Heimo-kulttuuri

Työympäristömme muuttuu koko ajan, haluamme tai emme. UEFin iso ponnistus tänä syksynä on siirtyminen O365-ympäristöön. Tätä kautta on myös pakko opetella uusia työtapoja. Konkreettisena ja näkyvänä muutoksena nostettakoon intranettimme muutos Heimoksi. Samalla käyttöön tulee kokonaan uusia työkaluja, kuten Yammer. Isossa organisaatiossa kaikkien niin tiedonhalun, kuin muutoshalunkin saaminen samalle tasolle on kaikkea muuta kuin helppoa. Toivotonta se ei kuitenkaan ole.

Kaiken taustalla on tietysti koulutus. Koulutusmahdollisuuksia on tarjottava riittävästi, jotta kaikilla asianosaisilla on mahdollisuus hankkia tarvittava tietotaito uusiin välineisiin. Vähintään yhtä tärkeää on sitoutuminen muutokseen, ennen kaikkea johdon tasolla. Sitoutuminen puolestaan edellyttää, että muutoksesta voidaan osoittaa konkreettisia hyötyjä nykytilaan verrattuna.

Heimon käyttöönoton myötä mm. tähän saakka hankalaa ollut tiedonhaku intrasta muuttuu aivan eri tasolle. Pikkuhiljaa vanha materiaali siirretään Heimoon ja se muuttuu löydettäväksi. Samalla myös intran rakennetta muutetaan. Tämä tosin ottaa oman aikansa – intrassa on tällä hetkellä noin 11 000 asiakirjaa. Sähköpostin, kalenterin ym. muuttuminen pilveen poistaa mm. jatkuvasti täyttyvän sähköpostin ongelman. Akateemisen maailman kannalta se, että materiaalin ja dokumenttien käyttäminen on mahdollista käytännössä mistä päin maailmaa tahansa verrattuna entiseen kiintolevytallennukseen, on merkittävä parannus. Keskinäiseen kommunikaatioon ja yhteisöllisyyden ylläpitoon on Yammer-maailma aivan oiva työkalu.

Muiden mukana vien myös itseäni sisään tähän uuteen maailmaan. Paljon on itsellänikin vielä oppimista, mutta olen vakuuttunut tämän muutoksen hyödystä. Toivottavasti innostus valtaa tässä suhteessa koko yhteisömme.

meriläinen tuomo-100x130Tuomo Meriläinen
hallintojohtaja

2 Replies to “Heimo-kulttuuri”

  1. Järkevintä olisi ollut kouluttaa ensin henkilöstö ja vasta sitten ottaa uudet työympäristöt käyttöön . Koulutusta ei ole ollut tarjolla. Kuopion kampuksella oli syksyllä yksi tilaisuus, jonne kaikki halukkaat eivät mahtuneet. Sekään ei ollut varsinainen koulutus, vaan lähinnä infotilaisuus. Lisäksi uusi toimintaympäristö edellyttää uusia työvälineitä. Hankitaanko koko henkilöstölle älypuhelimet ja läppärit?

  2. Infotilaisuuksia tullaan järjestämään syksyn aikana useampia, samoin laitoskierroksia on tulossa asian tiimoilta. Jatkossa on tarkoitus toimittaa myös infovideoita, jos noihin koulutuksiin ei pysty osallistumaan. Tällöin niitä voi katsoa itselleen sopivalla ajalla.

    Työvälineet ovat oma osionsa. Valtaosaltaan ne ovat kunnossa, mutta puutteitakin toki vielä on. Jotta uutta ympäristöä voi hyödyntää, edellyttää se myös tähän oikeanlaiset välineet. Varsinaiset hankinnat ovat yksikkötasolla ratkaistavia asioita – sen toteamuksen kera, että tähän suuntaan nyt ollaan menossa koko yliopistossa. Kaikkea on kuitenkin vaikea toteuttaa kertarysäyksellä, alkaen esim. kustannussyistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.