Joensuusta Euroopan ”race hate capital”?

Otsikon vähemmän kadehdittavaa pääkaupunkiasemaa on jo vuosia pitänyt hallussaan Pohjois-Irlanti ja sen pääkaupunki Belfast. Etnisiin vähemmistöihin kohdistuva väkivalta ja muukalaisviha ovat siellä olleet arkipäivää, minkä saatoin itsekin todeta paikan päällä ollessani vierailevana professorina Belfastin Queen’s Universityssä lukuvuonna 2007-2008. Väkivaltaisuudet eivät tuona aikana kohdistuneet vain toista uskonnollista perinnettä edustavia ihmisiä kohtaan, millä on siellä jo vuosisataiset juuret. Nyt se kohdistui entistä suuremmassa määrin Aasiasta tai Itä-Euroopasta tulleeseen maahanmuuttajaväestöön. Viimeisimmät raportit eivät juurikaan anna toivoa tilanteen parantumisesta, pikemminkin päinvastoin (ks. http://www.trademarkbelfast.com/wp-content/uploads/2015/03/Racism-and-racist-attitudes-in-Northern-Ireland-web.pdf).

Brittiläisen Daily Mailin 4.2. julkaisema laaja raportti Soldiers of Odin –järjestön toiminnasta Suomessa on ikävällä tavalla nostanut Joensuun Kemin ohella suomalaisen muukalaiskammoisuuden ja rasistisen toiminnan yhdeksi keskuspaikaksi. Jutun runsas kuvamateriaali Odinin soturien katupartioinnista on tehnyt talvisen Joensuun katunäkymät tutuiksi niillekin Daily Mailin lukijoille, jotka eivät edes tiedä, missä Suomi saati Joensuu tai Kemi ylipäätään ovat. Ja tietenkin raportissa muistetaan myös mainita Joensuun maine 1990-luvun skinhead-toiminnan tyyssijana. Samoin kerrotaan laveasti toiminnan uudesta erikoisesta piirteestä eli äkkiä heränneestä kiinnostuksesta skandinaaviseen mytologiaan ja sen jumalhahmoihin.

Tällaista brändäysapua eivät Joensuun kaupunki ja yliopistomme todellakaan ole pyytäneet ja vielä vähemmän tarvitsevat. Pahinta on se, että vuosien työ suvaitsevuuden puolesta on ottanut pahasti takapakkia tämänkin maailmanlaajuisen julkisuuden myötä, ja kohta kilpailemme tosissamme ”race hate capital” –asemasta. Itse ilmiön, muukalaisvihan ja suoranaisen rasismin, torjuminen on tietysti tärkeämpää kuin jonkin yksittäisen kaupungin tai yliopiston maine. Nyt yhteiskunnallinen ilmapiiri on kuitenkin siinä määrin kiristynyt maahanmuuttokysymyksen ympärillä, että edellytykset tehdä työtä suvaitsevuuden lisäämiseksi ovat selvästi heikentyneet. Maamme poliittinen johto ei ole sekään kaikissa kannanotoissaan antanut riittävän selvää signaalia suvaitsevuuden puolesta.

Me yliopistossa työskentelevät jatkamme kaikesta huolimatta ponnisteluja suvaitsevuuden puolustamiseksi niillä keinoin, jotka meillä ovat tutkijoina, opettajina ja yksityisinä kansalaisina. UEF:n strateginen tutkimusalue ”Rajat, liikkuvuus ja kulttuurien kohtaaminen” luo tälle työlle tulevaisuuden pohjaa tutkimuksen kautta. Jo tämän viikon perjantaina tutkimusalue järjestää seminaarin teemasta ”Inequalities of mobility”. Aiheen ajankohtaisuutta tarvinnee tuskin perustella. Uskon, että voimme tarjota asiantuntija-apua myös skandinaavisesta ja muinaisgermaanisesta mytologiasta kiinnostuneille – sitähän täällä Itä-Suomessa tunnutaan nyt kovasti kaivattavan, vaikkei ruotsin kieltä halutakaan opiskella. Muinaisislanti sen sijaan voisi olla se, mikä kolahtaisi, ja sekin järjestyisi.

filppulaMarkku Filppula
dekaani, filosofinen tiedekunta