Tieteen tila 2018

Viime maanantaina julkaistun Tieteen tila 2018 raportin mukaan Suomen tiede on kansainvälisessä vertailussa varsin kelvollista. Tieteellisten julkaisujen määrä asukasta kohti on Suomessa suuri ja top 10-indeksillä mitattuna Suomen tieteen laatu on parantunut 2010-luvulla. Suomen tiede on myös hyvin kansainvälisesti verkottunutta ja kansainväliset yhteisjulkaisut ovat kaikilla tieteenaloilla selvästi laadukkaampia kuin pelkästään kotimaisin voimin tehdyt.

Kansainvälistyminen on edennyt myös tutkimushenkilöstössä. Nuorista (uraporras I-II) 30 % tutkijoista on jo ulkomaalaisia. Uraportailla III-IV vastaava luku on 11%, eikä se ole juuri noussut viiden vuoden tarkasteluajanjaksona. Ulkomaalaisten urapolkuja on siis vahvistettava, jotta Suomessa hyvän koulutuksen saaneet jäävät rikastuttamaan tiedeyhteisöjämme. Tohtorin tutkinnon suorittaneet tekevät aikaisempaa suuremman osan tutkimustyöstä, mutta etenkin yrityksissä tohtoreiden osuus koko T&K henkilöstöstä on vielä kovin matala (6%).

Tutkimusrahoitus on yliopistoissa pysynyt suhteellisen vakaana, vaikka tutkimus- ja kehittämismenojen osuus BKT:stä on kokonaisuudessaan pienentynyt. Lasku on tapahtunut erityisesti yritysten T&K panostuksissa ja niihin pitäisi saada selvä käänne.

Tieteemme tila on siis suhteellisen hyvä ja vakaa. Vakaa taso ei kuitenkaan jatkossa riitä, koska kilpailu kiristyy ja monet maat erityisesti Aasiassa satsaavat tieteeseen huomattavia lisäpanostuksia. Jos haluamme olla maailman osaavin kansakunta, on tutkimusta resursoitava riittävästi.

Raportti korostaa, että menestyksekkäät tutkimuksen ja osaamisen keskittymät rakentuvat jatkossa aiempaa vahvemmin ilmiöpohjaisesti ja yliopistojen strategiat pohjautuvat tällaisten monitieteisten keskittymien varaan. Keskittymien kehittäminen vaatii yliopistoilta vahvaa, monitieteistä profiloitumista, työnjakoa ja yhteistyötä sekä rahoittajilta selkeitä, perusteltuja, avoimia ja pitkäjänteisiä rahoitusratkaisuja. Raportin suositukset ovat siis linjassa UEFin strategisten linjausten kanssa ja antavat hyvän pohjan strategiamme uudistustyölle. Suosittelen raporttiin tutustumista vaikkapa joululukemisena.

Jukka Mönkkönen
rehtori