Millaista se yliopisto-opintojen aloitus sitten on?

”Missä mun pitää olla ja monelta?” ”Millaista porukkaa siellä on?” ”Kannetaanko tavaroita laukussa vai repussa?” Kutakuinkin tällaisia, ei niin kovinkaan akateemisia, kysymyksiä pyöri allekirjoittaneen mielessä, kun aloitin vuosi sitten opinnot UEF:ssa oikeustieteiden laitoksella. Kenties mieleesi saattaa eksyä samankaltaisia kysymyksiä, kun opintojen aloitus aikanaan tulee eteen. Joten – millaista se opintojen aloitus UEF:ssa sitten on, ja miten se eroaa lukiosta?

Tullessasi yliopistoon, oman oppiaineesi tuutorit ottavat sinut vastaan. He ovat ylioppilaskunnan kouluttamia saman alan vanhempia opiskelijoita, joiden tarkoituksena on järjestää tutustumisohjelmaa, sekä auttaa ja neuvoa uusia opiskelijoita opintojen alkuun liittyvissä kysymyksissä. Tuutorit järjestävät myös opintojen oheen vapaaehtoista sosiaalista ohjelmaa (”fuksiviikon”), jonka tarkoituksena on tutustua muihin opiskelijoihin. Itse saavuin Joensuuhun ennalta ketään paikkakunnalta tuntematta, mutta opiskelijatapahtumien kautta tuttuja ja kavereita löytyi erittäin nopeasti. UEF:ssa tapana on, ettei ruokalassa tarvitse kenenkään jonottaa lounasta yksin 🙂

IMG_20150901_104828_2

Oikiksen tuutoreita fukseja odottelemassa 1.9.2015

Esimerkiksi oikiksessa fuksien viikkoon kuului tänä syksynä vaikka mitä. Näistä vaan muutaman mainitakseni, niin ainakin ISYY:n järjestämät Kampusrysäys ja Kaupunkisuunnistus, baarikierros, keilailuilta ja ulkoilureissu Utransaaren laavulle saivat hymyn huulille niin tuutorien kuin fuksienkin osalta.

Kysyin tämän syksyn fukseilta fiiliksiä opintojen alkamisesta, ja tällaisia vastauksia tuli: 
– ”Oon tykänny tosi paljon, vaikka meitä onki melko iso ryhmä niin silti on tullu kaikki vähintään nimeltä ja kasvoilta tutuks :)”
– ”Fuksiviikko oli ihan huippu, paljon tekemistä ja uusia kavereita. Ei uskois et sama porukka ei tuntenu viel kuukausi sitte! Ja vaikka sitä ohjelmaa oli paljo nii osallistujia riitti aina ku kaikki oli samas tilantees, uusi kaupunki ja fuksiviikko oli tosi hyvä mahollisuus tutustua ihmisiin.”
– ”Alusta alkaen oli tunne, että meitä opastetaan ja tutustutetaan opiskeluun yliopistossa ja tehtiin selväksi, että aina voi kysyä, jos jokin on epäselvää.”

Kampusrysäyksen väkeä Kuopiossa 3.9.2015 (kuva: ISYY)

Kampusrysäyksen väkeä Kuopiossa 3.9.2015 (kuva: ISYY)

Erilaisinta yliopisto-opintojen alussa lukioon verrattuna oli mielestäni itsenäisyys, vapaus ja vastuu. Siinä missä lukiossa opetus saattoi olla kovinkin henkilökohtaista, yliopistossa vastuu oppimisesta ja opinnoista on opiskelijalla. Ei ole luokkia tai ryhmiä, on vain kursseja ja opintopisteitä, joita on tutkintoon kerättävä. Opiskelijan odotetaan ottavan itse selvää asioista, ja hoitavan asioitaan. Mutta ei huolta – tätä, ja paljon kaikkea muuta käydään aikanaan läpi johdatuskursseilla sisäänpääsyn jälkeen! 🙂

1f539da4cae97bdb6d9a575b2a1ea0e9e73f07c7e0ca8c3526a0617efc80f577

Yliopiston aloitus on unohtumatonta aikaa ja siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti! Jos jännittää tai mielessäsi on jotain, älä epäröi ottaa yhteyttä tuutoriisi jo ennen opintojen alkua.

Ja ainiin. En koskaan saanut vastausta laukku/reppu-kysymykseeni. Eipä minua ole koskaan kieroon katsottu, kumpaa hyvänsä sitten olenkaan kantanut 😉

Mukavaa syksynjatkoa kaikille!

  • Veikko // Oikeustiede
    (ON/OTM-tuutori syksyllä 2015)