Koulutusviennissä näytön paikka

Vastikään julkistettiin Finland Universityn ja Saudi-Arabian opetusministeriön sopimus, joka tuo Suomeen sata saudiarabialaista opettajaa täydennyskoulutukseen. Kuuden kuukauden ohjelmaan kuuluu perehtymistä suomalaiseen koulujärjestelmään ja suomalaisiin pedagogisiin malleihin. Sadasta opettajasta 50 jakaantuu Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoihin, ja toiset 50 Helsingin yliopistoon.

Saudien kanssa tehty sopimus on Finland Universityn tähän mennessä suurin hanke. Jos luvut eivät jostakusta kuulosta järin suurilta, mainittakoon, että opettajat tuovat perheensä mukanaan. Kaiken kaikkiaan koulutuksen järjestäjät joutuvat huolehtimaan noin 400 hengen ryhmän erilaisista palveluista päivähoidosta suomen ja englannin kielten opetukseen sekä ajo-opetukseen. Tiedotteen mukaan käydään jo neuvotteluja seuraavasta, vielä suuremmasta ryhmästä, joten nyt on selvästi päästy iso askel eteenpäin koulutusviennissä. Finland Universityn toimitusjohtaja Pekka T. Saavalainen ei suotta kuvannut sopimusta ilmauksella game-changer ’pelin (hengen) muuttaja’.

Pelin henki muuttuu astetta vakavammaksi ja vaativammaksi myös paikallistasolla. Meillä filosofisessa tiedekunnassa on jo kokemusta namibialaisten opettajien jatkokoulutuksesta sekä paikan päällä Namibiassa että Joensuun kampuksella. Aiemmin tänä talvena teimme sopimuksen Namibian valtionyliopiston kanssa 25 namibialaisen opettajan maisterikoulutuksesta. He ovat jo vuoden alusta lähtien opiskelleet Joensuussa. Tässä tapauksessa koulutusta ei siis ”viedä” minnekään, vaan opiskelijat tulivat tänne suorittamaan opintonsa. Opettajamme ovat myös osallistuneet Finland Universityn koulutusvientihankkeisiin Indonesiassa ja Vietnamissa. Toiminta on pikkuhiljaa laajentunut siihen pisteeseen, että voimme sanoa olevamme mukana koulutusviennin ”pelissä” likimain siinä mitassa, kuin resurssimme antavat myöten.

Peli on totista ja kovaa siinä mielessä, että kun siihen menee mukaan, siinä ei saa kerta kaikkiaan epäonnistua. Kaukaa tulevat maksavat asiakkaat odottavat saavansa parasta mahdollista koulutusta ja monenlaisia täällä elämiseen ja viihtymiseen tarvittavia oheispalveluja. Heille on pystyttävä tarjoamaan mahdollisimman positiivinen opiskelukokemus ja välittämään sellaisia tietoja ja taitoja, joita he voivat hyödyntää palatessaan kotimaahansa. Positiivista opiskelukokemusta tarjoamme tietysti myös muille opiskelijoillemme, mutta tilauskoulutusryhmät vaativat heille annettavan koulutuksen erityistä virittämistä ottamaan huomioon erilaisesta koulutustaustasta ja kulttuurieroista johtuvat seikat. Oma lukunsa on heidän sopeutumisensa paikalliseen yhteisöön ja asenneilmastoon, joka toivottavasti on vuosien mittaan kehittynyt vieraat suopeasti vastaan ottavaksi. Tähän voimme yliopistoyhteisönä antaa oman panoksemme.

Monet ovat vähätelleet koulutusviennin mahdollisuuksia ja pitäneet siihen osallistumista lähinnä rasitteena. Nyt kun siinä on päästy totisiin toimiin, on aika nähdä se yhtenä tärkeänä kansainvälistymisen kanavana, joka ajan kanssa tuo meille arvokasta asiantuntijuutta ja monipuolista kokemusta. Mikään ”eldorado” koulutusvienti tuskin tulee olemaan, mutta sekin on hyvä, jos voimme sitä harjoittaa yhdessä kumppaniyliopistojen kanssa taloudellisesti varmalla pohjalla.

Markku Filppula
dekaani, filosofinen tiedekunta