Kokemuksia tutkimusavustajan työstä osana JATKOT-tutkimusryhmää
Kuulin JATKOT-ryhmässä avautuneesta tutkimusavustajan paikasta Itä-Suomen yliopiston kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen ainejärjestö Kassoksen Whatsapp-ryhmästä. Ilmoituksen mukaan työnkuvaan kuuluisi haastatteluaineistojen litterointia ja mahdollisia muita tutkimusta avustavia tehtäviä. Litteroinnista minulla oli kokemusta kandidaatintutkielman osalta ja pidin sitä mukaansatempaavana tutkimusvaiheena. Työaika ja työn oma ajoittaminen sopivat loistavasti gradun teon ohelle, joten hain paikkaa ja ilokseni sen sain.
Työ tutkimusavustajana
Työni koostui pääasiassa JATKOT-ryhmässä väitöskirjaansa tekevän Katja Köykän keräämän haastatteluaineiston litteroinnista, jossa hän haastatteli poliiseja monikulttuurisuusosaamisen ja osaamisen johtamisen teemoista. Yllätyin valtavasta ja monipuolisesta osaamisen määrästä, jota poliisit työssään tarvitsevat. Haastattelut saivat minut näkemään poliisin työn aiempaa monisäikeisempänä sekä paljon ”pehmeää” osaamista, kuten vuorovaikutus-, tunne-, ja kuuntelutaitoja vaativana. Katjan keskusteleva, osallistava ja ammattitaitoinen haastattelutyyli oli ihailtavaa kuunneltavaa.
”Kokemus on ennen kaikkea tuonut minulle lisää kokemusta sekä tarjonnut mahdollisuuden kuulostella erilaisten organisaatioiden toimintaa”
Tutkimusaihe itsessään on hurjan kiinnostava ja aiheeseen sukeltaminen tutkimusavustajan työn myötä on myös tukenut minua pro gradu -tutkielmaprosessissa. Käsittelen gradussani niin ikään JATKOT-ryhmässä, erityisesti EDLI (employee-driven learning and innovation) -hankkeessa kerättyä poliisiaineistoa ja tarkastelen poliisien toimijuutta. Katjan aineiston litterointi tutustutti minut poliisiorganisaation hierarkiaan ja työnimikkeisiin, jotka eivät olleet minulle ennestään tuttuja. Sain peruskäsityksen siitä, mitä poliisin työ on tai voi olla eri toiminnoissa ja tehtävänimikkeiden alla työskennellessä.
Katjan aineiston lisäksi litteroin myös muutamia mainitsemani EDLI-hankkeen poliisien haastatteluita, joita itsekin käytän gradussani. Lisäksi loikkasin toiseen itselleni tuntemattomaan maailmaan, kun sain litteroitavaksi teknologia-alalla tehtyjä haastatteluita ja kuulokkeista kuului mitä erikoisempia elektroniikkaan ja mekaniikkaan liittyviä sanoja. Kokemus on ennen kaikkea tuonut minulle lisää kokemusta sekä tarjonnut mahdollisuuden kuulostella erilaisten organisaatioiden toimintaa.
Kurkistus väitöskirjatutkijoiden työhön
JATKOT-ryhmässä mukana oleminen on samalla raottanut ovea väitöskirjatutkijan työhön. On ollut mielenkiintoista kuulla tutkijoiden kuulumisia erilaisista tutkimuksen teon vaiheista. Kokemus on omalta osaltani muuttanut väitöskirjatutkijoihin liittämääni stereotypiaa suoraviivaisesti suorittavista yli-ihmisistä, sillä tässä porukassa olen kokenut tunnelman ennen kaikkea inhimillisenä.
”Kokemus on omalta osaltani muuttanut väitöskirjatutkijoihin liittämääni stereotypiaa suoraviivaisesti suorittavista yli-ihmisistä, sillä tässä porukassa olen kokenut tunnelman ennen kaikkea inhimillisenä”
JATKOT-projektissa mukana olevat tutkijat ovat jakaneet tapaamisissa onnistumisten ja merkkipaalujen saavuttamisen lisäksi myös kohtaamiaan haasteita ja kielteisiäkin tunteita. Kokemusten rehellinen jakaminen on ollut minusta ilahduttavaa ja koen vuorovaikutuksen perustuvan tässä ryhmässä vertaistukeen sekä avoimeen tiedon ja kokemusten jakamiseen.
Meiju, tutkimusavustaja, JATKOT-tutkimusryhmä