JUFO = Journal, an unidentified flying object

Julkaisufoorumin etusivulla lukee näin: ”Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus”. Harvoin on tiedeyhteisön toteuttama asia onnistunut aiheuttamaan omassa tiedeyhteisössäni ja muissa kollegoissani yhtä paljon nurinaa, hammastenkiristelyä, vitsailua sekä naureskelua kuin tässä tapauksessa. Luettuani viimeisimmän Acatiimi-lehden huomasin, että hämmästely ei ole rajoittunut pelkästään meidän tieteenalallemme. Sinänsä ymmärrän kyllä tarkoitusperät, koska JUFO-luokitus toimii ohjaavana tekijänä, kun yliopistot ja niiden yksiköt saavat rahoitusta tieteellisistä julkaisuista. Enää rahoitus ei siis riipu pelkästään julkaisujen määrästä vaan myös laadusta.

Julkaisufoorumin on siis luokitellut suuren määrän tieteellisiä julkaisusarjoja. Luokassa 3 ovat jokaisen tieteenalan huippusarjat, luokassa 2 on johtavat, luokassa 1 perustasoiset (tähän kuuluu kansallisiakin sarjoja) ja sitten on vielä ym. sarjat. Ilmeisen monessa tapauksessa on kuitenkin menty pieleen, sen verran luokitus on keskustelua aiheuttanut. Olin myös luullut, että järjestelmä vähentäisi tieteenalojen välisiä eroja julkaisujen tasoa arvioitaessa….no, eihän sitä voi käyttää tieteenalojen väliseen vertailuun. Ymmärrän sen, kun tieteenalan sisälläkään julkaisusarjoja saada sellaiseen järjestykseen, että se vaikuttaisi kansainvälisen tiedeyhteisön mielestä järkevältä.

Esimerkkinä voin kertoa erään tapauksen omasta tutkimusryhmästä. Olimme tarjonneet erästä tutkimusryhmämme kansainvälisenä yhteistyönä kirjoitettua artikkelia oman alamme johtavaan lehteen (JUFO-2). Ei kelvannut sinne, joten mietimme seuraavaa siirtoa. Ehdotimme kansainvälisille yhteiskumppaneille erästä toista julkaisusarjaa. Se ei kuitenkaan aiheuttanut suuria intohimoja, totesivat vain, että ihan hyvä, mutta entäpä tämä ja tämä. No, minä sitten selitin, että sarjat tämä ja tämä ovat JUFO-1 luokassa ja se meidän ehdottamani on JUFO-3. vastauksena viesti, jossa kirjoitettiin ”ha ha ha, onko UEF:n rehtori kyseisen sarjan editori?”. Kerroin luokituksen olevan valtakunnallisen ja toki luokituksen taustat sekä myös miten se liittyy meidän saamaan rahoitukseen. Tällöin tyytyivät valintaamme. Teimme itse asiassa jo kerran samoin viime vuonna. Yritimme JUFO-2 sarjaan, ei kelvannut sinne, mutta lopputulemana julkaisu JUFO-3 sarjassa. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tiedossa, kelpaako tämän kertainen käsikirjoitus siihen JUFO-3 luokituksen saaneeseen sarjaan. Toisena esimerkkinä voi toimia tällä hetkellä ulkomailla työskentelevä suomalainen kollega, joka totesi yhteisjulkaisuumme sopivaa sarja mietittäessä, että hänen on mietittävä ihan jotain muuta kuin JUFO-luokituta. Ymmärrän hyvin, koska meidän JUFO-luokituksemme ei liene kansainvälisesti kovin tunnettu.

Julkaisufoorumillehan voi esittää tason muutoksia, jos siltä tuntuu. Ei välttämättä tunnu, jos kerran sinne JUFO-3 lehteen jutut menevät helpommin läpi. Sitä paitsi eiköhän tämäkin korjaannu ja kaikki meidän tieteenalan lehdet valu sinne 1-luokkaan kun tasoja tarkistetaan tulevaisuudessa. Saavatpahan kansainväliset yhteistyökumppanit lisää naureskeltavaa, kun seuraavan kerran taas valitaan sarjoja, joissa yhteistyönä tehtyjä käsikirjoituksia yritetään saada julkaistuksi. No, voi olla turhaa nurinaa ja kateellisten panettelua. Pitää kai vain nostaa oman tutkimuksen tasoa luokituksen muuttuessa, mutta kuten tiedämme, (J)UFOt osaavat olla arvaamattomia. Eivätkä kaikki ole edes sitä mieltä, että niitä on olemassa.