Väitöskirjojen ja gradujen hakeminen

Väitöskirjaa pidetään ensimmäisenä tutkijan itsenäisenä tutkimuksena ja lisensiaattityötä ensimmäisenä siteerauksen kestävänä tutkimuksena.
Nykyisin lisensiaattitöitä julkaistaan melko vähän, yleensä tehdään suoraan väitöskirja.

Metsäväitöskirjat ovat nykyään lähes aina ns. nippuväitöskirjoja, joiden keskeisen sisällön väittelijä on jo julkaissut tieteellisissä lehdissä artikkeleina.
Aiemmin väitöskirja oli yksi yhtenäinen julkaisu.

Suomalaiset metsäväitökset julkaistaan verkkojulkaisuna sarjassa nimeltä Dissertationes forestales.
Ruotsalaisia metsäväitöksiä on julkaisuarkistossa Epsilon Open Archive – electronic publishing at the SLU

Pro gradu –tutkielmat ovat opiskelijoiden harjoitustöitä, joten niitä ei käytetä tieteellisen työn lähteinä kuin poikkeustapauksissa. Tarkista suhtautuminen ainelaitokseltasi, opettajalta/ohjaajalta.
Kuitenkin hyvätasoisten pro gradu -töiden lähdeluetteloista voi olla hyötyä ja voit katsoa graduista mallia muotoseikkoihin.

UEF:in väitöskirjat ja gradut (vuodesta 2012) julkaistaan UEF Electronic publications –julkaisuarkistossa. Julkaisuja voi hakea aiheen mukaan.

Metsätieteen graduja UEFissa

Kotimaisia opinnäytteitä: väitöskirjat, lisensiaatintyöt, gradut ja ammattikorkeakoulujen lopputyöt, voi hakea helposti kansallisesta Finnasta. Käytä aineistotyyppi-rajausta.

Väitöskirjoja ja muita opinnäytteitä sisältäviä verkkopalveluita voit hakea lisää UEF-Finnasta (Selaa – Tietokannat – Lajityyppi – Julkaisuarkisto):

julkarkisto

 

HAKEMINEN UEF-FINNASTA

Tiedot vanhemmista opinnäytetöistä löytyvät yliopistokirjastojen kokoelmatietokannoista. UEF-Finnassa haku onnistuu helposti rajauksen avulla. Tee ensin haku jollakin (yleisen tason) hakusanalla, esim. metsätiede, fysiikka tms. ja rajaa hakutulos:

FYSgradu.jpg