4.2 Julkaisujen saatavuus

Miten viitteiden julkaisut löydetään luettaviksi?

Onnistuneen tiedonhaun tuloksena on joukko kiinnostavia viitteitä lehtien tai kirjojen sisältämiin artikkeleihin, kirjoituksiin julkaisusarjoissa, tai kokonaisiin kirjoihin. Viitteiden lukeminen helpottuu sen myötä, kun tieteellinen kirjallisuus tulee tutuksi. Vaikka kullakin tieteenalalla on omat käytäntönsä viitteiden merkitsemisessä, niistä periaatteessa yleensä ilmenee julkaisun tyyppi ja sellaiset tiedot julkaisusta, että julkaisu voidaan tunnistaa ja löytää.

Hyvällä onnella julkaisu voi löytyä vapaasti Internetistä. Usein se myös on käytettävissä yliopiston maksamiin lisensseihin perustuen. Yliopiston verkon alueella työskenneltäessä voi näyttää siltä, että julkaisu olisi vapaasti verkossa, vaikka palvelu olisikin maksullinen. Palveluntarjoaja vain on huomaamatta tunnistanut hakijan käyttämän palvelimen, ja julkaisuja on päässyt käyttämään. Varminta on kirjautua tiedonhakupalveluihin UEF-Finnan kautta, ja yliopiston verkon ulkopuolella työskenneltäessä se on välttämätöntä, jotta e-artikkelit ja e-kirjat avautuisivat.

VERKKOLEHTIIN JA -KIRJOIHIN on monta tietä:

• linkki tietueessa suoraan joko PDF- tai HTML-tekstiin tai lukuohjelmaan
  • linkki SFX-palveluun, joka selvittää onko käyttöoikeutta verkkoversioon (aina sitä ei ole!)

linkitsfx

• DOI (Digital Object Identifier) linkki tietueessa

DOI on verkossa olevan dokumentin (artikkeli, kuva, video jne.) pysyvä tunnistenumero. DOI viittaa tiettyyn dokumenttiin sen verkko-osoitteesta riippumatta, ts. sivuston osoite voi muuttua, mutta DOI:n avulla itse dokumentti löytyy aina.

DOI-tunnisteen voi liittää julkaisun lähdeluetteloon verkko-osoitteen sijasta.

Jos näitä ei ole:

• e-lehtiä voi hakea UEF-Finnasta lehden nimen mukaan
  • konferenssijulkaisuja yms. haetaan UEF-Finnasta tai Googlella
  • artikkelin nimellä (tai DOI-tunnuksella) voi hakea Googlesta, samoin raportit ym. suoraan omalla nimellään
  • e-kirjat UEF-Finnasta kirjan nimellä

Kaikista artikkeleista ja kirjoista ei ole saatavilla verkkoversiota. Tietokannoissa on paljon nk. viitetietoja ilman kokotekstiä. Tällöin pitää etsiä painettua julkaisua.

PAINETTUJA JULKAISUJA haetaan UEF-Finnasta, Melindasta ja tarvittaessa muista kirjasto- ja yhteistietokannoista

• julkaisun nimellä, jos kyseessä on kirja tai raportti tms.
  • lehden nimellä, jos kyseessä on lehtiartikkeli
  • kokoomateoksen nimellä, jos kyseessä on artikkeli kirjassa

Jos UEF-Finnasta löytyy painetun julkaisun tietue, sijaintitunnuksen jälkeen on se sana, jonka mukaan julkaisu on aakkostettu kirjaston hyllyyn.

bioltietue

Hyllypaikkojen sijainti selviää Sijaintioppaasta, joka aukeaa sijaintitunnusta klikkaamalla.

sijaintiopasbiol

Onko julkaisu saatavana vai lainassa? Pitääkö jättää varaus?
Tarkista tarvittaessa muut lähiseutusi kirjastot: ammattikorkeakoulu ja kaupunginkirjasto.

Muita mahdollisuuksia ovat lainaus Varastokirjastosta, tilaus Vapaakappalekokoelmasta sekä kaukolainaus toisesta kirjastosta:

LAINAUS VARASTOKIRJASTOSTA

Varastokirjasto on oma erillinen kirjastonsa, joka palvelee toisia kirjastoja ja suoraan asiakkaitakin lähettämällä aineistoja kaukolainaksi. Kirjaston nimi johtuu siitä, että kirjastot siirtävät sinne ylimääräisiä tai vähän käytettyjä aineistojaan varastoitavaksi. Varastokirjastosta löytyy jonkin verran myös aivan uutta aineistoa. Tilaaminen Varastokirjastosta on edullista, artikkelit saa ilmaiseksi sähköpostiinsa. Varastokirjastosta voit itse pyytää lainoja ja artikkelikopiota UEF-Finnan kautta (kirjaston kokoelmat -haku; Varastokirjasto-välilehti).

Ohjevideo artikkelipyyntöä varten Varastokirjastosta:

VAPAAKAPPALEET: kotimainen kirjallisuus ulottuville

Itä-Suomen yliopiston kirjastolla on käytössään kaikki Suomessa julkaistava kirjallisuus ns. vapaakappalelain perusteella.
Oikeus on ollut Joensuun yliopiston kirjastolla vuodesta 1981 lähtien.
Suuri osa tästä aineistosta ei kuulu kirjaston lainattaviin kokoelmiin, mutta on asiakkaiden saatavilla lukusalikäyttöön (myös Kuopiossa).
Tiedot näistä julkaisuista näkyvät UEF-Finnassa (koskee tietokirjallisuutta vuodesta 2008 lähtien). Hyllystänoutopyyntö käy UEF-Finnan kautta kätevästi. Palvelu on maksuton.

Eri yliopistojen gradut eivät kuulu vapaakappalelain piiriin, joten niitä ei kirjastosta löydy.

KAUKOLAINAUS : toisten kirjastojen aineistot omaan kirjastoon

Jos haluttua aineistoa ei löydy kirjastosta, voi harkita kaukolainan tilausta.
Kaukolainauksessa kirjan voi saada lainaksi, lehtiartikkeleista saa yleensä kopion.
Palvelu on maksullista.

Kaukolainojen tilaus hoidetaan kirjaston kaukopalvelun kautta.
Siellä selvitetään myös, mistä julkaisu olisi nopeimmin ja edullisimmin saatavissa.
Kaukolaina voidaan tilata tarvittaessa myös ulkomailta (tarkista kirjaston palveluhinnasto).
Kaukopalvelupyynnön voi tehdä verkossa.