Avainsana-arkisto: opetuksen kehittäminen

Oppimisympäristöseminaari Kuopiossa 23.-24.8.2016

Itä-Suomen yliopiston oppimisympäristöseminaari Yhteisiä haasteita – yksilöllisiä ratkaisuja järjestettiin Kuopion kampuksella 23.–24. elokuuta 2016.

Tiistaina 23.8.2016 seminaarin ohjelmassa olivat muun muassa

  • professori Laura Hirston esitys pedagogisista menetelmistä oppimisympäristöratkaisujen taustalla
  • ylioppilaskunnan esitys opiskelijanäkökulmasta opiskelijakeskeisen oppimisen toteuttamiseen.
  • NASA Epic Challenge -hankeen esittely (professori Markku Hauta-Kasari ja jatko-opiskelija Ana Gebejes tietojenkäsittelytieteen laitokselta sekä CCO Janne Hietala Arcusys-yrityksestä ja Senior Advisor for Innovation Charles Camarda NASAsta).

Tiistain työryhmien teemoihin lukeutuivat

  • opiskelijan ohjaus oppimisympäristössä
  • joustava teknologian käyttö opetuksessa ja ohjauksessa
  • oppiminen verkossa ja videoiden tuella
  • monimuotoiset ja -tieteiset opetuskokeilut
  • muuntojoustavat tila- ja kalusteratkaisut.

Keskiviikkona 24.8.2016 seminaari alkoi oppimisympäristöjen kehittämispäällikön Markku Saarelaisen esityksellä oppimisympäristöjen kehittämisestä Itä-Suomen yliopistossa. Lisäksi kirjaston johtaja Jarmo Saarti kertoi avoimista oppimateriaaleista avoimen tieteen osana.

Keskiviikon oppimisympäristötori esitteli kehittämiskohteita, onnistuneita kokeiluja, verkostoituneita opetuskäytäntöjä sekä muita uusia ideoita ja yhteistyön avauksia.

Oppimisympäristökävelyillä tutustuttiin teemoittain eri oppimisympäristöihin.

Tommi Haapaniemi
Erikoissuunnittelija
Opinto- ja opetuspalvelut

Flippaaja Helena Kantasen blogi on avattu

Helmikuussa aloitin bloggaamisen mutta nyt vasta avaan blogin, hassua. Moni asia yliopistotyössä tapahtuu sykäyksittäin. On aika lukea, tutkia, kirjoittaa, suunnitella, opettaa. Usein nämä asiat limittyvät mutta alkuvuodesta oli minun rauhallinen aikani miettiä flipattavan kurssini kehittämistä.

Peruutetaanpa vähän. Siis mikä flippaus?

Itä-Suomen yliopiston flipped classroom -pilottiprojekti tarkoittaa sitä, että jokainen siihen osallistuva opettaja flippaa eli kääntää kurssinsa sellaiseksi, että iso osa opiskeltavasta aineksesta opiskellaan luokkatapaamisten ulkopuolella. Yhteisissä kokoontumisissa syvennetään tietoa ja sovelletaan sitä.

Käyttökelpoinen määritelmä flippauksesta löytyy esimerkiksi täältä: http://flippedclassroom.org, ja oman yliopistomme projektin esittely täältä: http://www.uef.fi/fi/web/saima/flipparit.

Kurssini on nimeltään Markkinointi- ja yhteisöviestintä ja opetan sen sekä Kuopiossa että Joensuussa. Se alkaa syyskuussa, joten melko vauhdikkaasti on nyt saatava kokonaisuus reilaan. Ei siis enää lukemisia ja pohdiskeluja helmikuun malliin vaan kädet savessa tekemistä – toivottavasti Kurssia kääntämässä -blogin tuella.

Helena Kantanenkantanenhelena_web
FT, yliopistolehtori
Kauppatieteiden laitos

Helena Kantasen blogi on osoitteessa http://kurssiakaantamassa.blogspot.fi

Oppimisympäristöt: KAPULA kiertämään – kauppatieteiden puheviestinnän opetusta kehittämässä

Mistä lähdimme liikkeelle? Kauppatieteiden opiskelijoilla on vaikeuksia sitoutua lukariopetukseen useista eri syistä (muu opiskelu, työssäkäynti, eri paikkakunnalla asuminen, opiskelijavaihto). Aikataulujen yhteensovittaminen ja sitoutuminen harjoituksiin on tuottanut hankaluuksia. Jotakin piti keksiä tilalle.

Mistä luovuimme? Luovuimme osasta aikaisemmin lukariin merkitystä kontaktiopetuksesta.

Mitä tilalle? Omatoimitreenit, joissa opiskelijat harjoittelivat pienissä ryhmissä omien tavoitteittensa pohjalta. Tämän lisäksi kurssilla oli täsmäharjoittelua pienryhmissä ja opettajan ohjauksessa.

Mitä teimme verkossa? Kaikki materiaalit, ohjeet, tehtävien palautukset ja pohjatehtävät olivat Moodlessa. Opiskelijat valitsivat omatoimiharjoittelulleen parhaiten soveltuvan SOME-alustan.

Mitä opimme? Kaikki opiskelijat äänestivät toteutuksen jatkoon. Muutamia kehittämisajatuksia syntyi.

Marja-Leena Hyvärinen
Yliopistonlehtori
Kielikeskus

> Lisätietoa hankkeen tuloksista ja tulevaisuuden suunnitelmista

Oivalluksia opetukseen ja oppimiseen

Tervetuloa mukaan kirjoittamaan yhdessä muiden opettajien ja opetuksen kehittäjien kanssa Oivalluksia opetukseen ja oppimiseen -blogia, jonka tavoitteina on jakaa opittua ja oivallettua sekä edistää avointa opetuskulttuuria. Blogin osoite on https://blogs.uef.fi/opetusoivalluksia/. Kokoamme blogiin Itä-Suomen yliopiston opetuksen kehittämisestä innostuneiden opettajien ja ohjaajien kirjoituksia, joissa he kertovat opetus- ja oppimiskokemuksistaan. Blogissa raportoidaan myös opetuskokeilujen tuloksista, jotka ovat syntyneet osana laajempia hankkeita, kuten oppimisympäristöjen kehittämishankkeissa, Flipped Classroom -projekteissa tai yliopistopedagogisissa ja muissa henkilöstökoulutuksissa.

Voit osallistua kirjoitustyöhön kahdella tavalla. Lomakkeen https://elomake.uef.fi/lomakkeet/13979/lomake.html kautta sinä voit

  1. ilmoittautua kirjoittajaksi, jolloin saat tunnukset blogiin ja voit lisätä kirjoituksiasi sinne itse — kun tunnukset on tehty, saat tarkemmat ohjeet blogin käytöstä.
  2. lähettää kirjoituksesi, jolloin blogin ylläpitäjät lisäävät kirjoituksen blogiin sinun nimelläsi — kirjoituksesi lisätään blogiin kolmen työpäivän kuluessa.