Voiko soveltuvuuskokeisiin valmistautua?

Aurinko alkaa lämmittää yhä enemmän ja kaikenlaiset pääsykoeajatukset varmasti pyörivät mielessä. Osalla hakijoista on edessään myös soveltuvuuskokeet, joihin valmistautuminen on hiukan erilaista, kuin tavallisiin päntättäviin pääsykokeisiin. Esimerkiksi kasvatusalalle hakeutuneet ovat päässeet selättämään VAKAVA-kokeen kuluneella viikolla ja edessä saattavat häämöttää soveltuvuuskokeet. Mielestäni on hyvin mahdollista valmistautua myös soveltuvuuskokeisiin, vaikka kaikkein tärkeintä on tietenkin olla oma itsensä.
Millaisia soveltuvuuskokeet sitten voivat olla?
Useimmiten vastaan tulee ainakin haastattelu, joka kestää useimmiten 15-30 minuuttia. Ohjauksen koulutuksen pääsykokeissa haastattelu kestää jopa 40 minuuttia, mutta ei kannata säikähtää, sillä aika menee todella nopeasti ja jännitys laantuu useimmiten ensimmäisten viiden minuutin aikana. Haastatteluissa pyritään mittaamaan hakijan soveltuvuutta ja motivaatioita, minkä lisäksi kartoitetaan, onko hakija oikeasti sitoutunut hakemalleen alalle.
Toinen vastaan tuleva tehtävä voi olla ryhmätilanne, jossa mukana on useimmiten 4-6 opiskelijaa. Tällöin ryhmälle annetaan jokin yhteinen keskustelun aihe tai tehtävä, jota ryhmä ryhtyy toteuttamaan. Se voi olla esimerkiksi jonkin tapahtuman tai projektin suunnittelu tai muu alalle liittyvä tehtävä tai ajankohtainen aihe. Tilanteen avulla hakijoilta mitataan vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja. Tämän lisäksi on hyvä osata olla kohtelias muita ryhmän jäseniä kohtaan, eikä rakentavien ja perusteltujen mielipiteidenkään esittäminen ole huono asia. Tärkeää on siis osata toimia ryhmässä sekä pitää samalla mielessä, mikä on tehtävän tavoite.
Näiden lisäksi soveltuvuuskokeissa voi tulla vastaan esimerkiksi ryhmähaastatteluja, aineistopohjaisia kokeita tai ennen kokeita palautettava ennakkotehtävä. Aineistopohjaiseen kokeeseen et voi useimmiten valmistautua ennakkoon, vaan tehtävänäsi on kirjoittaa esimerkiksi essee paikalla jaettujen artikkelien pohjalta. Ennakkotehtävässä taas pohditaan esimerkiksi omaa suuntautumista tai valmiuksia alalle. Kaikkiin näihin tehtäviin annetaan kuitenkin selkeät ohjeet, joita noudattamalla kaikki varmasti sujuu! Kannattaa siis tutustua huolella oman hakukohteen ohjeisiin ja tietoihin soveltuvuuskokeista.

Soveltuvuuskokeissa on useimmiten auttamassa ja opastamassa vanhempien vuosikurssien opiskelijoista valikoituja tuutoreita. Mikäli sinulla on odotteluaikaa, niin suosittelen lämpimästi jututtamaan heitä, sillä parhaat kokemukset opiskelusta saat tietysti alan opiskelijoilta! Tässä viimevuoden opotuutoreita.
Miten soveltuvuuskokeisiin kannattaa sitten valmistautua?
Halusin koota tähän muutaman vinkin, joiden avulla koen, että oma suoritukseni soveltuvuuskokeiden osalta ainakin parani ja useammat soveltuvuuskokeet sujuivat suhteellisen hyvin.
- Tutustu tarkasti koulutukseen, johon haet. Haastattelussa saatetaan kysyä jotain sen suuntaista, että millaista hakija kuvittelee koulutuksen ja opiskelun olevan. Mikäli olet jo selvittänyt, millaiseen koulutukseen oikeasti olet pyrkimässä, osaat varmasti vastata kysymykseen. Kukaan tuskin haluaa sellaista opiskelijaa, joka ei ole edes tiedä, millaiseen paikkaan on hakemassa. Kerran minulta kysyttiin jopa, että millaisia kursseja koulutusohjelma sisältää, joten kannattaa oikeasti perehtyä asiaan.
- Ole selvillä siitä, mitä hakemallasi alalla tapahtuu tai mikä on ajankohtaista. Mikäli sinulla ei ole harmainta aavistusta alan ajankohtaisista teemoista, saattaa se viestiä sitä, että et ole siitä oikeasti kiinnostunut.
- Älä hämmenny, mikäli vastaan tulee hyvinkin kummallinen kysymys. Tällä saatetaan testata hakijan reaktioita ja valmiutta toimia yllättävässä tilanteessa. Haastattelussa voit myös kohdata ilkeästi käyttäytyvän, samaa asiaa jankkaavan tai muutoin kummallisesti kyselevän haastattelijan, joka jälleen vain testaa sitä, miten reagoit tilanteessa. Tämä on kuitenkin hiukan harvinaisempaa, mutta mahdollista. Itselläni tuli kerran vastaan tällainen haastattelija.
- Mieti jo etukäteen vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin. Miksi haluat juuri tälle alalle? Millaisena näet tulevaisuutesi alalla? Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi? Miksi sinut tulisi valita? Ja aivan ensimmäisenä kannattaa pohtia, miten haluat kertoa itsestäsi lyhyesti, sillä monesti haastattelut alkavat juuri tällä pyynnöllä. Hyvästä itsetuntemuksesta on myös hyötyä haastattelussa kuin haastattelussa eli tutustu ihmeessä itseesi!
- Ryhmätilanteen osalta kannattaa etukäteen pohtia, millä tavalla voi ottaa tilanteessa muut huomioon, millaisia kysymyksiä voi esittää, jos haluaa vaikka aktivoida ryhmää, miten voisit tehdä erilaisia koonteja keskustelusta jne. Mutta liikaa ei kannata päätään vaivata ryhmätilanteella etukäteen, vaan olla ryhmässä läsnä ja ajatella ryhmä tiiminä eikä joukkona vihollisia.
- Hymyile!

Vedimme opo-opintojeni kautta soveltuvuuskoevalmennusta lukiolaisille. Tässä ryhmän eräs lämmittelytehtävä ennen haastattelujen ja ryhmätilanteiden harjoittelua. Mikäli katsot kuvaa oikein tarkasti, voit myös löytää sieltä pienen virheen, hupsis 🙂
Nyt haluan vielä toivottaa jokaiselle lukijalle onnea ja menestystä soveltuvuuskokeisiin!
Sanna // Ohjaus