Opintotuki

Ajattelin kirjoitella teille opiskelijan palkan maksajasta, eli Kelasta. Tenttien essee kysymyksiin voi vastata usein MMMM-mallia käyttäen, joten tässä esimerkkiä siitä.

MITÄ? Kela, eli kansaneläkelaitos maksaa erilaisia etuuksia, joihin kuuluu myös opintotuki. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan osuudesta. Opintoraha on kaikille sama, tosin lakimuutoksen vuoksi ne, jotka aloittivat korkeakouluopinnot syksyllä 2014 tai sen jälkeen, saavat hieman suurempaa opintorahaa kuin vanhemmat opiskelijat. Heillä myös tukiaika on lyhyempi. Opintoraha on vanhempien luota pois muuttaneella 335,32 euroa kuukaudessa. Jos asut vanhempien luona, opintorahan suuruus riippuu iästäsi. Opintotukikuukausia 300 opintopisteen suorittamiseksi saa alempaan yliopistotutkintoon 32 ja ylempään 23, kuitenkin niin, että tukikuukausia on yhteensä enentään 50.
Asumislisää maksetaan 80 prosenttia vuokrasopimuksessa mainituista kuluista, kuitenkin enintään 201,60 euroa kuukaudessa. Asumislisän saamisessa on vielä lisäehtoja, esimerkiksi se, ettei lapsensa kanssa asuva voi saada asumislisää, vaan hän kuuluu yleisen asumistuen piiriin.
Opintolainaa voi nostaa 400 euroa kuukaudessa. Opintolainaa nostetaan omasta pankista ja lainaa aletaan yleensä maksaa takaisin noin vuosi opintojen loppumisen jälkeen.

image

MISSÄ? Edellä mainitut summat saa, kun opiskelee korkeakoulussa ja on aloittanut opinnot syksyn 2014 jälkeen. Lisäksi tulee asua yksin, kimppakämpässä tai puolison kanssa, ei siis vanhempien tai lapsen. Kelan internet sivuilta saa paljon lisää tietoa.

MITEN? Opintotukea haetaan joko sähköisellä tai paperisella lomakkeella. Itä-Suomen yliopiston jokaisella kampuksella on oma opintotukilautakunnan palvelupiste, jossa voi kysellä opintotuesta lisätietoa. Myös jokaisesta Kelasta voi käydä kyselemässä. Opintotukea kannattaa hakea heti, kun on saanut opiskelupaikan ja asunnon, sillä syksyisin hakemuksia tulee hurja määrä.
Jotta opintotukea voi saada, täytyy opiskella vähintään 5 opintopistettä tukikuukatta kohti. Jos opintoja suorittaa kesällä, kannattaa hakea myös kesäopintotukea esimerkiksi kesäkuulle. Tässä kannattaa ottaa huomioon opintotukikuukausien määrä, jotteivat ne pääse loppumaan kesken. Myös omat tulot vaikuttavat, sillä jos tienaa yli 11850 euroa vuodessa, ei saa tukea 9 kuukaudelta, eli syys-toukokuu. Tästä tarkempi taulukko Kelan verkkosivuilla.

MIKSI? Ilman rahaa on hankala opiskella, sillä pakko on syödä jotain ja asua jossain. Yliopistossa opiskellessa itse opiskelu ei kustanna juuri mitään, joillakin kursseilla kerätään maksu monisteista, mutta usein aineistot on saatavilla verkossa ilmaiseksi.

LOPUKSI VIELÄ ESIMERKKI
Jos Otto Opiskelija asuu 600 euroa kuukaudessa maksavassa vuokra-asunnossa puolisonsa kanssa, eli molemmat maksavat 300 euroa kuukaudessa. Tällöin Otto saa 201,60 euroa asumislisää. Lisäksi hän saa opintorahaa 335,32 euroa. Eli yhteensä 536,92 euroa. Käteen Otolle jää vuokran, johon kuuluu sähkö- ja vesimaksu, ja 20 euron puhelin- ja nettilaskun jälkeen 216,92 euroa. Otto syö yliopiston ruokalassa joka päivä yhden lämpiruoan, joka maksaa 2,40 euroa. Eli siihen kuluu 72 euroa kuukaudessa. Otolle jää harrastuksiin ja aamu-, iltapaloihin sekä päivälliseen 144,92 euroa kuukaudessa. Otto työskentelee kesäisin ja niistä rahoista hän maksaa kuukausittain kuntosalikortin ja käy yhdellä ulkomaan reissulla.

Omia tuloja ja menoja kannattaa pohtia jo kun odottaa tietoa opiskelupaikan saamisesta, siihen apuriksi suosittelen Asumisen ABC -sivustoa.

Lisätietoa kannattaa katsoa Kelan verkkosivuilta. Asunnon hakemisesta tulee juttua lähempänä kesää.

Jenna/Matemaattisten aineiden aineenopettaja ja luokanopettaja