Uuden sukupolven terveyskeskus – askeleen lähempänä

Esko Kumpusalo, professori, yleislääketiede

Olet lähdössä työmatkalle Nairobiin. Mitä rokotuksia sinne pitikään olla? Onkohan minun keltakuumerokotus vielä voimassa?

Uuden sukupolven terveyskeskuksessa sinulla on oma hyvinvointikansio, jonne sinun luvallasi voidaan siirtää terveyskeskuksen arkistosta niitä tietoja, joita haluat. Sinne voit pyytää myös työterveyshuollon tärkeät tiedot ja mahdolliset hoitokertomukset erikoissairaanhoidosta. Voit tallentaa sinne myös omia tietoja hyvinvoinnistasi: rokotukset, verenpainemittausten tuloksia, verensokerimittauksia, käyttämiäsi lääkkeitä ja luontaistuotteita. Voit myös raportoida sinua huolestuttavista oireista ja kysyä neuvoa eTerveyskeskuksesta.

Sähköinen asiointi on meille arkipäivää jo mm. pankki- ja veroasioissa. Pirstaleiset sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat kuitenkin vaikeuttaneet ja hidastaneet sähköisen asioinnin mahdollisuuksia hyvinvointisektorilla. Vuonna 2008 käynnistyneen kansallisen SADe-ohjelman (Sähköinen asiointi demokratian edistämisessä) tavoitteena on edistää sähköistä asiointia siten, että kansalaisten ja yritysten sähköinen asiointi on mahdollista vuoteen 2013 mennessä.

Kuluneet kolme vuotta ovat SADe-ohjelmassa olleet suunnittelun ja määrittelyjen aikaa. On kehitetty kansalliset tiedon rakennemääritykset ja arkkitehtuuri, terveyskansion, ajanvarauksen ja turvallisen viestinvälityksen standardit, rajapintojen integraatio sekä neuvonta- ja palautepalvelut.
Nyt ohjelmassa alkaa ohjelman pilotointi, joka kestää helmikuuhun 2014. Tarkoituksena on valita hankehakemusten joukosta kultakin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelta 1-2 hanketta, jotka tukevat kansallisia SADe-ohjelman tavoitteita.

Olemme KYS-erityisvastuualueella kehittäneet vuodesta 2009 alkaen kansansairauksien varhaista tunnistamista, ehkäisyä ja hoitoa ns. Kanerva-Kaste-hankkeessa. Hankkeessa on luotu TerveSuomi-portaalin pohjalta kansalaisten käyttöön hyvinvointiportaali www.hyvinvointipolku.fi. Tavoitteenamme on integroida portaali seuraavaksi potilastietojärjestelmään. Tästä rakentuu uuden sukupolven terveyskeskus.

Pohjois-Karjala on Itä-Suomen yliopiston alueella paras pilottialue, koska siellä on käytössä sama Mediatri –potilastietojärjestelmä koko sosiaali- ja terveydenhuollossa. Mediatri ja siihen liittyvä asiakasportaali Medinetti mahdollistavat terveystietojen siirtämisen asiakkaiden ja ammattilaisten välillä. Pielisen Karjalan kunnat Lieksan johdolla ovat kehitystyön vetureina.

Minulle uuden sukupolven terveyskeskus on niin merkittävä hanke, että tarkoitukseni on jäädä vuodenvaihteessa eläkkeelle professorin tehtävistä ja siirtyä kokonaan kehittämistehtäviin. Uusi hallitusohjelma antaa siihen erityistä potkua.