Höpö, höpö, höpö…


Anja Lapveteläinen, yliopistotutkija


Höpö, höpö, höpö…

.. se on ihan löpö, joka leikistä suuttuu – Pokeloiden Lörpötys-laulua mukaellen. Biisi tuli mieleeni, kun huomasin jo muutama viikko sitten paikallisessa lehdessä tarinaa Tuokio-klubin tämän syksyisestä produktiosta nimellä ’Liikemiehet’. Leikki on klubin tämän vuotisena teemana. Musiikin kovan luokan ammattilaisten luvataan heittäytyvän heille tuntemattomaan ja arvaamattomaan, liikkeen maailmaan, leikin varjolla.  Leikki on tälle ryhmälle kuulemma lähinnä ’luova asenne’, asenne tarttua rohkeasti ja ennakkoluulottomasti uusiin asioihin ja olla pelkäämättä epäonnistumisia. Rohkeutta astua amatöörin saappaisiin.

Miten lähellä tätä hiekkalaatikkoa olemmekaan tieteen maailmassa! Periaatteessahan tuota samaa asennetta houkutellaan esiin joka ikisessä uudessa tutkimusrahoituksen hakukuulutuksessa. Tai uusien koeasetelmien tai menetelmien suunnittelussa ja toteutuksessa. Harmikseni vaan huomaan, että leikkimielisyys on rivitutkijan arjessa aika kaukana. Usein kun ne paineet kohdentuvat oikeassa olemiseen, jonkin hypoteesin oikeaksi todistamisesta rahoitusehtojen suvereeniin täyttämiseen tai vaikkapa kuvien pilkuntarkkaan fiilaamiseen tieteellisten raportointiohjeiden noudattamiseksi.  Herää pahvi! Missä on se ’viattomuus, vapaamielisyys ja keveys ’, jota, koreografi Hanna Brotheruksen sanoin ’kaikki ajattelu ja työnteko vaativat’? Tiedeyhteisö ei voi olla tuosta vaatimuksen ulkopuolella, päinvastoin.

Hanna Brotheruksen mukaan ’kurinalainen leikkiminen on yhtä kuin taide’. Kurinalaisuudella hän viittaa tuossa leikkimiseen vakavilla asioilla. Epäilemättä tuo pätee yhtä hyvin tieteeseen. Siinäpä oiva haaste vaihtaa näkökulmaa: leikki kun vaatii myös irti päästämistä, ennakkoluulotonta roolien kyseenalaistamista ja tasavertaiseksi tulemista. Toivon siis kaikille leikkisää, luovaa asennetta tähän syksyyn!  Jos aiheeseen liittyvälle opintoretkelle mieli, niin Liikemiehet voi nähdä ilmaiseksi 14.9. Kuopiossa Satamankulmassa klo 19 alkaen.

Linkit lehtijuttuun ja tapahtumaan:

One thought on “Höpö, höpö, höpö…”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *