Usein kysytyt kysymykset osa 2

Tällä kertaa vastauksia yleisesti kasvatustieteisiin, opettajakoulutuksiin, historiaan, psykologiaan ja kielten opiskeluun liittyen. Stay tuned! Tammikuun aikana on tulossa kysymyksiä ja vastauksia vielä muihin aloihin. UKK-sarjan ensimmäisen osan löydät täältä.

Kasvatustieteet

Mitä Itä-Suomen yliopistossa voi lukea sivuaineeksi?

Meillä on vapaa sivuaineoikeus, joka tarkoittaa sitä, että voit lukea periaatteessa mitä vain yliopistomme tarjonnasta, tiedekuntaan katsomatta. Erityinen mainitsemisen arvoinen sivuaine on monialaiset opinnot, jotka antavat pätevyyden luokanopettajana toimimiseen. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa tätä mahdollisuutta kaikille, joilla opintoihin sisältyy pedagogiset opinnot. Eli käytännössä siis mahdollisia ovat esimerkiksi kotitalousopettaja + luokanopettaja, monimateriaalinen käsityö (tekninen + tekstiili) + luokanopettaja jne. Lastentarhanopettajilla sivuainetta ei ole kuin 25 op (luokanopettajan sivuaine 60 op) joten heidän tutkintoonsa tätä ei valitettavasti kykene lukemaan. Muita hyvin suosittuja kasvatustieteissä ovat mm. psykologia, terveystieto, musiikki…Mutta miksei myös esimerkiksi ravitsemustiede, kauppatiede.. jne.

Millainen on VAKAVA -koe?

VAKAVA tarkoittaa valtakunnallista kasvatustieteiden valintakoetta. Vakavaan osallistuvat kaikki kasvatustieteiden opintoihin hakevat ilman erillistä kutsua. Kokeen sisältöön on tulossa nyt jonkinlaisia muutoksia, joten tarkasti ei voi kertoa minkälainen koe on tulossa. Kokeen suunnittelee ja järjestää taho, jotka eivät kerro kokeesta kovin tarkasti aiemmin. Kestoltaan koe on tänä vuonna kolme tuntia, kun aikaisemmin se on ollut kaksi tuntia. Viime vuosina koemateriaalina on toiminut noin hieman yli 100 sivuinen kirja, jossa on ollut kuudesta seitsemään ajankohtaista kasvatustieteellistä artikkelia. Tämä opus julkaistaan nettisivuilla sekä kirjakaupoissa kuukausi ennen varsinaista koepäivää. Kirjasta on aikaisempina vuosina kysytty hyvinkin yksityiskohtaisia ja tarkkoja kysymyksiä, mutta myös hieman kirjan tekstin käytön soveltavuutta vaativia kysymyksiä on saattanut kokeessa olla myös mukana. Koe on ollut monivalintakysymyksiä sisältävä. Tänä vuonna uutuutena on lisäksi koetilanteessa jaettava aineisto, josta tulee lisäksi kysymyksiä. Aikaisempiin koemateriaaleihin ja kysymyksiin voi tutustua osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/vakava/vakava-koe/edellisten-vuosien-kokeet

Millainen on soveltuvuuskoe?

Soveltuvuuskokeessa testataan hakijoiden motivoituneisuutta ja valmiutta toimia yliopisto-opinnoissa. Soveltuvuuskokeen sisältöä ei ole täysin vielä paljastettu, mutta ainakin koetilanteessa toimii haastattelu, jossa saatetaan kysyä esimerkiksi kysymyksiä “millainen on hyvä opettaja” tai “millainen sinä olisit opettajana”. Kokeeseen ei ole mitään erillistä materiaalia, johon täytyisi lukea. Hyviä vinkkejä koetta ajatellen olisi esimerkiksi opintojen sisältöön tutustuminen ja pohtiminen, miksi hakee juuri kyseiselle alalle.

Onko opintoihin vaikea päästä?

