Välillä voi olla vaikeaa

Nyt, pääsykokeiden aikaan moni käy kokonaan uudessa kaupungissa. Samalla kannttaa vähän haistella kaupunkia ja tutustua mahdollisuuksien mukaan ympäristöön. Silloin, kun minä kävin opettajan soveltuvuuskokeissa Joensuun kampuksella, kävin ensimmäistä kertaa Joensuussa. Oli upea kesäpäivä ja kaupunki näytti kauniilta. Se oli myös suuri ja siellä oli paljon ihmisiä. Mietin, miten tulen pärjäämään, sillä olen kotoisin varsin pieneltä paikkakunnalta. Eniten minua kuitenkin huoletti se, etten voisi enää asua poikaystäväni kanssa.

DSC_0556

Moni miettii jatko-opinto paikkaa valitessaan, että miten sieltä pääsee käymään kotona. Tämä korostuu etenkin niillä, joilla lemmikit, harrastus, puoliso tai lapset jäävät toiselle paikkakunnalle. Toki myös omat vanhemmat ovat monelle tärkeä osa perhettä, mutta moni myös tulee opintojen aikana huomaamaan, että puhelimellakin voi soittaa vanhemmille ja etäisyys saattaa tehdä hyvää.

DSC_0524

Olimme asuneet puolisoni kanssa melkein kolme vuotta yhdessä, kun aloitin opiskelut Joensuussa,  ja voin rehellisesti myöntää, että kun entisen, ensimmäisen yhteisen, asuntomme ovi laitettiin viimeisen kerran kiinni, tuli itku. Silloin tuntui, etten voi mitenkään pärjätä yksin ja kaikki tuntui todella pelottavalta, sillä en tiennyt mitä on edessä. Ensimmäisen kerran tunsin olevani hukassa, sillä en tiennyt mitä odottaa.

Nyt, lähes kaksi vuotta myöhemmin ja edelleen eri osoitteissa asuessamme voin sanoa, että osaamme arvostaa yhteistä aikaa. Tässä on koettu myös puolison armeija-aika, jonka sanotaan olevan parisuhteelle koettelevaa. Silloin oli ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen kerta, kun emme nähneet kuuteen viikkoon. Se oli hyvin hankalaa ja ikävä oli suunnaton, nykyään näemme parin viikon välein, joskin välillä erossa olo aika venyy kolmeen viikkoon.

DSC_0513

Kun vietämme aikaa eri osoitteissa, keskitymme molemmat omiin harrastuksiin ja hän töihin, minä opintoihin. Tällä systeemillä olen saanut opintopisteitä kasaan kahden vuoden aikana kolmen vuoden edestä. Opintopisteiden kertyminen motivoi jatkamaan, sillä siitä teidän, että yhteenmuutto lähenee. Minulle ei kuitenkaan pellkä kurssien läpipääsy riitä, vaan yritän tavoitella myös hyviä arvosanoja.

Olemme olleet yhdessä lähes kuusi vuotta. Sinä aikana on ehditty kokea paljon ja varmasti yksi mullistavimpia asioita on ollut minun opiskelu ja siitä johtuva erossa asuminen. Se on vaikuttanut arkeemme ja asenteisiimme paljon. Kuitenkin, nyt ollaan voiton puolella ja olemme yhdessä päättäneet, että muutamme takaisin yhteen joulukussa 2016. Enää 20 kuukautta!

DSC_0516

Tottakai olisin voinut valita toisin ja mennä opiskelemaan johonkin lähempänä sijaitsevaan paikkaan, mutta koulutusohjelmaani ei järjestetä missään muualla Suomessa kuin Joensuussa, joten piti valita haluanko todella tämän koulutuksen vai tyydynkö johonkin vähempään. Ei sillä, välimatkamme on noin 300 km, tiedän pareja ja perheitä, joilla välimatkaa on paljon enemmän, mutta siitäkin selviää. Olen useasti sanonut, että niin raakaa kuin se onkin, erossa olemiseen tottuu.

Opintojen aikana monesti on tehnyt mieli lopettaa koko touhu ja olen uhannutkin ”mennä vaikka kaupankassaksi”, mutta puolisoni on tukenut minua ja minä häntä. Koska meillä on yhteinen tavoite, joka on molemmille äärimmäisen tärkeä, me jaksamme yhdessä eteenpäin. Uskomme, että löydämme molemmat kotipaikkakunnaltamme töitä ja molemmat haluamme, että molemmat pääsevät töihin, josta pitää ja jonka kokee omakseen.

DSC_0503

Rohkaisen siis jokaista tavoittelemaan unelmiaan! Tiedän, että kaikki asiat eivät odota, kuten urheilijan kilpa-ura, mutta kannattaa kuitenkin selvittää kaikki mahdollisuudet ja kokeilla pelottaviakin juttuja, jos tuntuu siltä, että niin voit saavuttaa jotakin vielä hienompaa.

Kuvituksena tämän kevään kukkia, jotka on kuvattu kasviota varten.

Jenna/Matemaattisten aineiden aineenopettaja ja luokanopettaja