikuuntelukokemusten perusteella, kun viimeisetkin puheen ajoitukset säädettiin sopiviksi. Seuraavaksi kirjoitettiin podcast-jaksolle tekstivastineet suomeksi ja englanniksi. Saimme tekstivastineen englannin kielen kielentarkastukseen tukea hanketiimimme englannin kielen opettaja Saralta. Lisäksi englanninkieliseen tekstivastineeseen tutustui kansainvälistä taustaa omaava henkilö, joka ei puhu äidinkielenään suomea vaan käyttää englantia, samalla kun kuunteli jaksoa.
- 27.9.2024 VETOA-podcastin ensimmäinen jakso tekstivastineineen oli valmis. Jakso liitettiin osaksi VETOA-koulutuksen opintojaksoa ”Monikulttuurinen yhteistyö terveysalalla, 3 op MOOC” ja välitettiin SPR:n yhteistyötoimijoille. Kokemus oli niin innostava ja opettavainen, että uusia ideoita jatkojaksoille alkoi versoa saman tien. Tuntui selvältä, että tämä podcast ei voisi jäädä vain yhteen jaksoon.
Voit kuunnella tai lukea VETOA podcastin ensimmäisen jakson tästä linkistä.
Podcastin pdf tekstivastineen löydät tästä linkistä.
Ja hei, uutta VETOA podcastin jaksoa (jakso 2) suunnitellaan parhaillaan ja se äänitetään pian, joten stay tuned! Jakso julkaistaan VETOA hankkeen blogissa: https://blogs.uef.fi/vetoa/
Hanna Rouvinen ja Heidi Nieminen, Hoitotieteen laitos, VETOA hanke (uef.fi/vetoa)