4.3 Viitteiden tallentaminen RefWorksiin

Tietokannoissa on mahdollista tallentaa kulloinkin tehdyt haut ja niiden tulokset. Tämä voi vaatia oman käyttäjätunnuksen luomista. Hakuja ja tuloksia voi myös tulostaa, ja lähettää sähköpostilla itselleen tai muille.

Kun tekee hakuja useissa eri tietokannoissa, on kätevää koota halutut tietueet yhteen paikkaan käyttöä odottamaan. Viitteidenhallintaohjelma RefWorks on tällainen tallennusalusta; muitakin vastaavia ohjelmia on olemassa. Ohjelmaan siirretään varsinaisesti vain viitteen tiedot, mutta SFX-linkin avulla pääsee myös lukemaan kokotekstejä.

Useimmissa tietokannoissa on suora linkki RefWorks-siirtoon. Jos näin ei ole, voidaan käyttää tallennusta BibTex-muotoon tiedostoksi. Tiedosto voidaan sitten tuoda RefWorksiin. Useimmiten lähdetään liikkeelle Export-linkin kautta.

RefWorksjaScopus
Scopus-tietokannan haussa näkyy mahdollisuus valita ”Export”-toiminto.

RefWorksiin luodaan itselle oma käyttäjätunnus. Tämän jälkeen on mahdollista siirtää sinne tietueita aina kun tekee hakuja, tietokannasta riippumatta. Myös ”suoraan” Internetistä haettua aineistoa voidaan siirtää Refworksiin, mutta tietojen siirtyminen oikein ei ole yhtä varmaa kuin tietokantasiirroissa. Refworksin avulla voi myös tarkistaa, onko kyseinen tietue jo ennestään tallennettuna omiin viitteisiin.
Paitsi tallentaa ja varastoida hakujen tuloksia, Refworksin avulla voidaan myös tehdä valmiita lähdeluetteloita. Lähdeluettelon muoto voidaan valita valmiista malleista tai tehdä itse. Esim.  APA:n (American Psychological Association) malli on valmiina valittavissa. Lähdeluettelon voi siirtää tekstinkäsittelyohjelmaan, myös Latexiin.
Vielä pidemmälle voidaan mennä, jos käytetään RefWorkisin apuohjelmaa Write’n’Citeä. Tämän avulla saadaan siirrettyä viittaukset suoraan kirjoitettavan tekstin joukkoon. Apuohjelma toimii yhdessä Word-tekstinkäsittelyohjelman kanssa.

Lisätietoja RefWorksista.