Eläimellistä joulutouhua

Jussi Kauhanen, professori, yksikön johtaja

Tänään piti kesken aamupalan juosta etsimään kampaa.

Kaveri pisteli vielä aamupuuroa ja jäisiä marjoja samalla kun minä tottunein ottein kävin haravoimaan hänen nuppiaan. Koulussa oli taas todettu täitä.

Tuttua puuhaa. Kerran, pari vuodessa tulee koulusta viesti, jossa vanhempia pyydetään tekemään täitarkastus. Muutama vuosi sitten, päiväkodin ja eskarin aikaan, reissuvihon välistä luikerteli myös kihomatoviestejä.

Nykyisin täytyykin olla eri tavalla ketterä, jos aikoo pysyä ajan tasalla kaikkien näiden saivarihommien kanssa. Useimmat viestit koulusta kotiin kulkevat ainoastaan digitaalisesti Wilma-ympäristössä.

Ei jäänyt tällä kertaa seulaan yhtään loiseläintä. Koululaisen otsaan olisi voinut siltä istumalta lyödä Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön pyöreän leiman todisteeksi siitä, että puhdas taitaa olla. Mitähän jos varmuudeksi vielä laittaisi mukaan allekirjoitetun todistuksen siitä, että yksikön johto henkilökohtaisesti suoritti kyseisen henkilön kansanterveydellisen tarkastuksen?

Kampaa taskuun sulloessa kuulin radiosta, että sote-valinnanvapauslaista sittenkin karsitaan pois järkyttävimmät ylilyönnit, aivan kuten omat UEFin asiantuntijamme virallisissa ja epävirallisissa lausunnoissaan esittivät. Kun muistaa olla aktiivinen joka rintamalla, pysyvät kurissa sekä päätäit että päättäjät.

Pieni koululainen on valmis vuoden viimeiseen varsinaiseen koulupäivään. Viime hetkellä muistan sujauttaa reppuun piparipaketin luokan nyyttäreitä varten.

Itse olen valmis viimeiseen varsinaiseen työpäivään yksikön johtajana. Viime hetkellä muistan sujauttaa reppuun nipun papereita ja tablettitietokoneen.

Päivän tärkeimmät hommat voi tiivistää sanoihin SoleTM, Rondo, M2-matkanhallintajärjestelmä, no-reply-workflow-notification, käyttölupahakemus, Yammer, Proha, dataluvat, tutkimussopimusluonnos, Moodle, asiointipalvelu, Tipa-asiat, Summer School.

Se on siinä.

On aika ottaa varaslähtö kuusen koristeluun. Se on matala ja harvanpuoleinen reuhuke, mutta sentään omin rukkasin mökin takaa kaadettu ja raahattu. Mediassa tosin muistutetaan, kuinka paljon kuusen mukana tulee kotiin käpykääriäisiä, havununnia ja monenlaisia jäytiäisiä.

Tulkoon! Kyllä taloon elukoita mahtuu, kun täitäkään ei meillä ole.