3.1 Aloita UEF-Primosta

UEF-Primo on Itä-Suomen yliopiston hakupalvelu,josta löytyy yhdestä osoitteesta linkit kaikkiin kirjaston hankkimiin aineistoihin julkaisumuodosta ja -tavasta riippumatta.

Aineistojen käyttö yliopiston verkon ulkopuolelta onnistuu kirjautumalla UEF-Primoon omilla UEF-tunnuksilla.
Siksi aloita aina UEF-Primosta, vaikka käyttäisitkin jotain yksittäistä tietokantaa etkä Primon omia hakupalveluita.

• UEF-Primosta haetaan sekä kirjaston kokoelmiin kuuluvia kirjoja ja lehtiä.
  • UEF-Primosta haetaan tieteellisiä artikkeleita.
  • UEF-Primon kautta voidaan myös uusia omia lainoja ja varata kirjoja.
  • UEF-Primon kautta on pääsy tietokantojen omiin käyttöliittymiin sekä e-lehtiin.

Kuvakaappaus UEF-Primosta. Yläpalkista on valittu Tietokantahaku. hakuriville on kirjoitettu tietokannan nimi Scopus. Tulosnäkymässä näkyy ensin linkki Saatavilla verkossa ja sen jälkeen linkkinä tietokannan nimi. Scopus. Tietokanta aukeaa klikkaamalla tätä linkkiä.

UEF-Primon kautta voi myös uusia lainansa, tehdä varauksia, ja tallentaa omia suosikkeja.

UEF-Primossa Perus- ja Tarkennetussa haussa voit tehdä hakua:

Kirjaston kokoelmista: UEF kirjaston hankkimat kirjat ja lehdet (painetut ja verkkossa olevat) sekä tietokannat, hakuteokset ym. Tämä on oletushakuna UEF-Primossa.

Kansainvälisistä artikkeleista: haku sisältää artikkelien lisäksi hyvin monenlaisia muitakin aineistoja, mutta artikkelit ovat haun pääasiallisin tulosjoukko. Primo-haut eivät pysty kokonaan korvaamaan varsinaisia kirjallisuustietokantoja, kun halutaan tehdä syvällisempää tiedonhakua.

Sähköisistä aineistoista: mikä on lähes sama kuin Kansainväliset artikkelit, mutta lisäksi haun piirissä ovat hakuteokset, tietokannat ym. kirjaston omat e-aineistot.

Kaikista aineistoista: sisältää kaikki edellä mainitut yhdessä. Tämä ei välttämättä ole niin hyödyllistä kuin miltä kuulostaa: suomenkielisiä kirjoja haetaan eri tavoin kuin kansainvälisiä artikkeleita.

Kotimaisia, suomeksi julkaistuja lehtiartikkeleita ei UEF-Primosta juuri löydy. Näitä pitää hakea ensisijaisesti kansallisen Finnan kautta.

Kaaviokuva eri hakupalveluiden sisällöstä. UEF-Primo sisältää linkit e-lehtiin ja tietokantoihin, UEF-kirjaston painetut kirjat ja lehdet, UEF-kirjaston e-kirjat. Finna.fi sisältää UEF-kirjaston painetut kirjat ja lehdet, kotimaisten kirjastojen aineistot, suomalaiset kirjat, artikkelit sekä lehdet. UEF-Primo elektroniset aineistot sisältää UEF-kirjaston e-kirjat, artikkelit (viitteet/kokotekstit), kansainvälisesti julkaistut kotimaiset artikkelit. Juuli.fi sisältää suomalaiset kirjat, artikkelit ja lehdet sekä kansainvälisesti julkaistut kotimaiset artikkelit vuodesta 2012 alkaen. Yksittäiset tietokannat, esim. Scopus, sisältävät artikkelit (viitteet/kokotekstit) ja kansainvälisesti julkaistut kotimaiset artikkelit.
Eri hakupalveluista löytyy hieman erilaisia aineistoja, joskin sisällöt menevät osin myös päällekkäin.

UEF-primon ominaisuuksia

• katkaisumerkki on *, sanan voi katkaista sekä alusta että lopusta
  • sanankatkaisua tarvitaan aina, kun halutaan taivutusmuotoja tai johdannaisia

Kirjojen tekijähaku *mäki. Tuloksena mäki-loppuisia tekijöitä.

• operaattoreita AND, OR ja NOT voi käyttää ja ne pitää aina kirjoittaa ISOLLA
  • oletusarvona sanojen välillä on AND, jos mitään ei kirjoiteta
  • fraasin merkkinä ovat lainausmerkit

Haetaan fraasilla "special education".

• kirjoitusvirheitä Primo ei osaa korjata
  • hakutuloksia voi rajata jälkikäteen mm. aiheen, vuoden, jne. perusteella
  • hakutulokset annetaan relevanssin perusteella, ne voi järjestää uudestaan julkaisuvuoden perusteella

Vinkki:

UEF-Primon painetut aineistot sisältyvät kansalliseen Finnaan , samoin kuin muidenkin kotimaisten kirjastojen aineistot. Siten Finnaakin voi käyttää UEF kirjaston aineistohakuun. Tämän lisäksi Finnassa on tiedot kaikista Suomessa julkaistuista kirjoista ja kartoista sekä kotimaisista artikkeleista.