Joensuu on lyhyiden välimatkojen kaupunki

Tervehdys! Tämänkertaisen blogipostaukseni aiheena on liikkuminen Joensuussa. Joensuu tunnetaan keskikokoisena kaupunkina, jossa välimatkat ovat kantakaupungin alueella lyhyitä. Väkiluvun mukaan mitattuna Joensuu on viimeisimpien tilastojen mukaan Suomen 12. suurin kaupunki.

Joensuussa ihmiset liikkuvat moneen muuhun kaupunkiin verrattuna erittäin paljon pyörällä ja kävellen. Tämän mahdollistavat ympäri vuoden hyvin hoidetut jalankulku- ja pyörätiet. Itsekin olen lapsesta saakka tottunut pyöräilemään Joensuussa kovillakin pakkasilla sekä tarpomaan paikasta toiseen vaikka minkälaisissa sääolosuhteissa. Joensuu jakaantuu kahteen osaan, joissa molemmissa on paljon eri tyylisiä asuinalueita. Pielisjoki on Joensuun kahtia halkaiseva elementti. Paikallisten keskuudessa kuulee monesti puhuttavan leikkimielisesti Joensuun ”oikeasta” ja ”väärästä” puolesta. Oikea ja väärä puoli riippuvat tietysti siitä, kummalla puolella sattuu itse asumaan. 😀

Vielä on "melko" lumista, mutta eiköhän se kevät sieltä vielä tule, että pääsee vaihtamaan pyörään kesärenkaat. ;)

Vielä on ”melko” lumista, mutta eiköhän se kevät sieltä vielä tule, että pääsee vaihtamaan pyörään kesärenkaat. 😉

Toki Joensuussa on mahdollista liikkua myös julkisilla kulkuvälineillä. Taksit kulkevat 24/7, mutta mikäli niin hinnakas menopeli ei kiinnosta, on bussi oiva vaihtoehto. Joensuun bussiliikenne uudistui kesällä 2014, ja palaute uudesta liikennöitsijästä, aikatauluista ja reiteistä on ollut positiivista. Uudistuksen myötä linjat kulkevat tiuhempaa tahtia ja myöhempään yöhön kuin mitä aiemmin. Lippujen hinnat ovat esimerkiksi Helsinkiin verrattuna korkeampia, mutta se on ymmärrettävää, koska matkustajiakin on suhteessa vähemmän.

Joensuu on mainio kaupunki myös autoilijan kannalta: liikenneruuhkia ei juuri ole, ja pysäköintipaikkoja on yleensä riittämiin. Kaupunki laajenee jatkuvasti, ja samalla kun uusia asuinalueita  syntyy, niin teitä korjataan, levennetään sekä uusia teitä ja siltoja rakennetaan. Vuonna 2014 Joensuuhun valmistui peräti kaksi uutta siltaa aivan keskustan tuntumaan. Nyt kun uusia, Pielisjoen ylittäviä siltoja on valmistunut, ovat myös jo aiemmin melko vähäiset liikenneruuhkat vähentyneet entisestään.

Joensuun kampusalue sijaitsee keskustan laitamilla, ja sinne on helppo tulla riippumatta siitä, missä päin Joensuuta asuu. Kuten kaikilla Itä-Suomen yliopiston kampuksilla, myös Joensuussa rakennukset ovat lähellä toisiaan, joten siirtyminen luennolta toiselle onnistuu käden käänteessä! Tämä on ehdottomasti yksi yliopistomme vahvuuksista. Yliopiston läheisyydestä löytyy myös useita bussipysäkkejä, joilta pääsee näppärästi eri puolille kaupunkia.

Kunnon kengillä jaksaa tarpoa Joensuun katuja. :)

Kunnon kengillä jaksaa tarpoa Joensuun katuja. 🙂

Itse koko ikäni Joensuussa asuneena voin lämpimästi suositella julkisiin liikennevälineisiin tottuneille myös pyöräilyä ja kävelyä, sillä Joensuu tarjoaa niihin oivat mahdollisuudet – kaupunki tunnetaankin varsinaisena pyöräilijöiden unelmana. Itse asiassa Joensuu on palkittu vuoden 2014 pyöräilykaupunkina. 🙂 Siis ei muuta kuin fillaroimaan!

Kevätterveisin, Sari / suomen kieli ja kirjallisuus