Tärkeä vieras

 

Tärkeä vieras

Ensimmäinen viikkoni joululomien jälkeen poikkesi melko lailla rutiineista torstaina saapuneesta erityisvieraasta johtuen. Niko Nurmeksen lukiosta tuli suorittamaan työelämään tutustumista yliopistollemme ja kun minua pyydettiin Nikon oppaaksi, aloin heti innokkaasti suunnittelemaan ohjelmaa tuleville päiville.

Tehtävänäni oli esitellä Nikolle kauppatieteiden opiskelua sekä yliopisto opiskelua yleisesti. Tuumasta toimeen siis! Ensimmäisenä vuorossa oli tutustuminen Kuopion kampusalueeseen sekä työskentely- ja vapaa-ajan tiloihin. Iltapäivällä tapasimme rahoituksen professori Mervi Niskasen, joka esitteli meille taloushallinnon ja rahoituksen opintoja. Vierailimme myös rahoituksen luennolla.

IMG_20150123_110539

Luennon jälkeen vierailimme Preemion, eli Kuopion kauppatietelijöiden ainejärjestön huoneella. Rahoitusteema jatkui myös Preemion huoneella. Tässä Anni ja Elina tuskailevat tulevaa pankki- ja vakuutustoiminnan tenttiä. Tsemppiä tytöt!

IMG_20150123_121505

”Jos tää tentti menee hyvin ni voitais ruveta myymään näitä muistiinpanoja.”

Perjantaina vuorossa oli aivan erityistä ohjelmaa. Ville Räsänen Enfolta otti meidät vastaan yksityiselle yritysvierailulle. Ville valmistui Kuopiosta kauppatieteiden maisteriksi 2008. Opiskeluaikoinaan Ville ehti vaikuttaa myös ainejärjestömme Preemion historiaan muun muassa ainejärjestömme hallituksen puheenjohtajana. Nikolle ja minulle tarjoituikin poikkeuksellinen tilaisuus keskustella Villen kanssa opiskelusta ja työelämästä.

Ville korosti, että työelämässä hyvä asenne ja halu oppia ovat tärkeitä asioita, jotka korostuvat rekrytointitilanteissa jopa enemmän kuin tekniset taidot. Villen mukaan työelämä on yliopistoon verrattuna käytännönläheisempää, mutta yliopistossa opitut tiedonhakutaidot ja ymmärrys siitä, miten tieto rakentuu ovat erittäin hyödyllisiä taitoja työelämässä. Ville kehotti keskittymään ulkoa opettelemisen sijaan tiedon soveltamiseen ja kokonaisuuksien hahmottamiseen.

Villen mukaan työssä viihtyminen on tärkeää jaksamisen kannalta. Kannattaa siis hakeutua työpaikkoihin, joissa vallitsee hyvä työskentelyilmapiiri. Hyvä työporukka auttaa jaksamaan ja nykyisin suurin osa työnantajista keskittyykin rekrytoimaan sopivia persoonia töihin. Persoona ja vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisia kriteereitä, tämän jälkeen pohditaan hakijan teknisiä taitoja ja muuta osaamista.

IMG_0003

”Teknisiä taitoja pystytään opettamaan, asennetta ei.”

Nikon vierailu Kuopiossa alkoi lähestyä loppuaan. Perjantai päivän päätteeksi suuntasimme vielä Microkadulle ja kirjanpidon jatkokurssin luennolle. Luennon jälkeen minulla oli vielä hetki aikaa haastatella Nikoa. Tässä haastattelu kokonaisuudessaan:

 

Miksi päätit tulla suorittamaan TET-harjoittelusi yliopistolle?

Olen ollut kotipaikkakunnallani Nurmeksessa jo useassa paikkaa töissä. Halusin kokea jotain erilaista ja vierailu yliopistolla oli virkistävä vaihtoehto.

Minkälainen kuva sinulla oli yliopisto opiskeluista ennen harjoittelua?

Minulla ei ollut varsinaista mielikuvaa yliopisto opiskeluista. Tiesin kyllä luentotyylisestä opetuksesta ja opiskeluiden itsenäisyydestä

Olet päättänyt hakeutua lukion jälkeen yliopistoon. Miksi?

Olen tutustunut erilaisiin vaihtoehtoihin ja mielestäni yliopistosta löytyvät kiinnostavimmat alat.

Mikä sinulle on jäänyt parhaiten mieleen tästä kokemuksesta?

Ville Räsäsen tapaaminen ja tutustuminen Kuopion kampukseen.

Miltä sinusta tuntui, kun astelimme ensimmäistä kertaa kampusalueelle?

Kampus näytti ensisilmäyksellä isolta.

Luuletko että voisit viihtyä yliopistossa? Ja jos voisit niin miksi?

Kyllä, voisin hyvin viihtyä yliopistossa! Opiskeluiden vapaus ja asioihin syventyminen kiehtovat. Sain myös hyvän vaikutelman yliopiston ilmapiiristä. Koen että ilmapiiri on täällä vapaa ja avoin.

 

Lopuksi oli aika hyvästellä Niko ja toivottaa hyvää kotimatkaa sekä opiskeluintoa. Toivottavasti tapaamme vielä parin vuoden päästä!

IMG_20150123_110556

Johanna Behm/YHKA