Opiskelijan 5 tarpeellista taitoa selviytymiseen

Opiskelijakortti, opintotuki, luennot, tentit, ainejärjestö, sitsit, vujut, hammaslääkäripäivät, uudet kaverit. Kaikkia näitä asioita, ja vielä paljon enemmänkin, opiskelupaikka hampaalla on tuonut elämääni. Verrattuna Mikkelissä viettämääni lukiolaistytön elämään vielä pari vuotta sitten yliopistoelämä koulujuttuineen ja opiskelijarientoineen on todella erilaista, itsenäistä ja stressaavaa mutta myös niin ihanaa. Tapahtumia ja tekemistä on paljon, joskus jopa vähän liikaakiin ainakin lompakon ja oman jaksamisen kannalta. Tähän blogikirjoitukseen olenkin koonnut muutaman opiskelijalle hyödyllisen taidon, joista monet olen omaksunut ihan itsestään opiskeluideni edetessä.
1. Kyky löytää, metsästää ja hyödyntää erilaisia opiskelijalle suotuja etuisuuksia. Vaikka valtio tukee satojen eurojen edestä opiskelijan kuukausittaista elämää, ei rahaa yleensä vuokran ja muiden pakollisten laskujen jälkeen jää paljoa tuhlattavaksi. Onneksi opiskelijoiden taloudellista elämää helpotetaan kuitenkin myös monin muun eri tavoin. Vatsan saa täyteen halvalla, helposti ja vaikka useamman kerran päivässä monissa yliopiston ravintoloissa. Opiskelijakortin vilauttaminen kannattaa Amican ravintoloiden lisäksi monissa liikkeissä ja ravintoloissa, sekä ehdottomasti myös reissatessa julkisilla kulkuneuvoilla. Kekseliäimmät myös ottavat postiluukuistaan pois Ei mainoksia– kyltin, ja etsivät ruokakauppojen mainoksista halvimmat tarjoukset, joiden antimilla täyttää pakastimensa.
2. Kyky pitää hauskaa. Opiskelijatapahtumia riittää jokaiselle viikolle ja tarjontaa on huimasti vapun, pikkujoulujen ja vuosijuhlien vietosta aina leffailtoihin, kakkukisoihin ja jopa pidemmälle suuntautuviin reissuihin. Tapahtumat on loistavia tilaisuuksia hengailla, tehdä, nähdä, kokea ja nauttia yhdessä opiskelijan vapaudesta ottaa vähän rennommin. Usein ihan tavallisiin arkipäiviin sijoittuvat opiskelijatapahtumat ovat ihanaa vaihtelua luennoilla istumiselle ja aina on joku tapahtuma mitä odottaa. Usein juuri nämä lukuisat ja monesti jo perinteeksi muodostuneet tapahtumat ovat niitä juttuja, joita sitten opiskelujen jälkeen lämmöllä ja kaipauksella muistelee.
3. Kyky irrottautua opiskeluelämästä. Vaikka opiskeluun ja opiskelijatapahtumiin saa tehokkaasti käytettyä kaiken aikansa, oman jaksamisen kannalta kannattaa pitää kiinni myös yliopiston ulkopuolisesta elämästä, kuten omista harrastuksistaan. Joillekin se voi tarkoittaa kilpaurheilua tai salilla käymistä, toiselle taas teatteria, leipomista tai ihan vain rentoutumista. Itse pyrin järjestämään aina aikaa liikunnalle ja olenkin lenkkeilyn lisäksi ahkera yliopiston ja ammattikorkekoulun Sykettä-liikuntapalveluiden käyttäjä. Sitä kautta pääsen käymään niin salilla, pumpissa, tanssitunneilla, spinningissä kuin tankotanssissakin, ja tulevana sunnuntaina ajattelin ottaa ilmajoogailun uudeksi aluevaltauksekseni!

Kuopiossa on huikeat liikuntamahdollisuudet. Itseään voi lähteä ylittämään niin Sykettä spinningiin kuin Puijon mäkihyppyrinteisiinkin!
4. Kyky pitää kiinni niistä tärkeimmistä. Vaikka kalenteri täyttyykin koulusta ja uusien kavereiden kanssa tekemisestä, jätä tilaa aina vanhoille tutuille ja perheellekin. Usein opiskelupaikan saaminen johtaa toiseen kaupunkiin muuttoon, ja taakse saattaa jäädä perhe, ystävät ja parisuhde. Heillekin on kuitenkin tärkeää järjestää aikaa, sillä usein nämä henkilöt ovat niitä, jotka tuntevat sinut parhaiten ja osaavat auttaa ja tukea sinua silloin kun eniten sitä tarvitset. Pidä huolta niistä suhteista, joiden haluat säilyvän vielä opiskeluaikojen jälkeenkin.
5. Kyky elää ja rakentaa omaa elämää. Yliopistossa opiskelu on itsenäistä, ja on usein sinusta itsestäsi kiinni, miten ja milloin opiskelet. Luennot ovat vapaa-ehtoisia eikä kukaan ole antamassa sinulle läksyjä. Oma oppimisesi on siis omalla vastuullasi ja vastuu onkin suuri, sillä yliopistossa opiskellaan usein omaa tulevaa ammattia varten. Opiskelun lisäksi saatat haluta myös vuosikurssisi isännäksi/emännäksi tai vaikka mukaan ainejärjestösi toimintaan. Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa opiskella ja elää yliopistoelämää, vaan erilaisia juttuja kannattaa kokeilla rohkeasti ja rakentaa opiskeluvuosistaan itsensä näköiset.
Katso tulevaan, mutta elä tässä hetkessä. Se lause kiteyttää blogikirjoitukseni sanoman mielestäni aika oivallisesti.
Katriina // Hammaslääketiede