3.2 Aloita UEF-Primosta

UEF-Primo on Itä-Suomen yliopiston sähköisten ja painettujen aineistojen hakupalvelu, josta voidaan tehdä tiedonhakua kaikkiin kirjaston hankkimiin aineistoihin yhtä aikaa,  tai avata sen kautta eri palvelujen  omia käyttöliittymiä.

UEF-Primon kautta voi myös uusia lainansa, tehdä varauksia, ja tallentaa omia suosikkeja.
Aineistojen käyttö yliopiston verkon ulkopuolelta onnistuu kirjautumalla ensin yliopiston palvelimelle omilla UEF-tunnuksilla (tämä tapahtuu myös samalla, kun kirjautuu UEF-Primoon).

UEF-Primosta haetaan kirjaston kokoelmiin kuuluvia kirjoja ja lehtiä.

UEF-Primosta haetaan tieteellisiä artikkeleita.

UEF-Primon kautta on pääsy tietokantojen omiin hakuliittymiin sekä suoraan tietokantojen sisältämiin e-lehtiin.

UEF-Primon kautta voidaan  uusia lainoja ja varata kirjoja.

Perushaku ja tarkennettu haku

UEF-Primon perushaussa ja tarkennetussa haussa voi kohdistaa haun kirjaston kokoelmiin, mikä tarkoittaa kaikenlaisten, sähköisten ja painettujen, kirjojen ja lehtien hakua. Tällä haulla ei löydetä yksittäisiä artikkeleita lehtien sisältä. Aika usein kirjojakin etsittäessä tarkennetun haun lomake on perushaun lomaketta kätevämpi.

Samaten perushaussa ja tarkennetussa haussa on mahdollista valita haun kohteeksi kansainväliset lehtiartikkelit. Varsinkin tällöin kannattaa valita tarkennetun haun lomake.

Huom.! Kotimaisia lehtiartikkeleita ei UEF-Primon haulla löydy lainkaan, vaan niitä voi hakea kansallisen Finnan tai Kansalliskirjaston Finnan avulla!

Valittaessa haun kohteeksi elektroniset aineistot perushaussa tai tarkennetussa haussa haetaan sekä sähköisiä kirjoja, kokonaisia lehtiä, että lehtiartikkeleita.

On myös mahdollista valita haun kohteeksi perus- ja tarkennetussa haussa kaikki, mikä tarkoittaa sekä painettuja että sähköisiä kirjoja, lehtiä ja artikkeleita.

Lehtihaku

UEF-Primon lehtihaussa voidaan etsiä tiettyä lehteä sen nimellä tai ISSN-numerolla. Haku löytää koti- ja ulkomaiset, painetut ja sähköiset lehdet, jotka sisältyvät kirjaston kokoelmiin tai joihin on käyttöoikeus.

Tietokantahaku

Tietokantahaussa voi selvittää nimellä hakemalla, onko jokin tietty tietokanta käytettävissä Itä-Suomen yliopistossa. Haku löytää tietokannat ja linkit niiden omiin käyttöliittymiin.

Kun haluaa selvittää, mitä tietokantoja on käytettävissä joltakin tietyltä alalta, voi mennä UEF-Primon linkistä katsomaan kirjaston kotisivuilla olevia tietokantojalistoja.

UEF-primon ominaisuuksia

• katkaisumerkki on *, sanan voi katkaista sekä alusta että lopusta

Kirjojen tekijähaku *mäki. Tuloksena mäki-loppuisia tekijöitä.

• operaattoreita AND, OR ja NOT voi käyttää
  • oletusarvona sanojen välillä on AND, jos mitään ei kirjoiteta
  • fraasin merkkinä ovat lainausmerkit

Haetaan fraasilla "special education".

• hakutuloksia voi rajata jälkikäteen mm. aiheen, vuoden, jne. perusteella
  • hakutulokset relevanssin perusteella, ne voi järjestää uudestaan iän perusteella