Kuopion abipäivä 10.11.2014

Maanantaina meistä lähettiläistä moni oli Kuopiossa abipäivässä Itä-Suomen yliopiston koulutustarjonnan esittelijänä. Ilmoilla oli paljon kysymyksiä ja niihin etsittiin vastauksia. Meidän yliopiston yleispistellä kysyttiin ”Mikä sinusta tulee isona” ja usein siihen vastattiin, että en tiedä vielä. Tähän ongelmaan ratkaisua lähdettiin etsimään yhdessä UEF-lähettilään kanssa.

image

Apuna oli juuri painosta tulleet koulutustarjontaesite ja hakuopas. Kun yritin auttaa abia selvittämään omaa alaa, kysyin mistä hän on kiinnostunut. Tähän oli monelle vaikea vastata, joten tästä helpompi kysymys oli, mitä abi aikoo kirjoittaa tai on jo kirjoittanut. Näillä kysymyksillä pääsee helposti eteenpäin, sillä moni ala piippaa läheltä jotakin kouluainetta. Jatkokoulutuspaikkaa miettiessä on tärkeää, että ala oikeasti kiinnostaa, sillä muuten sitä ei jaksa opiskella tarpeeksi syvällisesti. Moni abi kirjoittaa tai oli kirjoittanut esimerkiksi humanistisia aineita tai luonnontieteitä. Silloin kannattaa selata suoraan hakuoppaan niille sivuille ja lueskella sieltä. Lisäksi yhdessä abien kanssa ihmeteltiin hakumenetelmiä ja arvosana pisteytyksiä. Vaikka kirjoitukset eivät olisi ajankohtaisia kannattaa hakuopasta lukea, sillä sieltä saa arvokasta tietoa siitä, mitä kannattaa kirjoittaa.

image

Osa kuitenkin tiesi jo, mitä heistä tulee tai mihin hakevat opiskelemaan. Moni vastasi lääketiede, kielet, kauppatiede tai luonnontieteet. Näitä kaikkia voi opiskella Itä-Suomen yliopistossa ja toki myös paljon muuta. Monelle tuli kuitenkin uutena tietona muun muassa lähes vapaa sivuaineoikeus, kolme kampusta Joensuu, Kuopio ja Savonlinna sekä se, että kauppatieteitä voi opiskella sekä Joensuussa että Kuopiossa ja niissä on eri opintolinjat.

Monen abin kanssa pohdittiin myös kotoa pois muuttamista tai uuteen kaupunkiin muuttamista. Myös vuokratasoja ja opiskelija-asunto jonoja päästiin päivittelemään. Lohduttavaa kuitenkin on se, ettei kukaan joudu sillan alle. Omasta kokemuksesta sen verran, että Joensuuhun muuton jälkeen asuin opiskelijasolussa, joka oli Joensuun Ellin kautta vuokrattu. 9 kuukauden jonottamisen jälkeen sain aivan ihanan yksiön Joensuun Elliltä. Taloudellisesti pärjää hyvin, jos on tarkka ja harrastusmahdollisuuksia on kaikissa kampuskaupungeissa paljon, joten urheilijoille löytyy varmasti harjoitusmahdollisuudet.

image

Oli ilo auttaa suuntaa hakevaa nuorta aikuista ja ihanaa nähdä, miten jotkut löysivät mahdollisia hakukohteita ja toivon, että nekin jotka olivat vaihtoehdoista ja infotulvasta johtuen pää pyörällä saavat ajatukset järjestettyä. Jos sinulla jäi jotain kysyttävää, vastailemme sekä täällä blogissa, Facebookissa sekä instagramissa. Käy hakemassa lisää tietoa ja omat, uudet oppaamme perjantaina Joensuun abipäiviltä.

Jenna/matemaattisen aineiden aineenopettaja ja luokanopettaja