Toiveita siirtyä tuumasta toimeen – mutta lomaillaan nyt ensin!

Kesäkuu lähestyy loppuaan ja tutkijoiden vuosikellossa tämä tarkoittaa siirtymistä lomamoodiin. Kevät JATKOT-ryhmässä on ollut tasaisen tehokasta, aika ajoin kuluttavaa, mutta myös palkitsevaa. Vuoden alussa ryhmäämme liittyi kaksi uutta jäsentä: väitöskirjatutkija Mia, joka syventyy tutkimuksessaan korkeakoulutettujen ADHD-diagnosoitujen naisten työelämäkokemuksiin sekä tutkimusavustaja Emilia, jonka työpöydälle on sujahtanut erilaisia tutkimusta avustavia tehtäviä. Ryhmän projektit ovat edenneet mainiosti, kukin omassa aikataulussaan ja omine erityispiirteineen.

Kohokohtia ja kuplivaa

Eräs kuluneen kevään kohokohta oli ryhmämme eri jäsenten yhteistyöllä kerätty laaja ”JATKOT”-kyselyaineisto. Alkuvuodesta keskityimme valikoimaan kyselyyn mukaan tulevia aiheita ja niiden myötä mittareita. Tarkastelimme eri vaihtoehtoja toimivuuden, validiteetin ja tutkimusten tavoitteiden näkökulmasta. Teimme yhteistyötä väittämien monivaiheisen käännöstyön parissa ja lopulta saimme valmiin suomenkielisen kyselylomakkeen Verianille (ent. Kantar), joka toimi varsinaisen aineistomme kerääjänä. Loppukeväästä käsissämme oli suomalaista aktiivisesti työssä olevaa väestöä edustava iso kyselyaineisto liittyen työssä oppimisen ja sen tukemisen, innovaatioiden ja kehittämisen sekä työhyvinvoinnin teemoihin. Aineisto mahdollistaa myös kiinnostavat vertailut eri työrooleissa sekä eri työn tekemisen muodoissa – etä-, hybridi- ja lähityössä – toimivien välillä. Suunnitelmissa on, että vuoden vaihteessa pääsemme raportoimaan perustietoja aineistostamme. Varsinaiset analyysit ovat jo kesän korvilla käynnistyneet.

Virtuaaliset maljat olemme saaneet kevään aikana nostaa myös muista etapeista. JATKOT-ryhmän alla toimivasta ETKOT-graduryhmästä on valmistunut useita pro gradu -tutkielmia, aiheiden vaihdellessa poliisien työmotivaatiosta ammatilliseen toimijuuteen, psykologisen turvallisuuden olemukseen teknologia-alan työssä ja oppimisen johtamisen merkityksiin. Artikkelijulkaisuissa ei ollut keväällä ruuhkahuippua, mutta muutamalle käsikirjoitukselle saatiin julkaisupäätökset, jotka realisoituvat syksyn aikana. Takataskussa on myös kahden eri kirjan kustannussopimukset. Sen sijaan olemme saaneet paljon artikkeleita korjattua ja lähetettyä viimeisille arviointikierroksille, joten syksyllä odotamme useampiakin päätöksiä. Väitöskirjatutkijoidenkin osalta näkyy, kuinka suunnitelmat alkavat konkretisoitua tutkimustuotoksiksi. Eräs mainitsemisen arvoinen, virtuaaliset kilistelyt ansainnut saavutus tälle keväälle oli väitöskirjatutkijamme Saran väitöskirjakäsikirjoituksen valmistuminen ja esitarkastukseen lähettäminen. Sen lisäksi, että väitöskirjan valmistuminen on tutkijalle itselleen valtavan hieno suoritus, myötäelimme tuota hetkeä myös ryhmänä, kun saimme kuulla sekä tutkimuksen lopullisista tuloksista että Saran tunnelmista loppurutistuksen vaiheessa.

Suunnittelua ja suunnitelman muutoksia

Kevään aikana työaikaa on mennyt myös runsaasti rahoitushakemusten parissa. Useammat kevään teemahaut osuivat juuri tutkimusaiheisiimme, ja pärjäsimmekin niissä erinomaisesti – vaikka jouduimmekin lopulta tyytymään kakkossijoihin. Hakuprosessit ovat käytännössä monimutkaista suunnittelua, jossa tulevaisuuden skenaariot muotoutuvat, palapeli kasataan ja puretaan uudelleen. Tämä työ on aika ajoin kuluttavaa, mutta tietysti myös osaamista ja asiantuntijuutta kehittävää. Rahoituspäätöksen ollessa hylätty, kulutettu aika hakemusten parissa näyttäytyy kuitenkin tutkimuksen ”tyhjäkäyntinä”, mikä aiheuttaa turhautumisen ja epäonnistumisen kokemuksia. Vaikka tänä lukuvuonna ei rahoitusrintamalla pääpottia saatu, onneksi pieniä voittoja kuitenkin useammallekin ryhmämme jäsenelle tuli. Niiden ansiosta näyttää vahvasti siltä, että ensi lukuvuosi on ryhmän rahoituksen näkökulmasta hyvinkin turvattu.

Maaliskuusta eteenpäin kevät tuntui allekirjoittaneelta pitkälti tulevaisuudessa elämiseltä: rahoitushakuihin liittyvä ryhmätason suunnittelutyö, oma työsuunnitelma opetuksineen ja tutkimustehtävineen, julkaisusuunnitelman päivittäminen ensi vuodelle ja sitten vielä rahoitushakusuunnitelmat, viestintäsuunnitelmat ja työajankäyttöön liittyvät tarkemmat suunnitelmat. Nyt kesäkuun lopussa tämän suunnitteluruljanssin päätteeksi alkusyksylle on muodostunut ainoastaan yksi keskeinen tavoite: enemmän itse tekemistä, vähemmän suunnittelua. Suunnitelma syksylle on siis suunniteltu!

JATKOT-ryhmän toiminta starttaa lomien jälkeen elokuun 21. päivä ryhmän (jo perinteeksi muodostuneilla 😉) seminaaripäivillä Joensuussa. Nyt on aika lomalle ja akkujen lataamiselle. Syksyllä edetään suunnitelman mukaan eli tuumasta toimeen!

Aurinkoa kesäpäiviin,

Soila, JATKOT-tutkimusryhmä