Kurssiohje 2020

Englannin kielen tiedonhaun kurssi (1 op) on osa Itä-Suomen yliopiston opintoja. Kurssi kannattaa suorittaa kandiseminaarin yhteydessä.

Kurssi koostuu videoluennoista ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä, sekä verkossa toteutettavasta lähiopetuskerrasta, jossa harjoittelemme oman alan tietokantojen käyttöä. Kurssin lopuksi tehdään itsenäinen lopputehtävä omasta kandiseminaariaiheesta.

Suorita kurssi näin:

Ohje kurssin suorittamiseen: katso ensin videot ja tee ennakkotehtävät, osallistu sen jälkeen tietokantaharjoituksiin ja tee lopuksi lopputehtävä.

1. Katso videoluennot ja lue tekstimateriaalit ENNEN yhteistä verkkokokoontumiskertaa. Tee videoiden yhteydessä olevat ennakkotehtävät Moodlessa. Aloita tämä työ hyvissä ajoin ennen verkkotapaamista! Ennakkotehtävistä muodostuu puolet kurssin pisteistä. ENNAKKOTEHTÄVÄT PALAUTETAAN MOODLEEN VIIMEISTÄÄN 30.9.2020.

2. Tule verkkotapaamiseen (joko 5.10., 6.10., 7.10. tai 10.10.2020) hyvin valmistautuneena, ennakkotehtävät ajoissa palauttaneena. Tietokantaharjoituksissa emme palaa enää videoluentojen teoriaan, vaan sovellamme opittua käytäntöön. Tietokantaharjoituksiin ei voi tulla, ellei ennakkotehtäviä ole tehty. Osallistumislinkin harjoituksiin saat sähköpostiisi.

3. Kurssin lopputehtävä on tiedonhaku omasta kandiseminaariaiheesta. Lopputehtävä palautetaan opettajalle sähköpostitse 7.11.2020 mennessä. Myöhempikin ajankohta käy – ota siinä tapauksessa yhteyttä kurssin opettajaan!

OHJE LOPPUTEHTÄVÄN SUORITTAMISEEN:

1. Kerro kandiseminaarityösi aihe. Avaa aihetta niin, että ulkopuolinenkin ymmärtää, mitä aiot tutkia.

2. Kerro, mitkä ovat työsi keskeisimmät käsitteet: millä sanoilla aiot aiheestasi hakea? Voit käyttää apuna Yleistä Suomalaista Ontologiaa YSOa  (linkki avautuu uuteen ikkunaan) tai eri tietokantojen asiasanastoja. Mieti hakusanoja sekä suomeksi että englanniksi.

3. Valitse aiheeseesi sopiva tietokanta – joko kotimainen tai kansainvälinen. Tietokanta EI SAA OLLA Google tai Google Scholar. Tietokantoja löydät esim. UEF-Primon tietokantahaulla (esim. Linguistics and Languages Behavior Abstracts, MLA International Bibliography, Translation Studies Bibliography… jne.). Voit käyttää halutessasi myös UEF-Primon hakua kansainvälisistä artikkeleista, joka etsii useammasta kansainvälisestä tietokannasta yhtäaikaa, tai UEF-Primon hakua kirjaston kokoelmista. Myös kansallinen Finna osoitteessa finna.fi on erittäin käyttökelpoinen! Apua tietokannan valitsemiseen saat myös kappaleesta ”Oman alan tietokannat” (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kerro, miksi valitsit kyseisen tietokannan?

4. Kopioi tekemiesi hakujen HAKUHISTORIA esim. snipping toolin tai ruutukaappauksen avulla. Jokaisesta tietokannasta löytyy hakuhistoria, jonka takana tekemäsi haut ovat tallessa. Kerro myös omin sanoin, miten muokkasit hakuja?

5. Liitä muutama, hyvä löytynyt viite lopputyöhösi. Kommentoi hakujasi ja löytämiäsi tuloksia. Mikä onnistui? Mikä mahdollisesti meni pieleen? Oletko tyytyväinen hakuihisi?

6. Lähetä lopputehtävä word-, txt-, PDF-muotoisena tai vaikka videolinkkinä osoitteeseen riitta.s.holopainen(lisää-tähän-@-merkki)uef.fi 8.11.2020 mennessä. Saat palautetta ja tarkastetun tehtävän sähköpostiisi kolmen viikon kuluessa.

(9/2020)