Viime vuosien hakija- ja valintatilastot löytyvät osoitteesta https://haeyliopistoon.fi/opiskelijavalinta/hakija-ja-opiskelijavalintatilastot/. Yleisesti voisi sanoa kaikkiin opintoihin liittyen, että kasvatustiede on jo pidemmän ajan ollut hyvin suosittu ja kiinnostava ala. On toki mukana suositumpia, ja ei ihan niin suosittuja hakukohteita, mutta hakijoita ylipäätään on kaikkiin kohteisiin ollut mukavasti. Tärkeää on kuitenkin huomata, että oma motivoituneisuus ja mielenkiinto aloja kohtaan on paljon tärkeämpää kuin tilastojen tutkiminen ja katseleminen. On tärkeää, että omaan suoritukseen uskoo ja pyrkii esimerkiksi VAKAVA:an lukemaan huolellisesti ja tunnollisesti. Myös soveltuvuuskokeisiin kannattaa valmistautua, vaikka niihin ei mitään erillistä materiaalia olekaan. Henkinen valmistautuminen ja omien vahvuuksien mietiskely on ehdottomasti aina hyväksi.

Kotitalousopettaja

Voiko kotitaloudessa erikoistua ravitsemustieteisiin saaden ravitsemisterapeutin pätevyyden?

Ei voi. Kotitaloudessa on 60 op mahdollisuus lukea sivuainetta, ja ravitsemistiede tarjoaa 60 op perus- ja aineopintoja sivuainemahdollisuudeksi. Tämä 60 op ei kuitenkaan anna pätevyyttä toimia ravitsemusterapeuttin. Nämä opinnot ovat tarjolla avoimessa yliopistossa, joten mikäli juuri ravitsemusterapeutin ura kiinnostaa, voit esimerkiksi välivuoden aikana lukea ravitsemustieteen perus- ja aineopintoja avoimessa yliopistossa, joista saa hyväksilukuja itse ravitsemustieteen tutkinnon suorittamiseen.  Kotitaloudesta ei siis Itä-Suomen yliopistossa, eikä muissakaan yliopistoissa, ole olemassa linjaa, josta kyseisen pätevyyden voisi saada, vaan pätevyyden saa omalla maisteritutkinnolla, jonka kesto on 5 vuotta. 

Mitä kotitalouden opinnot oikeasti sisältävät?

Kotitaloudessa spesiaali tärkeä osa ovat keittiötunnit. Jotta voi opettaa kotitalousluokassa, tulee harjoittaa keittiötyöskentelyä. Tämän lisäksi on myös muita kotitalouden opetuskokonaisuuksiin kuuluvia asioita, kuten puhdistus ja tekstiilihuolto, sekä kuluttajuus. Harjoittelemme myös pienryhmissä muun muassa pyykkihuoltoa ja puhdistusta, ja teemme esimerkiksi tuntisuunnitelmia kuluttajuuteen liittyen. Kotitalousopettajana toimiminen vaatii hyvin laajan ja monipuolisen tietämyksen opetettavista kokonaisuuksista, ja tämän takia meillä omaa pääainetta, eli kotitaloutta, opiskellaan hyvin paljon. Tämän rinnalla lisäksi kulkee pedagogiset opinnot. Pedagogisissa käydään läpi mm. lapsen ja nuoren kehitystä ja kulkua. Miten lapsi oppii, miten oppimista tuetaan jne. Opintoihin kuuluu myös kieli- ja viestintäopinnot, eli hieman ruotsia ja englantia, mutta myös puheviestintää ja kirjoitusviestintää. Lisäksi tietysti kandidaatin tutkielma, sekä gradu, joita tukemassa ovat kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen tutkimuksen opinnot.

Monimateriaalisen käsityön opettaja

Missä tästä valmistunut voi toimia töissä?

