Rakenteet  muutoksessa

Yliopistomaailman tämän hetken muotisana numero 1 on poisvalinta. Poisvalinta on ikävän kuuloinen sana. Tulee mieleen kouluaikojen pesäpallojoukkueen valinta.  Miten käy poisvalituille koulutus- ja tutkimusohjelmille? Kuihtuvat, kuolevat tai siirtyvät muualle.

Elämme poisvalintojen, valintojen, profiloinnin, priorisoinnin ja fokusoinnin aikaa. UEFin strategiaa alettiin valmistella yli vuosi sitten ja vastikään UEFin hallitus hyväksyi myös strategian toimeenpano-ohjelman. UEF oli liikkeellä hyvissä ajoin.

Kuitenkin toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa nopeaan tahtiin. Viimeisen vuoden aikana on polkaistu käyntiin uusia rahoitusmuotoja: profilointirahoitus  ja  strategisen tutkimusneuvoston rahoitus. Ja lisää muutoksia on tulossa rakenteellista kehitystä pohtivien ns. RAKE-ryhmien myötä. RAKE-ryhmät pohtivat luonnontieteen, kielten, yhteiskuntatieteiden ja lääketieteen koulutusrakenteita. Yliopistojen pitää tunnistaa vahvuutensa. Haetaan yliopistojen välistä yhteistyötä ja työnjakoa. Myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välinen yhteistyö ja urapolut ja tutkintorakenteet ovat tarkastelussa.  Duaalimallin tulevaisuus puhuttaa.

Tampere on ehtinyt pidemmälle. Tampere3 -mallissa Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto haluavat rakentaa korkeakoulurajat ylittäviä tutkinto-ohjelmia keskeisille koulutusaloille ja vahvistaa monitieteisen tutkimuksen edellytyksiä.

On viisainta tehdä valinnat ja poisvalinnat ajoissa.

Hilkka Soininen (2)Hilkka Soininen