Opiskelijan arki

Maan taloudellinen tilanne ja sen vaatimat korjausliikkeet eivät jätä ketään koskematta. Sen saavat tuntea myös korkeakoulu- ja muut opiskelijat mm. suunniteltujen opintotukileikkausten kautta. On äärimmäisen tärkeää, että jokaisella halukkaalla ja kyvykkäällä olisi tässä maassa myös jatkossa mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin mahdollista. Siitä olen itsekin kiitollinen. Brittiläisessä tai amerikkalaisessa systeemissä en koskaan olisi voinut hankkia itselleni yliopistotason koulutusta, jos se olisi ollut vanhempieni varallisuudesta ja tuesta opintoihini kiinni.

Jos opintotukia jatkossa leikataan, voisi toisesta päästä vastaavasti purkaa normeja. Opiskelijoiden työssäkäynnin opintotukeen vaikuttavia tulorajoja olisi syytä tarkistaa samalla ylöspäin. On mielestäni kohtuutonta, että kurimus iskee tavallaan kahta kautta – työssäkäynnistä rangaistaan, tässä mielessä eettinen pohja tässä ajatuksessa on heikko. Vaikka työssäkäynnin sinänsä voi ajatella venyttävän opintoja, saa sieltä kuitenkin aina myös arvokasta kokemusta siitä, kuinka työmarkkinat toimivat ja minkä panoksen itse on valmis antamaan.

Ollessani itse muinaisuudessa perusopiskelija oli tavallista, että lähes jokainen otti opintolainaa. Ajat olivat tietysti erilaiset kuin nyt, mm. inflaation saattoi aivan realistisesti odottaa syövän lainan reaaliarvoa ja siten helpottavan sen takaisinmaksua. Muistelen, että itse sain lainani maksettua noin viidessä vuodessa. Siitä huolimatta se oli melkoinen taakka, koska samaan aikaan täytyi muutenkin aloitella oikeasti itsenäistä elämää ja sen tuomia velvoitteita. Ei elämä kovin leveää ollut.

Koulutus on tämän yhteiskunnan nousun tae, olen siitä aivan vakuuttunut. Täytyy kuitenkin aina jaksaa luottaa tulevaisuuteen, jokainen sukupolvi on kohdannut omat vaikeutensa ja voittanut lopulta ne. Niin tulevat nykyisetkin opiskelijat tekemään, sillä te olette paljon viisaampaa porukkaa kuin me vanhenevat keski-ikäiset.

meriläinen tuomo-100x130Tuomo Meriläinen
hallintojohtaja

One thought on “Opiskelijan arki”

1. Olen itsekkin kiitollinen siitä, että Suomessa kouluttautimen on mahdollista niin varallisesta- kuin kulttuurisestataustastakin riippumatta. Vaikka täällä kouluttautuminen jopa yliopistoissa on lähestulkoon maksutonta, vaikuttaa se suuresti tienaamiseen opintojen aikana. Kun opintotuesta jatkuvasti leikataan ja samalla työssäkäynnistä rangaistaan, joutuu yhä useampi opiskelija ottamaan haluamattaan opintolainaa (minä mukaan lukien). Omat opintoni kestävät vähintään viisi vuotta, jonka aikana minun tulisi maksaa muun muassa asuntovuokraa ja muita elämiseen kuluvia kustannuksia. Jos ja kun jaksan tehdä koulun lomassa töitä, jotka sattuvat vielä olemaan oman alani hommia, siitä “rangaistaan” ja minun pitää laskeskella tarkaan työtuntejani ja jokaista euroa jonka tienaan. Tämä on minusta erittäin kohtuutonta ja tässä asiassa tulisi tehdä muutos! Jos opiskelija saa suoritettua opinnot ajallaan, niin miksi hän ei saisi tehdä samalla työtä, josta hän parhaimmassa tapauksessa saa paljon hyviä käytännön kokemuksia ja oppia tulevaan ammattiinsa.?