Valmistumisen jälkeen on pätevä toimimaan sekä tekstiili- että teknisen työn opettajana. Yleisin ja tutuin kenttä on peruskoulu, mutta miksei myös ammattikoulu ja erilaiset opistot. Omalla sivuaineella voi mahdollistaa lisäksi hyvin erilaisen polun itselleen niin halutessaan. Monimateriaalisesta käsityöstä voi lukea itselleen siis kolmipätevyyden, eli pääaineen teknisen ja tekstiilin käsityön pätevyys, sekä sivuaineella esimerkiksi luokanopettaja, opinto-ohjaaja, kotitalousopettaja, kielen opettaja.. jne. Opettajia kaivataan myös hyvin monenlaisille työrintamille asiantuntijoiksi, joten opetustyössä oleminen ei ole edes ainut vaihtoehto työtehtäviksi.

Voiko monimateriaalista käsityötä lukea sivuaineena?

Kyllä voi. Lukemalla 60 op monimateriaalista käsityötä saa pätevyyden toimia sekä tekstiili- että teknisen työn opettajana. Sivuaine on mahdollinen esimerkiksi luokanopettajille, kotitalousopettajille sekä opinto-ohjaajille.

Lastentarhanopettaja

Kauanko opinnot kestävät?

Lastentarhanopettajan opinnot kestävät noin 3 vuotta. Pääaineena on varhaispedagogiikka, ja tutkintonimikkeenä toimii valmistuttua kasvatustieteiden kandidaatti.

Erityisopettaja

Jos haen pelkästään erityisopettajan linjalle, voinko silti vielä lukea myös luokanopettajaksi jos niin myöhemmin haluankin?

Kyllä voit, mutta tällöin täytyy luokanopettaja hakea erikseen sivuaineeksi. Monialaiset sivuaineena on suosittu ja siihen on pääsykoe. Mikäli haet kolmipätevyyden linjalle, ei koetta tarvitse tällöin käydä ja saat sen siis suoraan. Eli on mahdollinen, mutta vaatii kokeen läpipääsyn.

Mitä opinnot sisältävät?

Erityisopettajien pääaine on erityispedagogiikka, eli erityislasten ja nuoren kohtaaminen, ongelmien ymmärtäminen ja niissä auttaminen ja tukeminen opintojen aikana. Tärkeä osa opintoja on haasteiden kohtaaminen ja niiden ymmärtäminen. Paljon opinnoissa on luento + demoryhmä -osioita, eli ensin luennolla käsitellään haaste tai ongelma, kuten näkövamma, jonka jälkeen harjoitteiden muodossa itse opiskelijat työskentelevät näkövammaisena. Tällä tavoin opiskelijat kykenevät itse paremmin hahmottamaan ongelman jonka lapsi tai nuori kohtaa, ja kykenee tällöin paremmin huomioimaan asioita joita kyseisellä henkilöllä on haasteena. Lisäksi opintoihin sisältyy pedagogiset opinnot, kieli- ja viestintäopinnot, sekä kandidaatin tutkielma ja gradu, ja kolmipätevyyden monialaiset opinnot ja 25 op sivuainetta, tai erityisopettajan linjalla 60 op sivuaine. Opinnot ovat hyvin käytännönläheistä ja tiivistä opiskelua oma pääaine koko opintojen keston ajan huomioiden.

Kielten opiskelu

Voiko linjoilla lukea opettajaksi?

Kyllä voi. Pedagogiset opinnot antavat pätevyyden myös opettajana toimimiseen.

Voiko opinnoissa saada pätevyyden usean eri kielen opettajaksi?

Kyllä on mahdollista. Tällöin pääaineena toimii esimerkiksi englannin kielen aineenopettajan linja, jossa osana ovat opettajan pedagogiset opinnot sekä sivuaineena esimerkiksi ruotsin kieli antaen myös ruotsin kielen aineenopettajan pätevyyden.

Mitkä ovat pääainevaihtoehdot?

Suomen kieli ja kirjallisuus: Joko suomen kieli, tai kirjallisuus.

Englannin kieli, kulttuuri ja kääntäminen: Englannin kieli ja kulttuuri tai englannin kieli ja kääntäminen. Englannin aineenopettajaksi voi valmistua kielen ja kulttuurin opintopolulta.

Ruotsin kieli: Pääaineena toimii ruotsin kieli, mutta sivuaineopintojen avulla voi suunnata osaamistaan opetus- tai hallintotehtäviin, kansainväliselle uralle, kääntämiseen ja tulkkaukseen tai vaikkapa matkailualalle.

Venäjän kieli: Voit suuntautua kieleen ja kulttuuriin tai kieleen ja kääntämiseen. Sivuaineopintojen avulla voi monipuolistaa omaa tutkintoaan.

Historian opiskelu

Haluaisin historian opettajaksi, onko se mahdollista?

Kyllä on. Historiassa on kaksi väylää, joko aineenopettajan väylä, tai asiantuntija väylä. Aineenopettajan väylään kuuluu osana opintoja opettajan pedagogiset opinnot, mikä antavat pätevyyden opettajana toimimiseen.

Onko mahdollista lukea sekä historian että yhteiskuntaopin opettajaksi?

Kyllä on. Yhteiskuntaoppi sisältyy osaksi historian aineenopettajan opintoja.

Mitkä ovat pääainevaihtoehdot?

Suomen historia tai yleinen historia. Omaa pääainettaan voi vaihtaa, tai pitää samana maisteriopinnoissa.

Haluaisin arkistoon töihin, voinko työllistyä sinne?

Kyllä voit. Asiakirjahallinnan ja arkistoalan maisteriohjelman opinnot antavat yleiset valmiudet ja kelpoisuuden toimia asiakirjahallinnan ja arkistoalan asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Psykologia

Millaiset psykologian pääsykokeet ovat?

Psykologian pääsykoe järjestetään 29.5 Joensuussa. Valintakokeeseen ei tule erillistä kutsua, vaan oman salin voi tarkistaa yliopiston nettisivuilta 21.5 alkaen. Valintakoe on nyt ensimmäistä kertaa kokonaan monivalintatehtävistä koostuva koe ja koe-aikaa on varattu kolme tuntia. Koe on jaettu kahteen osa-alueeseen joista toinen on aineistopohjainen psykologian osuus ja toinen tilastomatemaattinen ja -tieteellinen osuus. Aineistona psykologian osuudessa on Nurmen, Ahosen ja Lyytisen kirjoittama teos, Ihmisen psykologinen kehitys, jossa käsitellään ihmisen psykologista kehitystä läpi elämänkaaren. Tilastomatemaattisen osuuden pääsykoekirjaksi on valittu Leila Karjalaisen “Tilastotieteen perusteet”. Se käsittelee tilastollisiin menetelmiin liittyviä peruskäsitteitä, tavallisimpia tilastollisia laskumenetelmiä, graafisen esittämisen tapoja sekä tilastollisen tutkimuksen perusmenetelmiä.

Miksi valita juuri Itä-Suomen yliopisto?

Itä-Suomen yliopistossa psykologian oppiaine on verrattain pienikokoinen, mikä takaa hyvän ja tiiviin ryhmähengen. Tästä syystä myös oppiaineen henkilökunta on helposti lähestyttävissä ja opintoihin saa aina tarvittaessa hyvää ohjausta. Myös UEF:in tarjoama vapaa sivuaineoikeus on valttikortti, jollaista jokaisella suomalaisella yliopistolla ei ole tarjota. Vapaasti valittavissa olevan sivuaineen avulla voit suunnata tutkintoa omien mielenkiinnon kohteiden mukaan ja avata erilaisia työura-vaihtoehtoja. Suosittuja sivuaineita psykologian opiskelijoiden keskuudessa ovat olleet esimerkiksi kasvatustieteet, sosiologia, sukupuolentutkimus, mediakulttuuri ja viestintä ja erityispedagogiikka. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa myös ainoana suomalaisena yliopistona oikeuspsykologian sivuaine-vaihtoehdon.

Lisää tietoa näistä ja muista aloistamme löydät https://haeyliopistoon.fi/ -sivustolta ja Opintopolusta! Rohkeasti tutustumaan ja löydä oma alasi 🙂