Pääsykoevinkit: LÄÄKETIEDE

Monelle lääkärin ammatista unelmoivalle se vuoden jännittävin päivä kolkuttelee jo aivan oven takana, nimittäin lääketieteellisten alojen pääsykokeeseen on aikaa alle kaksi viikkoa! Seuraavaksi käyn läpi muutamia ainakin itselleni hyväksi havaittuja keinoja selvitä tuosta päivästä. Muistakaa toki, että jokainen on itsensä paras asiantuntija, joten se mikä toimii minulla, ei välttämättä toimi kaikilla. Uskon kuitenkin, että näistä vinkeistä voi olla monelle jotain hyötyä.

 

NOIN VIIKKO ENNEN KOETTA

 • Käytä viimeiset päivät ennen koetta järkevästi. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin malta lopettaa täysiä pänttääminen ajoissa ja anna aivojesi levätä. Jos sinusta tuntuu, että tietyt asiat vaativat vielä kertausta, niin anna niille aikaa. On ihan okei vielä lueskella vähän ja ottaa muutamia tärppejä haltuun, kunhan pidät kertaamisen järkevänä ja järjestelmällisenä. Mutta älä kuvittele, että pystyt kertaamaan koko koealueen (eli lukion 18 kurssia) yhdessä viikossa. Itse huomasin, että paniikin omaiselle kertaamiselle ei kannata uhrata aikaa eikä energiaa, koska silloin vain vahvistuu se ”enhän mä osaa yhtään mitään” -tunne. Jos siis huomaat, että päiväsi menee selaillessa kirjoja päämäärätiedottomasti läpi, niin vihellä peli poikki, ota pieni aikalisä ja mieti, mihin asioihin juuri sinun kannattaa vielä panostaa.
 • Nuku hyvin ja riittävästi. Pidä huolta, että saat riittävästi unta joka yö. Jos päiväsi ovat tähän mennessä venyneet kirjojen parissa kellon ympäri, niin nyt on korkea aika muuttaa tapoja. Levänneenä ajatus luistaa ja saavutat taatusti paremman tuloksen kuin väsyneenä pääsykoestressipalleroisena, jolla vilisee vain fysiikan kaavat silmissä.
 • Tarkista, että laskimesi on sallittu! Kokeessa ei ihan oikeasti jaeta varalaskimia, ja on todella ikävä tilanne, jos joudutkin tekemään kokeen ilman laskinta siksi, että laskimesi oli vääränlainen. Oma varalaskin on sallittua ja suositeltavaa ottaa mukaan.

Woman About to Write on Paper

 

PÄIVÄ ENNEN KOETTA

 • Minimoi stressitekijät koepäivältä. Jos matkustat pidemmän matkan päähän tekemään koetta, suosittelen että saavut koekaupunkiin jo edellisenä päivänä. Muistan, kun itse olin muutama vuosi sitten matkustamassa pääsykoeaamuna kohti Kuopiota ja autosta puhkesi rengas kesken matkan. Kuulostaa uskomattomalta ja epätodennäköiseltä, mutta kaikkeahan voi sattua. Lopulta pääsin onnellisesti kokeeseen, vaikka sisään en kyseisenä vuonna vielä päässytkään.
 • Jos koepaikka on vieras, on hyvä käydä tsekkaamassa se jo edellisenä iltana, niin aamulla ei tarvitse murehtia löytämistä perille.
 • Tarkista, että sinulla on oikea laskin ja se toimii!
 • Tee itsellesi yksinkertaiset ja nopeasti syötävät eväät, esim. viinirypäleet, pähkinät ja proteiinipatukka on hyväksi havaittuja.
 • Tee jotain mistä nautit! Älä uhraa (parina) viimeisenä päivänä ajatuksia enää pääsykoekirjoille, vaan luota siihen, että olet tehnyt sen minkä pystyt. Tee sen sijaan jotain mikä saa sinut rentoutumaan ja ajatukset muualle kokeesta. Itse kävin edellisenä iltana pelaamassa kavereiden kanssa värikuulasotaa ja voin kertoa, että siinä metsässä piileskellessä ammuksia ei koe käynyt mielessäkään!

