Kurssiohje 2019

Englannin kielen tiedonhaun kurssi (1 op) on osa Itä-Suomen yliopiston opintoja. Kurssi kannattaa suorittaa kandiseminaarin yhteydessä.

Kurssi koostuu videoluennoista, tekstimateriaalista ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä, sekä kokoontumiskerrasta, jossa harjoittelemme oman alan tietokantojen käyttöä. Kurssin lopuksi tehdään itsenäinen lopputehtävä omasta kandiseminaari- / graduaiheesta.

Suorita kurssi näin:

Katso videoluennot ja lue tekstimateriaalit ENNEN yhteistä kokoontumiskertaa. Tee videoiden yhteydessä olevat ennakkotehtävät Moodlessa. Aloita tämä työ hyvissä ajoin ennen kokoontumista! Ennakkotehtävistä muodostuu puolet kurssin pisteistä.

2. Tule kokoontumiskertaan (joko 1.10., 3.10. tai 10.10.2019) hyvin valmistautuneena, ennakkotehtävät ajoissa palauttaneena. Tietokantaharjoituksissa emme palaa enää videoluentojen teoriaan, vaan sovellamme opittua käytäntöön. Tietokantaharjoituksiin ei voi tulla, ellei ennakkotehtäviä ole tehty. Merkkaa siis kalenteriisi alla olevat päivämäärät:

HARJOITUSRYHMÄ 1: ti 1.10. klo 16-18 MP102. Ennakkotehtävät palautettava viim. 29.9.

HARJOITUSRYHMÄ 2: to 3.10. klo 8-10 MP102. Ennakotehtävät palautettava viim. 1.10.

HARJOITUSRYHMÄ 3: to 10.10. klo 16-18 BOR102. Ennakotehtävät palautettava viim. 7.10.

3. Kurssin lopputehtävä on tiedonhaku omasta kandiseminaariaiheesta. Lopputehtävä tulee palauttaa opettajalle sähköpostitse 3.11.2018 mennessä. Myöhempikin ajankohta käy – ota siinä tapauksessa yhteyttä kurssin opettajaan!

OHJE LOPPUTEHTÄVÄN SUORITTAMISEEN:

1. Kerro kandiseminaarityösi aihe. Avaa aihetta niin, että ulkopuolinenkin ymmärtää, mitä aiot tutkia.

2. Kerro, mitkä ovat työsi keskeisimmät käsitteet: millä sanoilla aiot aiheestasi hakea? Voit käyttää apuna Yleistä Suomalaista Ontologiaa YSOa (http://finto.fi/yso/fi/) tai eri tietokantojen asiasanastoja. Mieti hakusanoja sekä suomeksi että englanniksi.

3. Valitse aiheeseesi sopiva tietokanta – joko kotimainen tai kansainvälinen. Tietokanta EI SAA OLLA Google tai Google Scholar. Tietokantoja löydät esim. UEF-Primon tietokantahaulla (esim. Linguistics and Languages Behavior Abstracts, MLA International Bibliography, Translation Studies Bibliography… jne.). Voit käyttää halutessasi myös UEF-Primon hakua kansainvälisistä artikkeleista, joka etsii useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtäaikaa, tai UEF-Primon hakua kirjaston kokoelmista. Myös kansallinen Finna osoitteessa finna.fi on erittäin käyttökelpoinen! Apua tietokannan valitsemiseen saat myös kappaleesta ”Oman alan tietokannat”. Kerro, miksi valitsit kyseisen tietokannan?

4. Kopioi tekemiesi hakujen HAKUHISTORIA esim. snipping toolin tai ruutukaappauksen avulla. Jokaisesta tietokannasta löytyy hakuhistoria, jonka takana tekemäsi haut ovat tallessa. Kerro myös omin sanoin, miten muokkasit hakuja?

 

5. Liitä muutama, hyvä löytynyt viite lopputyöhösi. Kommentoi hakujasi ja löytämiäsi tuloksia. Mikä onnistui? Mikä mahdollisesti meni pieleen? Oletko tyytyväinen hakuihisi?

6. Lähetä lopputehtävä word-, txt-, PDF-muotoisena tai vaikka videolinkkinä osoitteeseen riitta.s.holopainen(lisää-tähän-@-merkki)uef.fi 3.11.2018 mennessä. Saat palautetta ja tarkastetun tehtävän sähköpostiisi kolmen viikon kuluessa.

(8/2019)