Kokemuksia harjoittelusta tutkimusryhmässä

JATKOT-tutkimusryhmässä suorittamamme harjoittelu oli yksi aikuisopettajan pedagogisten opintojemme antoisimmista ja mielenkiintoisimmista kokemuksista. Saimme mahdollisuuden kurkistaa akateemiseen työskentelyyn ja tutkijayhteisön toimintaan sekä ammentaa osaamista mahtavilta ja ammattitaitoisilta asiantuntijoilta.

Tutkijan työn monipuolisuus yllätti

Alkuperäinen käsityksemme tutkijan työstä oli varsin yksipuolinen, mutta harjoittelujakso tutkimusryhmässä antoi meille uutta näköalaa. Erityisesti työn yhteisöllinen ja vuorovaikutuksellinen ulottuvuus yllätti meidät positiivisesti. Tutkijan työ ei ole ainoastaan yksinäistä aherrusta, vaan siihen kuuluu myös tiivistä yhteistyötä muiden tutkijoiden ja asiatuntijoiden kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Lisäksi tutkija käy vuoropuhelua tutkimuksen kohteena olevien yksilöiden ja organisaatioiden kanssa, mikä tuo työhön inhimillistä ja yhteiskunnallista ulottuvuutta.

Asiantuntijuutta, ei vain opettamista

Sekä tutkijan että opettajan työssä korostuu asiantuntijuus, sillä syvällinen substanssiosaaminen luo perustan tiedon jakamiselle ja sen soveltamiselle erilaisissa tilanteissa. Pelkkä sisällöllinen osaaminen ei kuitenkaan riitä vaan rinnalle tarvitaan vahvoja vuorovaikutus- ja ohjaustaitoja, jotta osaamista voidaan jakaa rakentavasti. Yksi inspiroivimmista havainnoistamme oli, miten luontevasti kokeneemmat tutkijat tarjosivat osaamistaan tutkimusryhmän jäsenille. Ryhmässä vallitsi inhimillinen ja kannustava yhteishenki, jossa kaikille tarjoutui tilaa keskustella, kysyä ja oppia. Havaitsimme, että ryhmässä esille nouseviin osaamistarpeisiin reagoitiin nopeasti ja tukea oli saatavilla tarvittaessa. Pääsimme seuraamaan useita yksilö- ja ryhmätapaamisia, joissa ohjaus toteutui vuorovaikutteisesti, kannustavasti ja toisia kunnioittaen. Tutkimusryhmässä pedagoginen osaaminen näyttäytyikin ennen kaikkea ohjausosaamisena.

Tieteellisen ilmaisun taidot

Harjoittelun aikana tieteellisen kirjoittamisen ja julkaisemisen prosessit tulivat meille tutummiksi. Pääsimme osallistumaan tiedeartikkelin kirjoittamiseen ja seuraamaan vertaisarviointiprosessia lähietäisyydeltä, mikä konkretisoi meille akateemiseen julkaisemiseen liittyviä vaatimuksia ja käytäntöjä. Tieteellisessä viestinnässä korostuvat selkeys, asiantuntijuuden näkyväksi tekeminen ja kyky herättää kiinnostus eri yleisöissä. Näitä taitoja pääsimme harjoittelemaan esitellessämme pro gradu -tutkielmiamme erilaisille kuulijakunnille sekä osallistuessamme tutkimusryhmän englanninkielisiin keskusteluihin. Saimme tulevaisuuden työelämään matkaevääksi varmuutta ja rohkeutta toimia myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Kokemus, joka jää elämään

Harjoittelu tutkimusryhmässä oli antoisa ja mieleenpainuva kokemus. Saimme vahvistaa akateemisia ja pedagogisia taitoja sekä oppia, että tieteellinen yhteisö voi parhaimmillaan olla avoin, vuorovaikutteinen ja kannustava. Olemme erityisen kiitollisia siitä, että saimme harjoittelijoina kokea kuuluvamme tutkimusryhmään ja oppia kokeneemmilta tutkijoilta osallistumalla yhteiseen työskentelyyn ja keskusteluihin. Haluamme tulevaisuudessa olla osaltamme rakentamassa yhteistyöhön ja oppimiseen kannustavaa työympäristöä, suuntaudummepa sitten opetustyöhön tai mahdolliseen jatkotutkimukseen.

Kiitos tutkimusryhmälle lämpimästä vastaanotosta ja innostavasta oppimisilmapiiristä!

Harjoittelijat Emilia & Jenni, JATKOT-tutkimusryhmä