Ole valmiina asunnonmetsästykseen!

Yhteishaku on menossa parhaillaan ja sitä seuraavat vielä pääsykokeet ja tulosten odottelu. Tuloksia odotellessa kannattaa kuitenkin jo ainakin henkisesti valmistautua asunnonmetsästykseen. Asunnon etsimisen pitäisi olla prioriteettilistallasi heti ensimmäisenä, kun olet saanut varmistuksen opiskelupaikastasi, sillä uusia opiskelijoita on hurjasti ja kysyntää asunnoista on todella paljon.
Tärkeintä asunnon etsimisessä on olla aktiivinen. Asumismuotoja on monia ja sinä voit löytää itsellesi juuri sopivan asunnon monella eri tavalla. Etsi asuntoilmoituksia esimerkiksi eri välitysfirmojen nettisivuilta, lehdistä ja tori.fi-sivustolta, kysele tutuilta, täytä opiskelija-asuntohakemus ja jätä ilmoituksia esim. ”Vuokra-asunnot KUOPIO”- facebook-ryhmän seinälle.

Missä päin kaupunkia sinä haluaisit asua? Kuopiossa ainakin opiskelijoita kiinnostaa keskusta ja Niirala, sekä myös Puijonlaakson ja Neulamäen asuinalueet.
Ennen asunnonmetsästystä kannattaa tietenkin miettiä, millainen asumismuoto olisi itselle kaikista mieluisin. Opiskelijalle helppo, vaivaton ja ehdottomasti edullisin asumismuoto on opiskelija-asunnot. Kuopiossa KUOPAS, Joensuussa Joensuun Elli ja Savonlinnassa SAO välittävät opiskelija-asuntoja peruskoulun käyneille opiskelijoille. Opiskelija-asunnot voivat olla eri kaupunginosissa sijaitsevia yksiöitä, solu- tai perheasuntoja, ja niiden vuokraan sisältyy usein netti, vesi- ja sähkömaksu. Kuten arvata saattaa, halvat opiskelija-asuntoyksiöt ovat todella suosittuja, ja esim. Kuopiossa niitä saattaa joutua jonottamaan vuoden päivät. Sen vuoksi kannattaakin ensimmäistä asuntoa hankkiessa myös hakea soluasuntoihin, sillä niiden saaminen on huomattavasti helpompaa.

Vaikka asunkin keskustassa, on luonto lähellä sydäntäni. Onneksi Kuopion keskustassakin luonto on lähellä, kun yhden talorivin takana asunnostani avautuu näin nätit maisemat Valkeiselle, jossa voi kesäisin uida ja talvisin hiihtää!
Opiskelija-asuntojen lisäksi voi asuntonsa hankkia myös yksityisten vuokranvälittäjien kautta, erityisesti jos olet asumisen suhteen vaativa ja olet valmis maksamaan siitä vähän enemmän. Yksityiset vuokra-asunnot ovat huomattavasti opiskelija-asuntoja hintavampia, etenkin keskustan alueella. Korkeat hinnat eivät kuitenkaan ole ongelma, jos olet muuttamassa esim. seurustelukumppanisi kanssa tai sinulla on joku muu kämppikseksi sopiva henkilö, jonka kanssa voisit jakaa vuokra-, vesi- ja sähkömaksut. Rohkeimmat saattavat jopa koota yhteen muutaman hengen kimppakämppä-porukan, ja vuokrata itselleen keskustan alueelta hulppean kokoisen ja hintaisen asunnon itselleen, jossa kelpaa elellä opiskelukavereiden kanssa.
Itse päädyin myös muuttamaan hyvän ystäväni kanssa kimppakämppään Kuopion keskustaan, kun molemmat muutimme tänne opiskelemaan. Vuokrasimme yksityiseltä 55m2 kaksion juuri meille sopivalla pohjaratkaisulla. Meillä molemmilla on omat ovelliset huoneet, joihin kuljetaan eteisestä, josta on sisäänkäynnit myös keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Olemme nyt puolitoista vuotta viihtyneet tässä kämpässä ja yhteiselokin on sujunut lähes naurettavan hyvin. Jaamme kaikki laskut (sähkö, netti, Netflix…) ja jopa yhteisten ruokien ostaminen on halvempaa kuin molempien omat ostokset. Laskujen lisäksi voimme jakaa myös elämämme iloja ja suruja toisillemme, ja toisinaan kämppis saattaa yllättää valmiilla ruualla tai pestyillä pyykeillä.

Vaikka asunkin kaverini kanssa kaksiossa, on huoneeni niin iso, että sinne mahtuu sängyn, vaatekaappien ja työpöydän lisäksi myös sohva ja tv-tasot.
Se, miten kivaa kimppa-asuminen on, riippuu siitä, miten hyvin oikeasti tulet toimeen kämppiksesi kanssa. Turhien riitojen välttämiseksi kannattaa sopia esim. tiskausvuoroista ja toisen itsenäisyyttä pitää kunnioittaa. Kimppa-asuminen vaatii joustavuutta, ja ihan jokaisesta pienestä asiasta ei kannata valittaa kämppikselle, sillä vaikka kyse onkin sinun kodistasi, on kyse myös kämppiksesi kodista. Tehkää kodistanne sellainen, että molemmat siellä viihdytte!

Todistuskappale siitä, että kyllä minun huoneeseeni myös tuo sänky mahtuu, ettei sohvalla tarvitse nukkua.
Ensimmäistä asuntoa hankkiessa kannattaa kokeilla ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja. On vaikea sanoa, tykkääkö soluasumisesta tai mikä kaupunginosa olisi paras, ennen kuin on asunut kyseisessä asunnossa ja kaupungissa. Saatuasi opiskelupaikan sinun on siis tärkeintä saada itsellesi jonkinlainen katto pään päälle, ja sitten voit taas rauhassa miettiä ja etsiä mahdollisesti toista asuntoa esim. paremmalta alueelta.
Katriina // Hammaslääketiede