Uusi vuosi – jatkuvat JATKOT

JATKOT jatkuu vuonna 2025 yhä laajempana ja moninaisempana! Vuoden aluksi kuitenkin hyvä vielä katsahtaa menneeseen, mistä on tultu tähän saakka?

Vuoden 2023 lopussa Suomen Kulttuurirahaston sähköpostiviesti toi iloisia uutisia: JATKOT-tutkimusryhmämme sai rahoituksen seuraavalle kolmelle vuodelle! Vuoden 2024 maaliskuussa alkanut rahoituskausi on luonut ryhmällemme paitsi selkeät toimintakäytännöt, myös tiiviin yhteisöllisen kulttuurin.

JATKOT-ryhmän ydinidea on, että jokaisella tutkijalla – olipa kyseessä väitöskirjatutkija tai postdoc-vaiheen tutkija – on oma tutkimusprojektinsa omine tavoitteineen, toteutuksineen ja etenemisineen. Aiheet vaihtelevat laajasti – luovuudesta ja innovaatioista osaamisen kehittämiseen, oppimisen johtamiseen sekä hyvinvoinnin ja eettisyyden tarkasteluun. Yhteistä projekteille on kuitenkin kiinnostus aikuisten työurien ja työnteon konteksteissa tapahtuvaan oppimiseen ja sen lähi-ilmiöihin. Useat hankkeista asettavat oppimisen sosiokulttuuriseen kehykseen, tarkastellen yksilön toiminnan ohella myös työ- ja koulutuskonteksteja, yhteiskunnan kehityskulkuja sekä yhteisöjen vuorovaikutusta niin sisäisesti kuin niiden välillä.

Ryhmän monimuotoisuus näkyy myös menetelmällisessä lähestymistavassa osan projekteista painottuessa määrälliseen analyysiin, osan laadulliseen. Diskurssit ja narratiivit, kokemukset ja käsitykset sekä ilmiöiden väliset yhteydet ovat tutkimuksissa tarkastelun kohteena. Ryhmän sisällä toteutettavien tutkimusprojektien erivaiheisuus on tuonut mukanaan myös uudenlaisia oppimisen ja tuen mahdollisuuksia. Vuoden 2024 aikana polkaistiin käyntiin yhteensä kuusi uutta väitöskirjaprojektia, samalla kun yksi väitöskirja ja yksi postdoc-hanke ovat siirtyneet loppusuoralle. Tämä kehityskaari on osoittautunut vahvuudeksi, sillä loppusuoralla hankkeessaan oleva tutkija on paras tukija isoa tutkimuskokonaisuutta – joka tyypillisesti näyttäytyy vielä hallitsemattomalta ja epäselvältä – aloittelevalle väitöskirjantekijälle.

Vertaistuki kiteyttää osaltaan myös ryhmässämme laajemmin syntyneen kulttuurin: onnistumiset ja pettymykset jaetaan avoimesti, ja kinkkiset ongelmat – joita joskus tulee yksi toisensa perään – tasapainottuvat (onneksi) toisinaan hyvin jouhevasti ja helpostikin sujuvan arjen kanssa. Kuukausittaiset Teams-tapaamiset eivät ole vain formaaleja raportointitilaisuuksia, vaan myös tilaisuuksia kurkistaa toisten arkeen, jakaa ajatuksia ja saada vertaistukea. Monet kaikista keskeisimmät keskustelunaiheet ovatkin nousseet ihan tavallisesta arjesta. Tekoälyn käyttö tutkimuksessa, teema-analyysin perusteokset, tietosuoja ja sivutöistä saatujen tulojen verotus ovat vain yksittäisiä esimerkkejä niistä keskustelunaiheista, jotka spontaanisti palavereissamme ovat virinneet.  Tämä spontaanius on suunniteltujen esitysten ja tiedotusten ohella mahdollistanut osaamisen jakamisen ja oppimisen ryhmän sisällä – myös etäyhteyksillä.

Huolimatta siitä, että moni projekti vasta käynnistyi alkuvuodesta 2024, oli ryhmämme ensimmäinen rahoitettu vuosi mukavan julkaisurikas: julkaisimme yhteensä kahdeksan vertaisarvioitua tiedeartikkelia, muutaman populaarimman näkökulmatekstin sekä yhden toimitetun teoksen (kts. julkaisut: https://uefconnect.uef.fi/jatkuva-oppiminen-tyoelamassa-jatkot/#publications). Useita artikkeleita on arvioitavana tai viimeistelyvaiheessa. Lisäksi projekteissa on tehty runsaasti aineistonkeruuta, haastatteluja ja analyysien alkuvaiheita. Ryhmä on ollut aktiivisesti mukana niin yhteiskunnallisessa keskustelussa kuin tieteellisissä kasvatustieteen ja työelämätutkimuksen konferensseissa Suomessa ja ulkomailla. Kokemuksia näistä tapahtumista ja reissuista on jaettu sekä Jatkoilla -blogissa että Instagram-kanavallamme, joka olikin mukavan aktiivinen koko vuoden.

Kevään starttijakso kääntyi syksyn myötä jo lisärahoitushakemusten työstämiseen. Ikäviä uutisia kielteisen rahoituspäätöksen myötä tuli esimerkiksi Koneen säätiöltä, mutta monia matoja on koukuissa jo alkuvuodelle, joten toivo elää, että rahoitus tärppää ja pääsemme pitkäjänteisesti jatkamaan tätä yhteistä matkaa todella uskoen siihen, että aikuisten oppimisen, osaamisen, luovuuden ja hyvinvoinnin tutkimus on nykytyöelämän kontekstissa ehkä tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin.

Ryhmän vetäjän näkökulmasta JATKOT-ryhmän toiminta on käynnistynyt upeasti. On ollut palkitsevaa, innostavaa ja helpottavaa tehdä töitä yhdessä eri taustoista, tieteenaloilta ja maantieteellisiltä alueilta tulevien lahjakkaiden tutkijoiden kanssa ennen kaikkea vertaisina ja kollegoina, työnimikkeistä ja titteleistä riippumatta. Olen varmasti itse yksi eniten uutta ymmärrystä ja oppia (myös tukea!) viime vuoden aikana ryhmässämme saaneista ja niistä olen vilpittömän kiitollinen ihan jokaiselle. En voi olla myöskään kehuskelematta sillä luottamuksellisella, empaattisella ja inhimillisellä kulttuurilla, jonka ryhmän jäsenet ovat oman itsensä kautta rakentaneet. Jatkot jatkuu vuonna 2025, toivottavasti pitkälti samalla sapluunalla, kuitenkin höystettynä uusilla ideoilla, julkaisuilla, yhteistyökuvioilla ja aineistoilla. Ryhmäämme liittyy myös heti vuoden alusta uusi väitöskirjatutkija ja kevään aikana ainakin kaksi innokasta harjoittelijaakin saadaan hetkeksi mukaan tutkimustyön arkeen😊

Hyvää uutta vuotta!

Soila, JATKOT-tutkimusryhmä