 

PÄÄSYKOEPÄIVÄNÄ

 • Saavu ajoissa paikalle. Koe alkaa klo 9, joten on hyvä olla paikalla viimeistään puolta tuntia ennen, että ehdit ilmoittautua ja siirtyä koesaliin. Muistelisin, että tulin itse yliopistolle tunnin ennen kokeen alkua, ja se aika oli ehdottomasti tarpeeksi! En suosittele, että tulet yliopistolle stressaamaan kovin paljon aiemmin kuin on tarpeellista.
 • Kuulokkeet ja musiikki toimii hyvin, jos haluat olla omissa oloissasi ja sulkea ympäröivän hälyn pois mielestäsi.
 • Luota itseesi ja astele kokeeseen hyvillä mielin.

Green Grass Field

 

KOETILANTEESSA

 • Kuuntele annetut ohjeet tarkasti.
 • Aloita tehtävien teko niistä mitkä varmasti osaat. Kokeessa tehtäviä on paljon, ja joukkoon mahtuu sekä haastavia että aivan helppojakin tehtäviä. Oma hyväksi havaittu taktiikka (monen pääsykokeen kokemuksella) oli aloittaa ns. avoimista tehtävistä ja tehdä niistä itselle helpoimmat ensin. Muutamasta onnistuneesta tehtävästä sain hyvän boostin muita tehtäviä varten.
 • Älä jumitu vaikeisiin tehtäviin. Helppojen tehtävien jälkeen siirryin niihin avoimiin tehtäviin, mitkä olin aluksi ohittanut. Usean tehtävän kohdalla tuli sellainen olo, että eipäs se niin vaikea ollutkaan miltä aluksi näytti. Kuitenkin, jos eteen tuli tehtävä, mitä en vain saanut ratkaistua, koitin jättää sen ”hautumaan” ja siirtyä eteenpäin. Yksi isoin kompastuskivi on jäädä jumiin yhteen tehtävään ja hukata samalla paljon tehokasta aikaa.
 • Hyödynnä vessamahdollisuus! Vaikka kokeessa on kiire ja ajatukset pyörivät siinä, että ehdinköhän tehdä kaikkea, niin käytä mahdollisuutesi vessareissuun. Oma kokemukseni on, että pienikin, vain wc-käynnin mittainen tauko on koetilanteessa antaa paljon uutta energiaa tehtäviin. Jos jokin tehtävä jumitti ja istuminen alkoi puuduttamaan, kävin vessassa, hengittelin muutaman kerran syvään ja pyörittelin hartioita. Tämän jälkeen saattoi haastavakin tehtävä ratketa aivan helposti.
 • Lopuksi, kun olin saanut avoimet tehtävät tehdyksi niin hyvin kuin osasin, siirryin monivalintoihin. Joku voi haluta ehdottomasti aloittaa monivalinnoista, mutta mielestäni paras tapa oli jättää ne viimeiseksi, ja lopuksi tehdä niitä niin paljon kuin ehtii. Jos monivalinnoissa väärästä vastauksesta tulee miinuspisteitä ja olet hyvin epävarma, niin jätä rohkeasti se kohta tyhjäksi! Viimeistään nyt yliopistomaailmassa olen huomannut, että monivalinnoissa, joissa on miinuspisteitä jaossa, veikkaaminen ei juuri koskaan kannata.

 

Pitkän postauksen päätteeksi toivotan kaikille superisti onnea pääsykokeeseen. Luota itseesi ja siihen, että olet varmasti tehnyt parhaasi. Jos tulet Kuopioon tekemään koetta, niin saatat bongata mut siellä mustissa haalareissa. Ja jos meinaa viime hetken paniikki iskeä, niin saa tulla rohkeasti moikkaamaan! 🙂

 

Sanni // lääketiede