JUFO-luokitus tutkijan ja tutkimuksen arvioinnissa

Dekaanin roolissa tutustun vuosittain lukuisiin väitöskirjojen esitarkastus- ja vastaväittäjien lausuntoihin, sekä tehtävien täyttöjä käsitteleviin asiantuntijalausuntoihin. Professorin roolissa taas osallistun lausuntojen laadintaan muille yliopistoille. Viime vuosina perinteisen tutkimuksen sisältöön perustuvan laadun arvioinnin apuvälineeksi on hiipinyt JUFO-luokitus, johon lausunnoissa enenevässä määrin viitataan. Kysymys nousi esiin tutustuessani tiedekuntaneuvostomme seuraavan kokouksen asiakirjoihin.

Kovissa tieteissä JUFO-luokituksen ja julkaisun laadun välillä on varmaankin vahva yhteys ja näin on paljolti myös ihmistieteissä. Luonnontieteisiin nähden julkaisukanavien kirjo on kuitenkin ihmistieteissä huomattavasti laajempi ja korkealaatuisia tieteellisiä tuotoksia ilmestyy edelleen alhaisen JUFO-luokituksen omaavilla kanavilla. Asiantuntijan roolissa toimiessani joskus ihmetyttää, miksei tutkija ole tarjonnut erinomaista tutkimustaan jonkun korkean JUFO-luokituksen omaavalle kanavalle julkaistavaksi. Valinnan taustalla saattaa olla tutkijan näkemys eri julkaisukanavien vaikuttavuudesta juuri kyseisen tematiikan kohdalla. Peruslähtökohta tutkimuksen laadun arvioinnissa on, ettei julkaisukanava voi mitätöidä julkaisun tieteellisiä ansioita.

Merkille pantavaa viimeaikaisissa tutkijoiden arvioinneissa on ollut, että lausunnoissa viitataan enenevässä määrin JUFO-luokitukseen puntaroitaessa yksittäisen tutkijan tieteellisiä ansioita ja vertailtaessa tutkijoita keskenään. JUFO on saanut joissain lausunnoissa suhteettoman suuren roolin julkaisujen sisällön arviointiin nähden. Vaarana on, että JUFO-luokitus alkaa ohjata arviointia. Riski kasvaa erityisesti tehtävien täytöissä, joissa tehtäväala on määritelty laveaksi, hakijoita on paljon eikä asiantuntijalla voi olla syvällistä asiantuntemusta kaikkien hakijoiden tuotannosta. JUFO-luokituksen käyttäminen yksittäisen tutkijan arvioinnissa on vastoin Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) johdolla sovittuja yhteisiä periaatteita. JUFO-järjestelmä on yliopistojen rahoitusmallia varten rakennettu instrumentti, jolla pyritään oikeudenmukaisesti palkitsemaan yliopistoja julkaisutoiminnasta instituutiotasolla, ei arvioimaan yksittäisiä tutkijoita.

En ole ensimmäinen joka kiinnittää huomiota JUFO:n avoimeen käyttöön tutkijan arvioinnissa. Joissakin tiedekunnissa asiantuntijoita on jo ohjeistettu välttämään viittaamista JUFO-luokkiin lausunnoissaan. Asia olisi otettava esille UEFin tutkimuseettisessä toimikunnassa ja muistutettava tiedekuntia sovituista käytänteissä, ellei näin ole jo jossakin vaiheessa tehty. Riski niin JUFO:ssa kuin muissa arvioinnin ”teknisissä apuvälineissä” on—Turnit mukaan lukien, että häntä alkaa heiluttaa koiraa, ellemme ole tarkkaavaisia.

harri_siiskonenHarri Siiskonen
dekaani, yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta