Kuukausi jotain ihan muuta

DCIM100GOPRO

Kuva, joka voisi olla hyvä surffikuva. Miksi pisara on kaikissa kuvissa juuri kriittisimmässä kohdassa?

Syksyn aherruksen jälkeen opiskelijalle avautuu sangen pitkä joululoma. Joskus se kuluu tehtäviä tehdessä, itse varastin muutaman päivän lisää, pakkasin laukkuni jo 11 päivä ja suuntasin polttamaan kesätyörahojani ja itseäni Indonesiaan. Nyt 28 matkapäivää alkaa olla lopuillaan, kirjoitan blogia Jakartan lentokentällä, ja 50 asteen lämpötilan muutos Suomeen palatessa lähestyy. Rahaa on palanut enemmän kuin oli tarkoitus, puhelinta ei ole näkynyt kahteen viikkoon ja tämän blogin piti ilmestyä monta päivää sitten, mutta paikalliseen elämäntapaan sopeutuneena, ei se ole niin justiinsa.

Matka Jaavan läpi Balille on ollut antoisa nähtävyyksien, ja yleisen elämäntapaeron suhteen. Voi kysyä, onko 4 tuntia junassa Etelä-Suomesta Kuopioon pitkä matka? Kun odottaa Jakartalaisella bussiasemalla viideltä illalla bussia, jonka piti lähteä alunperin 12, seuraavan tiedon mukaan 15 ja lopulta lähtee kuuden maissa, ei se ilmastoitu vartin myöhässä oleva VR kuulosta ollenkaan huonolta vaihtoehdolta. Yritin jälkikäteen selvittää ihmisiltä olisiko aikataulun voinut jostain saada selville. Kuulema ei, busseja menee kun on mennäkseen. Suomalainen bussikuski ei myöskään useimmiten harrasta sivuluisua vuoristotien mutkassa, eikä juutu ruuhkaan 10 minuutiksi  keskelle rautatien tasoristeystä.

DCIM100GOPRO

Julkkikset vauhdissa

Jaava ei ole ulkomaalaiselle turistikohteena kovin suosittu, mikä tekee suomalaisesta siellä täyden julkkiksen. Yhteiskuvia paikallisten kanssa on pyydetty toistasataa, ja koska kuvaan lupautuminen saa paikallisen nuorison onnensa kukkuroille, olemme niitä myös mielellämme antaneet. Myös videoituja haastatteluja paikallisten koulutehtäviä varten on annettu useita. Miksi? Koska paikallisten kanssa jutusteleminen on hauskaa ja avaa erilaisia mahdollisuuksia matkalle. Eräs bussiasemalla tapaamamme kaveri oli huolissaan selviämmekö hotelliin Bangandaranissa keskellä yötä, joten hän päätti ajaa 50 kilometriä skootterilla perässämme, etsiä meidät bussiasemalta, ja heittää meidät skootterilla yksi kerrallaan hotellille –  ilmaiseksi.

DCIM102GOPRO

Myös omaan opiskeluuni olen saanut perspektiiviä, sillä tutustuin sattumalta Jakartassa neljättä vuotta hammaslääkäriksi opiskelevan tyttöön. Opiskelu tuntuu menevän sielläkin suunnilleen samalla kaavalla, mutta maksuton koulutus, pienet opiskelijamäärät, opintotuki ja pitkä kesäloma ovat ainakin Indonesiassa utopiaa. Tämä joulun lomani oli pidempi, kuin koko vuoden lomat heidän koulussaan yhteensä. Perui hänkin muuten potilaansa päästäkseen kierrättämään meitä Jakartassa, vieraanvaraisuus ja ystävällisyys kunniaan.

Huomenna olisi syytä palata Kuopioon, nyt olisi syytä aloittaa lukemaan uusintatenttiin, työstämään ainejärjestön asioita sekä vilkaista parin seuraavan päivän kalenteri, mutta voi olla että näiden 2500 kuvan ja sadan videopätkän perkaamiseen kuluu enemmän mielenkiintoa. Lyödään nyt loppuun vielä muutama otos fiilistelyksi.

DCIM100GOPRO

Borobudur, maailman suurin buddha-temppeli

DCIM101GOPRO

Tulivuoren reunalla – Bromo

DCIM101GOPRO

Mount Ijen – Kun tulivuoren reuna ei riitä, on syytä etsiä kraateri, johon pääsee laskeutumaan sisälle.

DCIM101GOPRO

Auringonnousun tuotteistaminen – Kaikkiin suuriin turistikohteisiin pääsee jo kolmelta aamulla odottamaan auringonnousua, lisämaksusta.

DCIM102GOPRO

Koko kuukautta ei jaksa reissata, joten muutamaksi viikoksi on hyvä pysähtyä myös hiekkarannoille.

 

Terkuin, Olli Siirola, Hammaslääketiede